Druhé funkčné obdobie Joana Laportu v Barcelone nešlo celkom podľa plánu. Progres Kataláncov na ihrisku do značnej miery stagnoval, ale najväčším zlom, s ktorým musí bojovať, je ekonomické vnímanie Barcelony.

Pri nástupe do prezidentského kresla pred tromi rokmi Laporta sľúbil, že napraví finančné škody, ktoré za posledné desaťročie napáchalo vedenie Josepa Mariu Bartomeua, ale klub ešte zďaleka nie je schopný konkurovať na prestupovom trhu.

V roku 2026 sa Laporta bude opäť uchádzať o post prezidenta klubu a dúfa, že sa mu podarí predĺžiť svoje pôsobenie o ďalšie funkčné obdobie. Ako prezradil katalánsky denník Sport, jeho prvým vyzývateľom bude Marc Ciria. Španielsky podnikateľ a odborník na financie, oznámil svoju predbežnú kandidatúru v prezidentských voľbách v Barcelone v roku 2026.

Hlasitý kritik Laportu

Marc Ciria i Roig sa narodil v roku 1979 v Barcelone. Je majiteľom spoločnosti poskytujúcej finančné a investičné služby. Vo finančnom svete pôsobí už viac ako 20 rokov a je zakladateľom investičnej banky Diagonal Asset Management. Súkromne vedie aj blog, na ktorom sa označuje za fanúšika finančných trhov a futbalového klubu FC Barcelona. Treba dodať, že v Barçe nie je novou postavou, bol poradcom Victora Fonta.

Ciria je ostrým oponentom Bartomeua aj Laportu (hoci s druhým menovaným v roku 2015 spolupracoval), kritizuje povestné finančné páky a spochybňuje efektívnosť riadenia súčasného prezidenta. Marc Ciria vidí tri riešenia finančnej situácie Barcelony: predaj hráčov, hľadanie nových investorov alebo predaj Barça Licensing&Merchendising.

V relácii "La Posesión " sa kandidát na prezidenta FC Barcelona zameral najmä na diskusiu o finančnej situácii klubu. Ciria uviedol, že diera v rozpočte predstavuje 400 miliónov eur, čo sa dočasne podarilo kompenzovať aktiváciou finančných pák, ale problém sa nevyriešil. Čiastočne priaznivo sa vyjadril o Laportovom manažmente, keď povedal, že niektoré veci prezident urobil správne a že FC Barcelona by bola v likvidácii, keď nastúpil do funkcie, keby bola obchodnou spoločnosťou. Potom však názor sprísnil a povedal, že optimizmus by nemal zastierať skutočné čísla.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-03-22 12:27:39
Veľa šťastia ak vidí riešenie finančnej situácie Barcelony v predaji hráčov :DDD Nikto z tade nechce, budíček snílek pán kandidát na prezidenta. Nevidím, že by mal nejaký lepší plán než čo robí teraz Laporta.
2024-03-22 13:30:47
Predaj hracov a potom tu budeme suchat topankami v EKL