Finančná situácia FC Barcelona je naďalej komplikovaná. Čas beží a klub možno bude musieť do 30. júna uskutočniť veľký predaj, aby sa dostal do rozpočtu na aktuálnu sezónu. Lluís Regàs z Culemania upozorňuje, že Barça chce získať ďalšie finančné prostriedky aj z predaja obrancov.

Treba pripomenúť, že o výnosy z prestupu hráča má záujem nielen klub, ale aj samotný Laporta osobne. V súvislosti s tým, že fond Libero nezaplatil za svoj podiel v Barça Studios, prezident tesne pred koncom prestupového obdobia predložil bankovú záruku, v ktorej ručí svojím majetkom. Ak teda Barça nesplní svoj rozpočet, finančne utrpí aj samotné vedenie.

Joan Fontes z podcastu Bar Canaletes je presvedčený o predaji jedného z hráčov za vysokú sumu. Podľa jeho názoru, hoci to médiá budú prezentovať ako spôsob záchrany požiadaviek finančnej fair play, v skutočnosti ide práve o záruku, ktorú predložil Laporta.

Ronald Araujo, ktorého chce Bayern priviesť, sa často spomína medzi kandidátmi na odchod z Katalánska za vysokú prestupovú sumu. Podľa Regàs si však Joan Laporta vraj túto záležitosť rozmyslel - Uruguajčana by si rád ponechal a peniaze získal predajom niekoho z radov Julesa Koundého, Frenkieho de Jonga alebo Raphinhu.

Okrem toho, že sa Barça chce zbaviť jedného z hráčov, za ktorého sa dá získať vysoká suma, chce využiť situáciu s pretlakom hráčov v obrannej formácii a zarobiť ďalšie peniaze na hráčoch, ktorí sú momentálne na hosťovaní a nie sú v plánoch klubu. Patria sem Sergiño Dest, Éric García a Clement Lenglet.

Američan suverénne mieri k zisku ligového titulu v Holandsku a v drese PSV podáva výborné výkony. PSV má opciu na jeho kúpu za 10 miliónov eur, ale klub z Eindhovenu by rád zaplatil menej - hovorí sa o 8 miliónoch eur. Éric García sa skvele aklimatizoval v Girone, ktorá je v Španielsku objavom tejto sezóny. Hoci samotný odchovanec Barçy je presvedčený o návrate do katalánskej metropoly, športové riaditeľstvo má s ním iné plány. Očakáva sa, že jeho hodnota na prestupovom trhu by sa mohla pohybovať okolo 15 - 20 miliónov eur.

Na záver treba pripomenúť, že hráčom Barcelony je aj Clement Lenglet (hoci je mimo klubu už tak dlho, že sa na to niekedy môže zabudnúť). V tomto prípade sa hosťovanie Francúza do Aston Villy dá len ťažko považovať za úspech. Deco údajne zvažuje ukončenie zmluvy so stopérom, ktorá platí do roku 2026.

Keďže forma Paua Cubarsího stúpa a Mikayil Faye sa prebojoval do prvého tímu, očakáva sa, že Barça sa bude chcieť zbaviť ďalšieho obrancu. Nedávno sa hovorilo o túžbe predať Iñiga Martíneza, ale očakáva sa, že klub zváži všetky možnosti. Podľa Regàs je cieľom nadchádzajúceho prestupového obdobia napumpovať do klubu približne 100 miliónov eur z predaja obrancov.

zdroj: culemania
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-04-08 12:20:07
De Jonga bych byl rád, kdyby jsme si nechali...
2024-04-08 12:22:30
100 miliónov z predaja obrancov? Dest dajme tomu za 8-10. PSV netlačí peniaze. Christensen tak 30, max 40 miliónov. Garcia tak 10-15. Hlavne Girona nemá toľko peňazí, aby zaňho dala 20 miliónov a kto iný by mohol mať oň záujem? Lenglet ak pôjde za 10, bude to úspech. Takých 65-75 miliónov by bolo reálnych, ak by aj všetci súhlasili s odchodom. Okrem Christensena nikto z nich nie je zrovna hráč, o ktorého by sa trhali klubu zrovna.