Robert Lewandowski poskytol rozhovor madridskému denníka Marca, v ktorom zhodnotil túto sezónu Barcelony. Poliak uviedol, že Barca sa musí od Realu učiť vyhrávať aj také zápasy, v ktorých podáva zlé výkony, aby mohla bojovať o majstrovský titul. Ľavý obranca však nepociťuje žiadne obavy z príchodu Kyliana Mbappého do Madridu. Útočník chce v nasledujúcej sezóne streliť viac gólov ako v prvom ročníku. Porozprával aj o tom, ako mu chýba Gavi a s pobavením priznal, že pre mladých futbalistov je nielen ako starší brat, ale niekedy aj ako otec.

Čo sa stalo v Barcelone v tejto sezóne?

"Vieme, že sme si mohli a mali počínať lepšie. Cítime však, že budúcu sezónu začneme lepšie, je to ďalšia nová kapitola. Všetko, čo sa stalo, sa skončilo, hoci európsky šampionát zostáva. V tíme cítime, že sme pripravení pripraviť sa na ďalšiu sezónu. Tento rok sme mohli získať nejakú trofej, ale v určitých fázach súťaže sme mali vzostupy a pády. A ak chcete vyhrávať trofeje, musíte byť vždy na rovnakej úrovni, hrať lepší futbal. Ale máme potenciál, som si istý, že v budúcej sezóne budeme hrať lepšie."

Čo očakávate od sezóny 2024/2025?

"Očakávam, že to bude od začiatku boj o La Ligu. V tejto sezóne Real Madrid nikdy nestratil body, aj keď nehral dobre. Myslím, že prehrali len 1 zápas a 5 alebo 6 remizovali. V mnohých zápasoch však vyhrali vďaka gólom v posledných minútach. Ak chcete vyhrať titul, aj keď v zápase nemáte svoj deň, niekedy ho musíte vedieť vyhrať. Real v tejto sezóne takmer nestratil body, aj keď hral zle, a my sa z tejto skúsenosti musíme poučiť, pokiaľ ide o budúcu sezónu: vyhrávať zápasy, aj keď nemáme svoj najlepší deň."

Hovoríme o budúcej sezóne. Zostávaš? Je veľa informácií, ktoré vás stavajú mimo Barcelony.

"Existuje veľa špekulácií na veľa tém, sú rôzneho druhu. Myslím len na to, aby som v budúcej sezóne začal a bol pripravený v Barcelone, aby sme urobili krok vpred v našej hre. To je to, čo môžem povedať, to je to, čo mám v hlave."

V najbližších dňoch nás čaká finále Ligy majstrov. Budete podporovať Borussiu Dortmund?

"Áno [smiech], budem ich podporovať. Viem si to predstaviť, pretože som hral finále vo Wembley proti Dortmundu. Myslím, že to bude podobné, pamätám si tú cestu, atmosféru... Pre Reusa to bude posledný zápas, mohol by to byť jeho odkaz. Pre Dortmund je to druhé finále Ligy majstrov, a hoci bude čeliť Realu Madrid, čo je vždy Real Madrid, niekedy sa stávajú veci, ktoré sa nikdy nestanú. Samozrejme, že Dortmundu držím palce."

Čo by ste povedali mladým futbalistom Barcelony? Chováte sa ako starší brat?

"Nielen ako starší brat, ale niekedy možno aj ako otec [smiech]. Snažím sa ich podporiť a pomôcť im. Ale snažím sa z nich vytiahnuť aj to, čo si ani oni sami neuvedomujú, že majú a môžu ponúknuť. Niekedy sa ich snažím postrčiť, aby zo seba vydali trochu viac, pretože vidím, že majú veľký potenciál. Sú to úžasní chlapci, vždy chcú viac a viac. Musia čo najlepšie využiť príležitosti, ktoré im klub dáva, nie je to ľahké. Teraz sú očakávania na nich možno menšie, ale musia byť pripravení na chvíľu, keď sa od nich bude žiadať viac. Musia veriť, že dokážu viac. Musíte nájsť dokonalú rovnováhu medzi mladými a veteránmi, pretože tí môžu v ťažkých chvíľach pomôcť im aj tímu. Sezóna má veľa zápasov a nemôžete byť takí nevyspytateľní, že niekedy hráte dobre a niekedy, nie že by ste hrali zle, ale nie na takej vysokej úrovni. Musíte byť vždy pripravení. Každý tím potrebuje túto rovnováhu. Aj Real Madrid má skúsených hráčov ako Kroos, Modrić, Rüdiger a Courtois, ako aj ďalších mladých hráčov. Ak chcete byť úspešní, musíte nájsť dokonalú rovnováhu."

Real Madrid s Mbappém vzbudzuje strach?

"Zatiaľ to nie je oficiálne, ale zdá sa, že všetky cesty vedú do Realu Madrid. Strach? Nie, samozrejme, Mbappé je úžasný hráč a ak sa pripojí k Realu, bude to veľmi silný tím. Ale naša mentalita musí byť taká, že bez ohľadu na to, akých dobrých futbalistov majú, ak budeme tím a budeme spolupracovať, môžeme ich poraziť, konkurovať im. Musíme byť pripravení od prvého zápasu a prvých minút, pretože Real bude určite potrebovať čas, nebudú hrať dobre alebo strácať body, musíme byť na to pripravení. Nie preto, aby sme ich dobehli, ale aby sme boli pred nimi. Podobne ako v minulej sezóne, keď boli zápasy, ktoré sme nemohli vyhrať, ale neprehrali sme ich"

Chýba vám Gavi viac, ako ste očakávali?

"Od začiatku sme vedeli, že nám bude chýbať. Je to typ hráča, ktorý, keď sa hra nevyvíja dobre, svojím pohybom a agresivitou dodáva tímu energiu. Každý tím potrebuje takýto typ hráča a vedeli sme, že nám bude chýbať. Teraz ho však nemáme a môžeme len čakať na jeho návrat. Je to výnimočný futbalista, od môjho príchodu vidím, že má niečo, čo mužstvo potrebuje. Má čistý talent, ale aj agresivitu, ktorú mužstvo niekedy potrebuje. Niekedy ho treba zastaviť, ale inokedy je to on, kto ťahá mužstvo a hovorí: "Poďte, chlapci, ideme." On tlačí. A má skvelú osobnosť, je to veľmi milý chlapík, ktorého majú všetci radi. Teším sa na neho, dúfam, že sa čoskoro vráti. Ale samozrejme, nechcem na neho ani vyvíjať tlak, pretože potrebuje čas na návrat, ale keď sa pozerám na to, ako pracuje, som si istý, že všetko pôjde dobre."

Trofeo Pichichi sa vám v týchto posledných kolách skomplikovala...

"Áno, už v posledných zápasoch sme vedeli, že bude ťažké ju vyhrať. Ak nie v tejto sezóne, tak v tej budúcej. Som si istý, že v ďalších zápasoch dám viac gólov ako v týchto. Moja predstava a ciele sú streliť viac gólov aj ako v prvom roku v Barcelone. Viem, že som pripravený a dokážem to. Určite."

Prečo spolupracuješ s G2A.com?

"Od začiatku sme videli, že môžeme ísť spolu a spolupracovať. Pre mňa bolo neuveriteľné pracovať s najvýznamnejšou spoločnosťou v tomto odvetví. Bolo ľahké sa rozhodnúť, vždy som chcel spolupracovať so spoločnosťou, ktorá má veľmi podobné myšlienky ako ja. Táto spoločnosť sa mi vždy páčila a od prvého momentu sa mi páčil návrh na spoluprácu. Všetko sa mi páčilo, rozhodnutie bolo jednoduché."

Aký druh hier máte rád? Futbalové hry?

"Nie, nehrám len futbalové hry. Hrám aj Formulu 1, Call of Duty... Futbal nie je to, čo hrám najčastejšie. Rád si nájdem rovnováhu a od futbalu sa odpojím prostredníctvom iných vecí."

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2024-05-23 08:48:58
Araujo s Koundém ho v Pariži zožrali, doma sme boli oslabení. Ale strach to určite vzbudzuje. Aj keby proti nám vždy nehviezdil, celkovo budú určite silnejší aj v boji o titul aj v LM.
2024-05-23 09:04:50
Mbappe, Vinicius, Bellingham, Rodrygo. Pravděpodobně největší kvalitativní rozdíl za celých 20 let co Barce fandím.