Ako to už v Barcelone býva, kým sme sa dozvedeli konečné rozhodnutie o Xavim, bola z toho telenovela plná zvratov. Teraz, keď je známe, že tréner zostane v klube až do roku 2025, Ferran Martínez z katalánskeho denníka Mundo Deportivo vysvetľuje dôvody tohto rozhodnutia.

1. Stretnutie medzi Xavim Hernándezom a Joanom Laportom prebehlo podľa plánu. Po stretnutí s Decom v Ciutat Esportiva chcel Laporta vyriešiť túto záležitosť u seba doma a zavolal ich oboch spolu s Rafom Yustem a Alejandrom Echevarríom. Cieľom bolo prijať konečné rozhodnutie, aby sa utíšili špekulácie a nepravdivé informácie, ale očakávalo sa osobné stretnutie medzi prezidentom a trénerom.

2. Športové vedenie Barcelony vždy dôverovalo Xavimu Hernándezovi. Laporta a Yuste spolu s Decom a Echevarríom požiadali trénera, aby prehodnotil svoje rozhodnutie. Dokonca aj tretie strany intervenovali, aby trénera presvedčili. V posledných týždňoch tréner zvažoval možnosť, že zostane, keďže videl, že dôvera je vzájomná a že udržiava skvelé vzťahy s tými, ktorí sú skutočne zodpovední.

3. "Je to najlepšia možnosť" - To je odkaz, ktorý Laporta dal Xavimu. Prezident, keď videl, že nemôže na trénovanie Barcelony angažovať žiadneho z trénerov, ktorých považuje za "najlepších", nevidel k dispozícii žiadneho iného trénera, ktorý by mohol zlepšiť mužstvo, ktoré Xavi veľmi dobre pozná.

4. Ďalším bodom v prospech Xaviho bola podpora tímu. Hráči od začiatku chodili do kancelárie a snažili sa trénera presvedčiť, aby prehodnotil svoju budúcnosť. V šatni mu tréner nechal otvorené dvere, aby pokračoval, ale aby bol povzbudením do konca sezóny. Podpora hráčov bola rozhodujúca, aby Xavi túto stredu súhlasil a pokračoval v ďalšej sezóne.

5. Napriek fámam o zmene asistenta trénera a trénera fyzickej prípravy, ako sa dozvedel denník Mundo Deportivo, v trénerskom štábe Xaviho Hernándeza nedôjde k výrazným stratám. Nie je vylúčené ani to, že do kádra fyzioterapeuta pribudne ďalší člen, ale k dnešnému dňu sa neplánujú žiadne radikálne zmeny.

6. Na stretnutí s Decom aj u Laportu sa hovorilo aj o budúcnosti a Xavimu bol tlmočený optimizmus v súvislosti s možnosťou výrazného zlepšenia finančného fair play a dosiahnutia pravidla 1:1. Existuje teda možnosť posilnenia kádra. Okrem toho je zámerom nepredávať kľúčových hráčov, pokiaľ o to, ako sa to stalo v prípade Dembélého minulé leto, nepožiada samotný hráč.

7. Na záver stretnutia všetci vyhlásili, že majú silu pokračovať v spoločnej práci, aby pokračovali v rozvoji Barcelony aj v sezóne, v ktorej sa tím vráti na Camp Nou, a aby bojovali o obnovenie nádeje fanúšikov.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
8JK8 Premium
2024-04-25 08:27:03
3. Asi najdôležitejšia...
2024-04-25 08:27:56
Za mňa veľmi správne rozhodnutie.
Niet väčšej a lepšej skúsenosti, akým bol tento rok.
Jeho vedomostny kapitál mimoriadne narástol a je správne, že ho zúžitkuje práve tu a nie inde.