Zdá sa, že Hansi Flick je blízko k tomu, aby sa stal novým trénerom FC Barcelona. Keďže Xavi Hernandez je na odchode, 59-ročný nemecký kormidelník sa zdá byť najpravdepodobnejším kandidátom na post hlavného trénera Blaugranas.

Vzhľadom na to, že celá záležitosť s Flickom v hlavnej úlohe naberá spád, katalánsky denník Sport prišiel s podrobnou správou, v ktorej opisuje taktické metódy a preferencie bývalého trénera Bayernu Mníchov.

Príchod Flicka bude znamenať radikálnu zmenu v porovnaní so spôsobom práce Xaviho. Taktický aspekt už nebude taký dôležitý ako doteraz a ustúpi vzorcu, ktorý sa viac podobá tomu, ktorý v Reale Madrid používa Carlo Ancelotti. Koncepty ako stredový kosoštvorec, prevaha tretieho hráča alebo premena krajných bekov na stredopoliarov pôjdu bokom.

Namiesto toho je Flick za zjednodušenie koncepcií a za to, aby hráči mali väčšiu úlohu a mohli sa na ihrisku rozhodovať sami. Nemec stanovuje niekoľko základných, ale veľmi jasných zásad. Jeho posolstvo je priame, aby hráči nemali pochybnosti o tom, čo majú na ihrisku robiť. Flick tiež prikladá veľký význam fyzickej práci, čo je aspekt, ktorý v Barcelone tradične nebol prioritou. Chce, aby jeho hráči boli v najlepšej forme, aby dobre pressovali a potláčali súpera.

Okrem toho správa poskytuje aj predstavu o tom, ako Hansi Flick pracuje so svojimi hráčmi. Nemca popisujú ako priameho a empatického voči hráčom v kádri, ktorý vie ako svoje mužstvo viesť. Keď sa mu to hodí, je náročný, ale zároveň je k hráčom aj ústretový a robí im určité ústupky, napríklad im umožňuje zdieľať chvíle s rodinou alebo je flexibilný v osobných situáciách. Ancelotti sa vyznačuje aj ľudským prístupom k hráčom. Flick je preto považovaný za niekoho, kto do istej miery nasleduje 'Ancelottiho model', pričom sa inšpiruje aj filozofiou bývalého nemeckého trénera Joachima Lowa.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2024-05-23 16:08:16
Menej taktiky a viacej slobody pre hráčov. To sa mi pozdáva.
2024-05-23 16:10:51
Takže sa budeme snažiť využiť hráčov a ich prednosti a nie ich prerábať podľa našej DNA tak, aby hrali systém, ktorý im nesedí?
Koho by také niečo napadlo?