Posledné dve víťazstvá Barcelony nad Neapolom a Atléticom Madrid, v ktorých tím predviedol dobrú hru, otvárajú diskusiu o užitočnosti Frenkieho de Jonga. Holanďan má v tíme nesporné postavenie, ale jeho vplyv na hru Barçy je podľa odborníkov menší, ako by mal byť.

Ako uvádza madridský denník AS, s De Jongom v zostave odohrala Barça 27 zápasov a 17 z nich ukončila víťazstvom (62,9%). Bez neho klub odohral 15 zápasov a vyhral 10 z nich (66,6%). Rozdiel sa prehĺbi, keď sa pozrieme len na ligu. S Holanďanom v zostave 63% víťazstiev, bez neho 70%. Suché štatistiky ukazujú, že či hrá alebo nie, čísla sú podobné.

De Jong odohral štyri zápasy, na ktoré by Barça najradšej zabudla. V domácich zápasoch proti Girone (2:4) a Villarrealu (3:5), proti Realu Madrid v španielskom Superpohári (1:4) a na San Mamés proti Athletic Bilbao v Kráľovskom pohári, kde Barcelona prehrala 4:2. V klube nepochybujú o futbalových schopnostiach holandského stredopoliara. Diskusiu podnecuje jeho vysoký plat, pričom sa ozývajú hlasy, že by mal urobiť oveľa viac, aby sa stal lídrom tímu. Podľa AS Frenkie doteraz nedokázal preukázať vodcovské kvality.

Toto je De Jongova piata sezóna v Barcelone. Sú takí, ktorých už unavilo čakanie na futbalistu, ktorý v Ajaxe Amsterdam dominoval v strede poľa a hral proti každému silnému súperovi v Európe. Holanďan hrá správne, ale len zriedkavo strhujúcim alebo vzrušujúcim spôsobom. Takisto sa mu nedarí tvoriť čísla. Za celú sezónu to sú len dva góly a žiadna asistencia. Čiastočne je to spôsobené pozíciou, na ktorú ho stavia Xavi. Frenkie de Jong je zodpovedný za presun ťažiska hry, zakladanie útočných akcií a je dôležitým futbalistom v prechodovej fáze. Keď je na ihrisku, každá útočná akcia Barçy musí prejsť cez neho, on udáva tempo a rozhoduje o riešeniach. Má problém s kreativitou v záverečnej tretine ihriska. Je predvídateľnejší ako İlkay Gündoğan alebo Pedri.

Napriek diskusiám o hre De Jonga sa jeho prítomnosť v súboji proti PSG v Lige majstrov zdá byť nevyhnutná na podporu Gündoğana a Christensena. Trénerský štáb je však s poslednými zápasmi Sergiho Roberta veľmi spokojný a je možné, že práve on nastúpi proti Parížanom od prvej minúty. Budúcnosť Holanďana leží v jeho vlastných rukách. Barça by sa nebránila jeho predaju, ale futbalista sa cíti v Barcelone šťastný a odmieta odchod z metropoly Katalánska. Veľa bude záležať na tom, čo sa stane odteraz do konca sezóny. Frenkie de Jong musí v najbližších zápasoch dokázať, že je pre Blaugranas nepostrádateľný.

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-03-28 10:48:12
trochu nespravodlive. cely tim hral mizerne az do chvile kym Xavi neoznamil, ze odchadza. a potom sa Frankie zranil.
2024-03-28 11:20:27
Takže od box to box hráča sa čo vlastne očakáva? Že z pozície DM zobrie loptu, prejde ihrisko a potom si sám pridá na gól?
V realite pravidelne vyváža loptu, ale nemá ju komu prihrať, lebo všetci stoja na mieste.