Katalánsky denník Mundo Deportivo uvádza, že UEFA už zaslala všetkým federáciám a klubom podrobné informácie o rozdelení peňazí v novom formáte Ligy majstrov. Víťaz súťaže bude môcť získať až 86 miliónov eur len za postup do jednotlivých fáz a Superpohár UEFA.

Celkovo má UEFA na rozdelenie 3,317 miliardy eur, z čoho 2,467 miliardy eur pripadá na Ligu majstrov a Superpohár UEFA. Účastníci Európskej ligy dostanú 565 miliónov a Konferenčná liga 285 miliónov. Fond pre tímy súťažiace v kvalifikácii Ligy majstrov má predstavovať 30 miliónov. Len na postup do základnej fázy týchto súťaží má UEFA pripravených 670 miliónov eur, zatiaľ čo 914 miliónov eur zodpovedá odmenám za víťazstvá a prehry a 853 miliónov eur sa rozdelí v rámci nového "hodnotového piliera", ktorý je obdobou predchádzajúceho market pool.

Každý účastník Ligy majstrov dostane na začiatku 18,62 milióna eur. Okrem toho môže získať 2,1 milióna za víťazstvo v zápase a 700 000 za remízu. Nový formát zahŕňa prémie za dosiahnuté umiestnenie v tabuľke. Najhorší tím získa 275 000 eur a najlepší tím 9,9 milióna eur. Kluby umiestnené na 1. až 8. mieste dostanú navyše 2 milióny eur a tímy umiestnené na 9. až 16. mieste môžu očakávať 1 milión eur. Podľa pravidiel súťaže postúpia tímy z prvého koša priamo do osemfinále, zatiaľ čo tímy z druhého segmentu budú bojovať v baráži o ďalšiu účasť v súťaži.

Ak niekto vypadne v týchto barážach, dostane za účasť vo vyraďovacej fáze 1 milión eur. Na druhej strane, tímy, ktoré sa prebojujú do osemfinále, môžu očakávať zárobok približne 11 miliónov. Potom už súťaž prebieha na štandardnej báze. Štvrťfinalisti dostanú 12,5 milióna, semifinalisti 15 miliónov a finalisti 18,5 milióna. Víťaz získa ďalších 6,5 milióna a môže očakávať ďalšie 4 milióny za účasť v Superpohári (ak vyhrá aj túto súťaž, zinkasuje ďalší milión). Víťaz Ligy majstrov tak bez započítania prémií za umiestnenie v základnej fáze a za výsledky konkrétnych zápasov môže získať približne 86 miliónov eur.

K tomu sa pridáva tretí pilier, na základe ktorého kluby zarobia spolu 853 miliónov. Má to byť kombinácia predchádzajúceho trhového fondu každej krajiny a koeficientu súvisiaceho s trhovou hodnotou každého klubu. Skladá sa z dvoch častí - európskej a mimoeurópskej. Sumy pridelené jednotlivým klubom budú úmerné skutočnému výsledku predaja audiovizuálnych práv na tieto súťaže v rankingu UEFA a v ostatných svetových rankingoch.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2024-03-25 14:30:23
takze z ekonomickeho hladiska je UEFA vdacna za kazdu remizu :) a ma z nej 700tis eur "doma"