Jasné, najlepšie čo mohol spraviť, bolo zostať v Espanyole a užívať si ten ich „top“ futbal. Veď načo sa niekam posúvat. Chlapec mal životnú šancu a chopil sa jej, na miesto toho, aby jednobunkovi fanúšikovia espanyolu sa z toho tešili a boli hrdi, oni sa mu vyhrážajú a picuju na neho. Bravo
Fc Barcelona nie je a nikdy nebude športovým rivalom espanyolu. Úplne iný level. Prvý hra o tituly a LM, druhý o záchranu. Všetko ostatné, sú vymyslené hlúposti zakopleksovanych fanúšikov espanyolu..
To či sú kluby úplne iný lvl alebo kto hrá o titul a o záchranu nemá ale že absolútne spoločne či sú rivalom alebo nie .... Pre Liverpool je rival Everton ... Pre united city - aj pred príchodom arabov.... Pre Arsenal Tottenham ... Príkladov kde mať top klub a má rivala z mesta alebo okolia je extrémne veľa .... A pre Espanol je rivalom Barcelona .... A úprimne to že prešiel k nám ( aj keď to pre nás dopadlo dobre a som rád že tu je a chytá ako chytá ) je tiež svinstvo .
Peter, ďakujem za prednášku o mestských rivaloch. Ale ja som to jasne zdôraznil, že “športovým rivalom”. To že tam mali, možno stále ešte majú nejaké politické trenia to už je iná debata. Sú to možno skôr nepriatelia, lebo majú rozdielne politické vzhľady, ale z pohľadu športovej súťaživosti určite rivalmi nie sú. A o to mi ide. Neide o žiadnu zradu ako keby prestúpil ku priamemu konkurentovi.. joan asi nemá žiadne ideologické presvedčenia, mal šancu ist do top klubu a ostať v rodnom meste. V čom je to svinstvo? Ako to priamo ovplyvní Espanyol?
Ešte raz, pre barcu Espanyol je irelevantný, z opačnej strany to tak nie je, oni to prežívajú oveľa viac, ale to je ich problem.
Na margo tvojich príkladov, tak pre united bol city úplne nepodstatný, až kým neprišli arabi, mestské derby nič viac. Liverpool, to je ich ozajstný rival vo všetkých aspektoch.
No ja som žil kúsok od Manchestru a osobne poznám dosť ľudí ktorý chodia na united pravidelne ... A united vždy bralo city ako rivala ... Pre tých pravých fanúšikov čo chodia na futbal bolo city rovnaký rival ako Liverpool .... Ja viem že odtiaľto sa nám to nezdá a pozeráme na tabuľku kde je to vždy real vs Barcelona ( alebo bývalo Liverpool vs united ) ... Ale chod priamo do liverpoolu kde sa stretávajú fanúšikovia evertonu a liverpoolu .... Do Manchestru kde žijú fanúšikovia city a united .... A možno pochopíš že rival znamená viac ako miesto v tabuľke pretože tam sa to berie inak ..... A že rival klubu znamená viac ako kto hrá o vypadnutie a kto o titul ..... A v čom bolo jeho prístup za mňa svinstvo ? ... Mohol si vybrať z veľa klubov a viac top klubov sa písalo ... A on si vybral ich top rivala - za mňa svinstvo ....
To je veľmi zaujímavé. Strávil som 10 rokov v UK, z toho 4 v Sheffielde, a môj najlepší kamarát bol práve z Manchestru, fanúšik United, ale moje skúsenosti sú trochu iné. Áno, mestské derby medzi nimi malo intenzívnejšiu atmosféru, ale tým to asi končí. Hráči medzi klubmi prestupovali bez výraznejších problémov. Skutočné emócie boli a stále sú najmä v zápasoch proti Liverpoolu. Dnes je to samozrejme trochu iné, keďže City je niekde úplne inde.
Čo sa týka Liverpoolu a Evertonu, tam je situácia ešte miernejšia. Hovorí sa tomu „friendly derby“, keďže ide o susedov a historicky medzi nimi nebola výrazná nevraživosť.
Ale v prípade Barçy a Espanyolu tomu úprimne nerozumiem, o akej rivalite sa tu vlastne bavíme? Ak máš pod slovom rivalita na mysli skôr mestskú nevraživosť než športovú konkurenciu, tak to potom dáva zmysel.
V prvom v liverpoolu sa tomu hovorí merseyside derby ..... Druhá vec pomôžem si AI
Rivalita vo futbale predstavuje dlhodobé, intenzívne a často emotívne súperenie medzi dvoma futbalovými klubmi, ich fanúšikmi, alebo aj národnými tímami. Nie je to len obyčajný zápas o tri body, ale ide o súboj prestíže, histórie a kultúrnej identity, kde je výhra často dôležitejšia než samotné umiestnenie v tabuľke.
Tu sú kľúčové aspekty futbalovej rivality:
Pôvod a príčiny: Rivalita vzniká na základe geografickej blízkosti (mestské derby – napr. AC Miláno vs. Inter Miláno), historických udalostí, politických rozdielov, alebo sociálno-ekonomických rozdielov medzi tábormi fanúšikov.
Derby zápasy: Najznámejšie rivality sa označujú ako "derby". V mestách s viac prvoligovými tímami ide o súboj o to, ktorý klub je "vládcom mesta".
Intenzita a vášeň: Rivalita zahŕňa vysokú mieru vášne na tribúnach aj na ihrisku. Zápasy bývajú vypredané a sprevádza ich špeciálna atmosféra.
Príklady veľkých rivalít:
El Clásico: Real Madrid vs. FC Barcelona (politická a historická rivalita).
Northwest derby: Manchester United vs. Liverpool FC (súboj o najúspešnejší anglický klub).
Derby della Madonnina: AC Miláno vs. Inter Miláno (zdieľajú štadión San Siro a symbolizujú historické rozdiely).
Na Slovensku: Slovan Bratislava vs. Spartak Trnava (jedno z najväčších derby na Slovensku).
Negatívne prejavy: Extrémna forma rivality môže viesť k nepriateľstvu medzi fanúšikmi, chuligánstvu a sporadicky aj k násiliu, ako je známe napr. z anglickej futbalovej histórie.
Rivalita je teda neoddeliteľnou súčasťou futbalovej kultúry, ktorá zvyšuje prestíž zápasov a vytvára nezabudnuteľné športové príbehy.
Čiže ak si zoberieme čo tam má spadať tak nás zápas s espanolom všetko splnuje všetko splnuje
Ja viem, že je to Merseyside derby, to je oficiálny názov. Ako el classico, alebo The Old firm derby… friendly derby v prípade Liverpoolu je skôr popis a nie názov, lebo fanúšikovia neriešia tábory, často sedia spolu na štadiónoch, a v každej rodine moze byt kľudne niekto za Everton a niekto za Liverpool.. maximálne sa navzájom podpichujú..
Čo sa týka FCB-ESP evidentne nechceš pochopiť mojej pointe. Navrhujem zatvoriť debatu.
Ja chápem tvoju pointu .... Ale on prestupoval z esp. Skús si aj ty predstaviť druhú stranu ... Spýtaj sa fanúšikov ESP kto je ich hlavný rival .... Myslím že odpoveď dostaneš len jednu
Darder podľa toho má chybné, až zvratené myslenie. Hovorí že už ľudia čiže aj hráči navzájom sa nemusia rešpektovať preto že zmenili klub? Ľudia preto na svojom štadoione možu vyrevovat xenofóbne názory. Je to chorě až zvrátené myslenie
Ešte raz, pre barcu Espanyol je irelevantný, z opačnej strany to tak nie je, oni to prežívajú oveľa viac, ale to je ich problem.
Na margo tvojich príkladov, tak pre united bol city úplne nepodstatný, až kým neprišli arabi, mestské derby nič viac. Liverpool, to je ich ozajstný rival vo všetkých aspektoch.
Čo sa týka Liverpoolu a Evertonu, tam je situácia ešte miernejšia. Hovorí sa tomu „friendly derby“, keďže ide o susedov a historicky medzi nimi nebola výrazná nevraživosť.
Ale v prípade Barçy a Espanyolu tomu úprimne nerozumiem, o akej rivalite sa tu vlastne bavíme? Ak máš pod slovom rivalita na mysli skôr mestskú nevraživosť než športovú konkurenciu, tak to potom dáva zmysel.
Rivalita vo futbale predstavuje dlhodobé, intenzívne a často emotívne súperenie medzi dvoma futbalovými klubmi, ich fanúšikmi, alebo aj národnými tímami. Nie je to len obyčajný zápas o tri body, ale ide o súboj prestíže, histórie a kultúrnej identity, kde je výhra často dôležitejšia než samotné umiestnenie v tabuľke.
Tu sú kľúčové aspekty futbalovej rivality:
Pôvod a príčiny: Rivalita vzniká na základe geografickej blízkosti (mestské derby – napr. AC Miláno vs. Inter Miláno), historických udalostí, politických rozdielov, alebo sociálno-ekonomických rozdielov medzi tábormi fanúšikov.
Derby zápasy: Najznámejšie rivality sa označujú ako "derby". V mestách s viac prvoligovými tímami ide o súboj o to, ktorý klub je "vládcom mesta".
Intenzita a vášeň: Rivalita zahŕňa vysokú mieru vášne na tribúnach aj na ihrisku. Zápasy bývajú vypredané a sprevádza ich špeciálna atmosféra.
Príklady veľkých rivalít:
El Clásico: Real Madrid vs. FC Barcelona (politická a historická rivalita).
Northwest derby: Manchester United vs. Liverpool FC (súboj o najúspešnejší anglický klub).
Derby della Madonnina: AC Miláno vs. Inter Miláno (zdieľajú štadión San Siro a symbolizujú historické rozdiely).
Na Slovensku: Slovan Bratislava vs. Spartak Trnava (jedno z najväčších derby na Slovensku).
Negatívne prejavy: Extrémna forma rivality môže viesť k nepriateľstvu medzi fanúšikmi, chuligánstvu a sporadicky aj k násiliu, ako je známe napr. z anglickej futbalovej histórie.
Rivalita je teda neoddeliteľnou súčasťou futbalovej kultúry, ktorá zvyšuje prestíž zápasov a vytvára nezabudnuteľné športové príbehy.
Čiže ak si zoberieme čo tam má spadať tak nás zápas s espanolom všetko splnuje všetko splnuje
Čo sa týka FCB-ESP evidentne nechceš pochopiť mojej pointe. Navrhujem zatvoriť debatu.