Ernesto Valverde sa zúčastnil na tlačovej konferencii pred štvrťfinále Kráľovského pohára, v ktorom sa jeho Athletic Club stretne s Barcelonou. Trénera klubu z Baskicka sa pýtali na stredajšie stretnutie, hru Blaugranas a tiež na kontroverzie s rozhodcami.

Plán s Vesgom a Galarretom

"Musíme počkať do konca tréningu. Berenguer a Lekue majú tiež nejaké problémy a viac hráčov. Musíme počkať a uvidíme, ako bude prebiehať tréning."

Morálka v skupine

"Tešíme sa na tento zápas, ktorý by nám mohol zabezpečiť účasť v semifinále. V stávke je veľa a všetci to vieme. Je to ťažké, pretože Barcelona je aktuálnym majstrom ligy a doma ešte neprehrala. Mohli by byť favoritmi tohto zápasu a vyhrať play-off, ale my hráme na San Mamés a urobíme všetko pre to, aby sme mali skvelý večer."

Kľúč k zápasu

"Je ťažké predpovedať, ako zápas dopadne. Predpovedáte a pripravujete zápas z tohto hľadiska, ale potom sa vyskytnú okolnosti, ktoré to ovplyvnia. Sú situácie, ktoré musíte mať pod kontrolou, pretože v zápase je veľa ďalších udalostí. Sú veľmi silní v držaní lopty a tlačia vás dozadu. Barcelona má tiež ľudí, ktorí sa veľmi dobre dostávajú do priestoru, ako napríklad Ferran a Yamal. Keď cítia tlak, vždy podajú dobrý výkon. V tejto fáze si my, ktorí sme v súťaži, uvedomuje, že semifinále je krok od nás a musíme oň hrať."

Dôležitosť fanúšikov a San Mamés

"Chcel by som, aby to bolo rozhodujúce a aby sme vďaka nim postúpili, ale góly musíme dávať aj sami. Fanúšikovia tlačia a stláčajú súpera a všetkých. Cítime to povzbudzovanie a musíme im ho svojou hrou vrátiť."

Koniec dobrej série

"Nie je to prvýkrát, čo sme prehrali. Keď prehráte, bolí to, pretože nikdy nemáte radi stratené príležitosti. Musíte to prijať a myslieť na ďalší zápas, ktorý je proti Barcelone. Po prehratom zápase sa musíte pozbierať. Bohužiaľ, toto nie je jediný zápas, ktorý sme prehrali. Prehra nikdy nie je dobrá vec. To, či ľudia majú pochybnosti alebo nie, závisí od každého jednotlivca. Ak si myslíte, že vyhráme ligu tým, že vyhráme zápas, a my ho prehráme, čo mám robiť. Ide o víťazstvo a je dôležité, aby sme mali takú mentalitu, aby sme z toho vyťažili maximum."

Rozhodcovia a kontroverzie z víkendu

"Tentoraz som sa opýtal na meno rozhodcu, ktorý vydrží tlak a je dobrým rozhodcom. Bude sa snažiť podať čo najlepší výkon a ak urobí chybu v náš prospech... nevadí nám to. Nemyslím si, že to, čo sa stalo tento víkend, ovplyvní zápas. To, čo sa deje okolo Realu Madrid a Barcelony, je takmer na ich spotrebu, ostatné nás neovplyvní. Pozrite sa, Gironu to vôbec neovplyvní, záleží im na hre a stále sú na vrchole. Zvyšok je hluk a my sa sústredíme na to, čo nás zaujíma."

Iskra v tíme

"Mohlo by to byť rovnaké ako pred 20 dňami. A keby sme vtedy hrali dobre, aby sme išli na 0:1... Sú to zápasy, ktoré idú za sebou a na konci sa vám zdá, že venujete pozornosť jednému, ale my sme mali štyri dni. Iskra tam musí byť, ale oni sú skvelý tím a musíme to brať do úvahy."

Athletic je favoritom na postup u mnohých fanúšikov

"Každý si môže myslieť, čo chce. Môže si slobodne myslieť, že sme favoritmi my alebo Barcelona. Ja by som chcel byť favoritom, pretože by to znamenalo, že sme za posledných 10 rokov vyhrali päť pohárov alebo že sme na čele tabuľky a ašpirujeme na všetko. Som si istý, že v Barcelone je veľa ľudí, ktorí si myslia, že sú favoriti. Minulý rok sme tu proti nim prehrali, oni môžu kedykoľvek zmeniť priebeh zápasu. Hráme proti majstrovi ligy a máme na to dobrý dôvod."

Xaviho Barcelona

"Pozerám sa hlavne na posledný zápas. Vyzerá to veľmi dobre. Je pravda, že už tu boli zápasy s bodmi v posledných minútach alebo obraty. Má to dvojaký pohľad: počas zápasu sa im nedarilo a ostatné tímy mali dlhý zápas. Vidím, že si počínajú dobre, ako vždy. V niektorých situáciách sa trápia, uvidíme, či ich dokážeme prinútiť, aby neboli v najlepšej forme, ale sú dobrí a majú veľmi silnú obranu v súbojoch. Bude to veľmi ťažký zápas."

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.