Xavi Hernández po prvom štvrťfinálovom zápase proti PSG nešetril chválou na svojich hráčov a bol na nich veľmi hrdý, ale zároveň tvrdil, že v tomto dvojzápase ešte nie je nič rozhodnuté.

Chcel som sa opýtať na vyváženosť hry Barçy, pretože niekedy sa hovorilo, že hrá príliš rýchlo. Dnes ste napádali priestory, Lewandowski bol veľmi dôležitý. Vyzeralo dnes mužstvo tak, ako ste chceli?

"Myslím si, že všetko fungovalo dobre. Vyzdvihol by som defenzívu, ktorá dobre pochopila, čo sa deje. Museli sme prebiť alebo aspoň vyrovnať počet hráčov v štvorici vpredu, ktorú PSG vytvorilo. Oni to robili na krídlach, pričom využívali krajných obrancov. Cubarsí pomáhal v strede a my sme s ním veľmi dobre držali krok. Tlačili sme Dembélého, Marquinhosa, v druhom polčase Lucasa Hernándeza, ale boli tam dve individuality, v strede poľa aj v útoku. Myslím si, že Robert vyzeral veľmi dobre, držal lopty a potom ich rozohrával, robil to jeden na jedného s Raphinhom alebo Laminom. Myslím si, že bol jeden z najlepších, ak nie najlepší, pretože mnohokrát úspešne hral s obrancami za chrbtom. Veľmi dobre sme pochopili hru, spoluhráči na ihrisku pomáhali v správnych momentoch, individuálne robili rozdiely. Počas zápasu sme dozreli a teraz máme čas ešte popracovať na defenzíve a ofenzíve, ale tím odohral skvelý zápas a na tento moment môžeme byť hrdí."

[Marta Ramón, RAC1] Myslíte si, že ste po tomto zápase bližšie k semifinále? Na čo ste dnes najviac hrdí?

"PSG bol favoritom a naďalej ním je, navyše odohral skvelý zápas. Je pravda, že sme ich neutralizovali, pretože v defenzíve každý pochopil, že musí byť blízko pri sebe, aby skrátil líniu. Obranná formácia hrala veľmi dobre, Dobre sme pressovali, v prvej línii boli Robert a Gundo a počínali si veľmi dobre. Som veľmi hrdý na tím a myslím si, že je to moment, na ktorý môžu byť hrdí všetci Barcelonistas. Je to skvelé víťazstvo proti jednému z najlepších tímov na svete a hovorím to preto, lebo majú veľa možností v hre, na strane, v strede, keď vytvoria útok, je veľmi ťažké brániť, ale podarilo sa nám to a dúfam, že v tom budeme pokračovať. Sme na polceste a zatiaľ sme nič neurobili, v Barcelone to bude veľmi ťažké."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Mužstvo odohralo skvelý prvý polčas a zaslúžilo si ísť do šatní s lepším výsledkom. Neskôr sa opäť objavili starí démoni, ale mužstvo ukázalo svoju veľkosť. Ukazuje to veľkosť tohto tímu a nádej na niečo veľké v Lige majstrov?

"Hráči v to veria. Máme tú šancu a keď budeme hrať takto, máme šancu postúpiť do semifinále. Nič nie je vopred rozhodnuté, ale teraz sa môžeme cítiť veľmi hrdí. Som veľmi spokojný s prácou tímu a s tým, ako pochopili, čo musia urobiť. V Barcelone to bude veľmi ťažké, ale je to skvelý zápas pre tím a deň, keď môžeme povedať, že Barcelona žije."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Chcel som sa vás opýtať na striedania. Poslali ste do hry Pedriho a ten hneď prvým dotykom s loptou vyčaril asistenciu pre Raphinhu. Neskôr príde Christensen a okamžite strelí gól. Čo spôsobilo takýto impulz pri týchto zmenách?

"O týchto zmenách sme hovorili už predtým. Povedali sme, že Pedri by mohol hrať 30 minút po zranení. Je výnimočný, dal nám stopku v hre, pokoj. Je to futbalista, ktorý v tomto smere robí rozdiel, všetko vidí. Mimoriadnym spôsobom prihráva a dnes nám to bolo užitočné. V druhom polčase dozrieť... Do druhej časti hry musíme nastúpiť lepšie. Najmä v Lige majstrov, kde si to mužstvo na najvyššej úrovni nenechá ujsť. Na ihrisku sme však dozreli, od stavu 1:2 sme lepšie konkurovali a otočili zápas, ktorý sa stal ťažkým. Aj preto som na tím hrdý."

[Lluís Flaquer, Cadena SER] Veľa hovoríte o tom, že ste hrdý na tím, ako sa cítite po takejto noci a aké sú vaše očakávania pred odvetou?

"Som barcelonista ešte viac, som šťastný a hrdý, ale ešte nie je koniec. Sme v polovici filmu. Je pravda, že máme výhodu, je to veľké víťazstvo na výjazde po mnohých rokoch. Je to moment hrdosti, ale ešte nie je koniec. V utorok nás čaká veľmi ťažký zápas v Barcelone.

[COPE] Je vám bližšie povedať si v takýchto chvíľach: áno, budem tu pokračovať? Vzhľadom na to, že vás presvedčili Laporta, Yuste a Deco?

"Nie, nie... Toto je čas na oslavu, na dokončenie našej práce. V utorok nás čaká kľúčový zápas z hľadiska postupu do semifinále, ale najprv hráme proti Cádizu. Nie, nie, absolútne nič sa nezmenilo."

[Ivan San Antonio, Šport] Sú nočné mory ako 0:4 proti Liverpoolu alebo 2:8 proti Bayernu definitívne pochované a už vás neovplyvnia?

"Áno, už sú za nami. V Lige majstrov sme prežili niekoľko ťažkých rokov, ale dnešné víťazstvo ukazuje, že Barça stále žije a že môžeme konkurovať skvelým tímom a vyhrávať v týchto súťažiach. Tím ukázal osobnosť, hrdosť, talent a mnoho ďalších vecí. Myslím si, že je to veľké víťazstvo pre celé barcelonismo."

[Alex Pintanel, Relevo] Ste dnes najviac hrdý na reakciu tímu na výsledok 1:2 a na to, že sa zdvihli po tom, čo dostali dva góly v priebehu niekoľkých minút?

"Áno, jedna z vecí, z ktorej mám najväčšiu radosť, je, že sme v ťažkej chvíli ukázali osobnosť, čo je v týchto zápasoch veľmi dôležité a čo bolo pre nás v posledných rokoch ťažké. A predovšetkým to, že mužstvo ukázalo charakter. Je nesmierne ťažké dominovať nad PSG a nám sa to v určitých momentoch podarilo, najmä v prvom polčase. Celý čas vychádzali do tlaku, boli blízko. Je to ťažké, ale dnes sme hrali veľmi dobre. Všetci hráči dnes odviedli skvelú prácu. To je to, čo mi prináša hrdosť."

[Joel Gadea, Beteve] Je to pre tím bod, v ktorom dozrel a urobil krok vpred po mentálnej stránke?

"Áno, možno áno. To som si povedal po Betise alebo Antverpách, vtedy sme hrali horšie. Preto musíme pokračovať v tom, čo sme ukázali, a ukázať to aj proti Cádizu a tiež v utorok. Potom nás čaká skúška ohňom doma proti tímu, ktorý, ako ste videli, nedá nič zadarmo. Dnes som však veľmi, veľmi spokojný."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako je pre tím dôležité, že hráči ako Lewandowski a Koundé, ktorí boli predtým kritizovaní, teraz vystúpili a pomáhajú tímu?

"Áno, je to veľmi dôležité. Myslím si, že každý urobil krok vpred. Vystúpili na nadštandardnú úroveň, sú fenomenálni. Je ich veľa. Ale vyzdvihol by som samotnú hru, kolektív. To som im povedal, keď sme sa rozprávali. Že musíme byť tímom viac ako kedykoľvek predtým. Zodpovední v tímovej práci v obrane aj v útoku. Myslím si, že ako tím odviedli skvelú prácu. To je pre mňa dnes najväčšia pýcha."

[Jordi Blanco, ESPN] Povedali ste, že toto je najdôležitejších 10 dní v sezóne, počnúc zápasom proti PSG, ktorý je možno najťažší. A vzhľadom na súpera a len jeden zápas je to váš najšťastnejší večer [ako trénera Barçy; pozn. red.]?

"Áno, v Lige majstrov si myslím, že áno. Nemal som v týchto súťažiach príliš veľa príležitostí, ale myslím si, že áno. Ale nie, pokiaľ ide o celú moju kariéru tu ako trénera. Dúfajme, že tento utorok to bude ešte lepšie, ale sme na polceste. Ešte sme nič nedokázali. Sme v polovici, máme gólový náskok, len jeden gól. To je vo futbale veľmi málo. Ale áno, je to veľké víťazstvo, ktoré znamená zmenu v týchto zápasoch."

[Carlos Monfort, Jijantes] Skvelý zápas obrany a Cubarsího. Zdá sa, že sme sa už zmierili s tým, že hráč z ročníka 2007 hrá a darí sa mu vo štvrťfinále Ligy majstrov?

"Áno, vo veku 17 rokov je na mimoriadnej úrovni. Dochádzajú mi slová a prídavné mená... V konečnom dôsledku ukazuje osobnosť, všetko robí dobre, vyhráva ťažké súboje, dobre sa stavia, a pritom súperí s oveľa staršími hráčmi. Aj to je jedna z vecí, na ktoré som hrdý. Že hráme s dorastencami. "

[Otázka vo francúzštine] Útočili ste trochu inak ako zvyčajne. Zmení tento výsledok podobu odvety?

"Nie, myslím si, že sa toho veľa nezmení. Luis Enrique - poznám ho veľmi dobre a nič nedáva zadarmo. Dostávali sa k nám, tlačili hráča za hráčom. Hráme proti veľmi ťažkému súperovi, ktorého musíme zneškodniť. Čo sa týka súbojov, dnes sme ich vyhrali veľa a v utorok to musí byť rovnaké alebo lepšie, pretože majú veľa argumentov na útočenie po krídlach alebo v strede. Je to super tím."

[Otázka vo francúzštine] Zmeny boli dnes kľúčové. Čo o nich môžete povedať a ako vám pomohli poraziť tím Luisa Enriqueho?

"Sme veľmi hrdí. Myslím si, že každý bol pripravený hrať 5, 10, 15 alebo 90 minút. Pedri urobil rozdiel, João si počínal veľmi dobre, Ferran pracoval pre tím, Fermín tiež, aj keď hral len pár minút. Andreas strelil gól, čím urobil rozdiel. Myslím si, že môžeme byť hrdí na to, že zmeny fungovali."

[Laia Coll, The Athletic] Chcela som sa vás opýtať na Raphinhu. Minulý rok hral Dembélé na jeho pozícii a teraz sa musí osvedčiť aj niekde inde. Ako hodnotíte jeho prístup a to, že dokáže ovplyvniť zápasy aj na pozíciách, ktoré pre neho nie sú optimálne?

"Pre mňa je Rapha rozdielový hráč, ktorý napĺňa svoj potenciál. Je to jeden z najlepších futbalistov na svete, ktorý dokáže ísť do voľného priestoru. Skvele operuje s loptou a veľa akcií zakončuje gólom. Je to futbalista, ktorý dodáva veľa dynamiky, je to prvý futbalista, ktorý sa tlačí vysoko, hrá intenzívne. Rafa má veľa kvalít a predovšetkým to, že pracuje pre tím. To je na prvom mieste. Veľa dáva mužstvu a sám robí individuálne rozdiely. Som veľmi šťastný a hrdý na neho."

[Otázka vo francúzštine] Prekvapila vás Mbappého forma? Čo si myslíte o jeho hre v tomto zápase?

"Myslím si, že sme PSG dobre kontrolovali, a to nielen Mbappého, ale je pravda, že oni mnohokrát útočili, ale my sme boli dobre organizovaní. Ronald aj Jules si veľmi dobre uvedomovali tie nábehy do voľného priestoru, ktoré robia rozdiel. Mbappé... Myslím si, že defenzívna práca urobila rozdiel v prospech tímu."

[Otázka vo francúzštine] Hovorí sa, že PSG je favoritom. Je to tak aj pred utorkovým zápasom a má vyhliadky na zvrátenie výsledku?

"Áno, pre mňa sa toho veľa nezmenilo. Dnes sme vyhrali, môžeme byť spokojní, ale myslím si, že PSG má veľa šancí postúpiť, pretože má veľa hráčov, ktorí môžu rozhodnúť."

zdroj: yt: the culer
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2024-04-11 09:55:44
vďaka Xavi,perfektne si ich pripravil !
2024-04-11 11:00:07
Konečne hra na úrovni,ako má hrať Barca,takto by to malo byť,potom sa bude vyhrávať