S mzdami je to trochu zavádzajúce a veľmi závislé od interpretácie. Medziročný nárast o 15 % vyzerá dosť desivo pri aktuálnej situácii klubu, avšak možno by stálo za zmienku doplniť do článku, že do celkových miezd sa započítavajú aj výkonnostné bonusy a prémie, ktoré boli oproti suchotám v roku 2024 v nasledujúcom roku vysoké. Je to uvedené v poznámkach daného reportu a tvorí to celkový obraz, porovnanie dvoch čísel bez kontextu nič nepovie a skôr zmätie.
Máš pravdu, že performance bonusy sú reálny faktor a graf to priamo potvrdzuje, je fér tento kontext uviesť. Je to ale systémový jav spoločný pre úspešné kluby.
Ale 66% miezd z príjmov nie je jednorazový výkyv po dobrej sezóne. Je to dlhodobý štrukturálny problém, ktorý pretrváva naprieč viacerými rokmi. Pre porovnanie - Real Madrid má tento pomer 43%, čo je obrovský rozdiel vo finančnom zdraví oboch klubov, napriek podobným príjmom.
A čo je možno ešte závažnejšie, mzdy sú len časť obrazu. Barcelona má 1815 zamestnancov, čo je o viac ako 500 viac ako Real Madrid. Oba kluby prevádzkujú porovnateľné štruktúry - štadión, akadémiu, B-tím, ženský futbal. Tento rozdiel sa nedá vysvetliť športovými potrebami a naznačuje hlbokú štrukturálnu neefektivitu, ktorá s bonusmi hráčov nemá nič spoločné.
Takže áno, kontext bonusov stojí za zmienku - ale nemení podstatu problému.
66% ma psg, my mame 56% co nas radi do tej lepsej polovice (samozrejme stale je na com pracovat a zlepsovat, real je prikladom v tejto kategorii) Nemiesajme tu ale hrusky s jablkami, ked sa pozries na ten graf zamestnancov, tak medzirocny narast je 34 ludi, co je absolutne zanedbatelne cislo, z ktorych je drviva vacsina “admin” zamestnancov. Ak by sme nato isli tvojou logikou- celkovym poctom, tak mame skoro rovnaky wage bill v 2025 aj 2024. Tymto ale nevravim,ze to nie je vysoke cislo, ale urcite nie je zodpovedne za ten medzirocny narast.
Ja síce nie som ekonóm , ale mám pocit , že do sezóny 24/25 boli zarátané aj posledné odložené platby za Covid. Účtovná závierka je niekedy v auguste. Čo korešponduje s poslednými platbami pre Messiho, Suareza , Albu , Braithwaita a tuším je tam aj Dest a niekoľko ďalších hráčov . Ale možno sa mýlim. Takže sa sa predpokladať , že po tejto sezóne bude mzdový podiel opäť výrazne nižší . Možno niekde na úrovni 48 - 52 %. UEFA dovoľuje maximálne 70. Čiže tieto čísla mi na klub ako Barcelona prídu úplne v pohode.
A to porovnanie s realom nie je validne, nemozes porovnavat balik, v ktorom su bonusy (fcb 2025) vs balik, v ktorom nie su (rma 2025) Ak vyjmes bonusy a pouzijes pre nas ako base rok 2024 (bez bonusovy)tak nam pomer wage/revenue spadne na 44%. Akonahle sa zbavime platov lewandowskeho a ter stegena (minimalne lewa, idealne oboch) co verim,ze sa podari, tak nam tento pomer klesne z baseu bez bonusov z 44% na 41,9% respektive 39,5% pri oboch. Tie financie su velmi podobne, ja nevravim,ze nemame problemy ale nevynasajme real do nebies. Jediny rozdiel medzi nimi a nami je ten,ze im sa dari podpisat zadarmo hracov typu mbappe, rudiger, trent, a potom “na oko” maju viac.
Zaujimave ze atletico ma viac z tv prav nez my..asi sa to da nejak porovnat kedze hrame rovnake sutaze ako oni, akurat my sme sa dostali v kazdej dalej (aj ked neviem ci tu je zapocitana copa a supercopa) takze nerozumiem preco to tak je..ak niekto viete tak prosim vysvetlite
Je to napísané aj na grafe: FCWC boosting TV revenues - preto je Real tak vpredu a predbehlo nás aj Atlético. Zároveň je tam 20 klubov z PL, čo hovorí za všetko o rozdiele medzi PL a zvyškom Európy. Aj zostupujúci Southampton (ranking 25, teda posledný v grafe) mal 130 miliónov €, čo je viac ako väčšina klubov z La Ligy, Serie A či Bundesligy.
Ale 66% miezd z príjmov nie je jednorazový výkyv po dobrej sezóne. Je to dlhodobý štrukturálny problém, ktorý pretrváva naprieč viacerými rokmi. Pre porovnanie - Real Madrid má tento pomer 43%, čo je obrovský rozdiel vo finančnom zdraví oboch klubov, napriek podobným príjmom.
A čo je možno ešte závažnejšie, mzdy sú len časť obrazu. Barcelona má 1815 zamestnancov, čo je o viac ako 500 viac ako Real Madrid. Oba kluby prevádzkujú porovnateľné štruktúry - štadión, akadémiu, B-tím, ženský futbal. Tento rozdiel sa nedá vysvetliť športovými potrebami a naznačuje hlbokú štrukturálnu neefektivitu, ktorá s bonusmi hráčov nemá nič spoločné.
Takže áno, kontext bonusov stojí za zmienku - ale nemení podstatu problému.