Ďalší škandál v španielskom futbale, hoci v tomto prípade sú udalosti na Pyrenejskom polostrove len súčasťou väčšieho škandálu. Týka sa platieb z Kataru vysokým predstaviteľom futbalovej hierarchie v súvislosti s usporiadaním Majstrovstiev sveta v roku 2022. V celom škandále lieta okrem iných Javier Tebas, ale aj Nasser-Al-Khelaïfi či otec Alexandra Čeferina.

Prípad odhalil časopis Tablet, podľa ktorého bola na americkú justíciu podaná žaloba v súvislosti s úplatkami poskytnutými v súvislosti s kandidatúrou na usporiadanie šampionátu. Vychádza vraj z uniknutých dokumentov z Katarskej národnej banky (QNB), ktoré boli tiež predložené súdu. Obsahuje konkrétne mená, čísla bankových účtov a sumy. Podľa výpočtov časopisu Tablet sa v dokumentoch hovorí o platbách vo výške 330 miliónov dolárov (v súčasnosti približne 308 miliónov eur) 14 členom výboru FIFA, ktorí hlasovali o usporiadaní Majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022. Nešlo však o všetky platby, keďže na účty 22 osôb bolo vyplatených celkovo 553 miliónov dolárov (516 miliónov eur).

Tablet uvádza, že peniaze plynuli od februára 2009 do decembra 2010, keď Katar získal titul hostiteľa turnaja, na účty v "daňových rajoch". Podľa časopisu výpisy preverila forenzná expertka Fiona Marsch, ktorá vraj vo svojej správe uviedla, že nedokázala nájsť dôkazy o tom, že dokumenty nie sú pravé. Urobila to pre "svojho klienta" ešte v roku 2017. Tablet sa v tejto súvislosti odvoláva aj na stanovisko iného nesúvisiaceho zdroja zo skupiny súkromných detektívov, ktorí mali tiež potvrdiť pravosť dokumentov. K úniku informácií údajne viedol jeden zo zamestnancov pracujúcich v QNB, ktorý bol prepustený po nahlásení sexuálneho útoku zo strany vysokopostaveného zamestnanca banky. V dokumentoch sú uvedené mená ľudí, ako napríklad bývalý prezident UEFA Míchel Platini, prezident PSG Nasser Al-Khelaïfi, bývalý generálny sekretár FIFA Jerome Valcke, Peter Čeferin - otec súčasného prezidenta UEFA -, ako aj Vitalij Mutko - bývalý minister športu a bývalý podpredseda vlády Ruska, ktorý údajne dostal najvyššiu sumu.

Španielske vlákno

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

3 komentáre
2023-09-09 09:12:18
Ze by konecne prisiel na psa mraz??? 🤔
frost666 Premium
2023-09-09 10:54:34
Dúfajme mamrd jeden