Ja za boha nepochopím tú posadnutosť Alvarezom. Hľadáme 9-ku na hrot, on je ofenzívny záložník. Za dva roky dal za ATM 25 gólov, priemer 12-13 gólov na sezónu na záložníka nie je zlý, ale načo ho tlačíme do útoku za Lewu, ešte k tomu za surreálnu sumu 100+ mega. Pre mňa je to extrémne preceňovaný hráč. Treba sa biť o Osimhena, to je hotový hroťák.
Nie ofenzívny záložník, ale podhrotový útočník sa to vola. Alvarez dal v minulej sezóne 29 gólov a v tejto zatiaľ 19 gólov a to ešte pri malo ofenzívnej hre Atletika. Len vravím fakty ...
Osimhen je pre Deca asi alternatíva hneď za Alvarezom.
Hlavně Alvarez je pohyblivý a kreativní a zakončení má kvalitní. Myslím si že právě u nás by mu to sedělo ještě více jak v Atleticu. Jasně, není to kladivo do vápna, ale to tam nebylo ani v dobách MSN.
Mohol by to byt taky David Villa, ale vieme ako budu s Decom jednat Atleti.. Hlavne, ked vedia, ze ho tak velmi chceme. Pod 100m nepojde a neviem, ci je hodny tolkych penazi..
Baimato vidim to podobne, Alvareza by som u nas chcel vidiet, ale asi nie za cenu 100+ mega a odchodu hracov...Myslim, ze toto vedenie uz preukazalo, ze nenakupuje bezhlavo, treba verit, ze aj teraz to bude v ramci moznosti najlepsi cost/benefit, nech uz pride ktokolvek. Naposledy sme mali typicke kladivo na hrote v podobe Ibrahimovica, po 1 sezone ho vystriedalo male velke kladivo Messi. Inak sme mali na tomto poste az na kratke vynimky vzdy skvelych hracov a s roznym profilom... Eto, Suarez...
Suarez bol taktiež typický hrot, to že bol šikovný na lopte nemení nič na fakte že mal všetky atribúty klasické hrotu a aj fyzické prednosti "kladiva". David Villa si mohol dovoliť byť menej gólový a plniť iné úlohy keďže samotný Messi dal za 3 sezóny 180gólov. Kto by dal tie góly teraz?
No predpokladam, ze by si ich rozdelili Yamal, Rapha Fermin/Olmo a Alvarez, ale stale sa bavime v teorii spekulacii. Podla mna je mimo nas budget, ak ideme aj po kvalitnom stoperovi. Ale ktory kvalitny ST by bol pre nas k dispozicii? Osimhen? Velky plat a problemove spravanie. Kane neodide. Haaland mimo nas rozpocet a dalej? Mozno nieco menej nakladne ako Guirassy, Marmoush. Prvom rade by si mal vyberat Flick az potom Deco..
Ale však aj teraz si to delia, povedal by som že aj dosť konzistentne ALE - Raphinha mal životnú sezónu, pochybujem že už niečo také zopakuje pokiaľ ide o čísla, Lewa dal minulú sezónu vyše 40g, top útočníci ako Haaland, Kane, Suarez v najlepších rokoch sa pohybujú niekde okolo čísel 45-50g ak nie viac za sezónu. Alvarezova najlepšia sezóna bola 29g, zvyšné sú niekde okolo 20-25g, to máš prvý mínus. Rapha marodí časť sezóny, čísla z minulej sezóny sú tiež menšie, to máš druhý mínus na góloch. Aj za éry MSN Suarez a Messi mali góly niekde okolo 50ky doplnené Neymarom a v menších číslach od zvyšku. V útoku Rapha, Alvarez, Yamal by bol náš strop niekde okolo 30g na hráča, vychádzam z teoretickej úvahy podľa doterajších čísel. Za mňa tie góly budú chýbať. Môj pick je Osimhen, plat by sa uvoľnil odchodom Lewu a ak má chuť za nás hrať, bolo by to riešiteľné, Igor Thiago je moja wild card a ak nekúpiť ostrostrelca tak z tých menej nákladových možností Asllani, Guirassy.
Keby máme už na hrote hráča ako Haaland alebo Kane, peniaze na rozhadzovanie tak nemám problém s kúpou Alvareza ako iný typ útočníka ale určite ho nevidím ako prvú voľbu.
Pojmom klasicky a typicky hrot by som sa vyhol jackopz. Vzdy existovali rozne typologie utocnikov a povedat ze jedna z tych typologii je typicka a ostatne netypicke je take prilisne generalizovanie.
Ja som za Osimhena fakt rad, ze striela vela golov v tureckej lige, ale stale nerozumiem, ako ho mozete niektori zvazovat za nasu 1ku na hrot a s cenovkou 80-90 mega. Uz len v porovnani s Alvarezom ten chalan hra v repre s Messim, ma skolu od Guardiolu, skusenosti z najvacsich zapasov, je to hotovy hrac, stale mlady a hlavne jeho porozumenie futbalu je na uplne inej urovni. Podobne ako u Kanea v dvojzapase proti realu bolo vidiet, ze presne vie kedy hru spomalit, zrychlit, prihrat, vystrelit, robil vsetko spravne. Na Alvareza nemusi hrat cely tim, lebo on sam dokaze nieco vytvorit aj pre inych a byt rozhodujuci. A sice vestim z kavovej usadeniny, ale fakt nesom presvedceny, ci Osimhen (odhliadnuc od vysokej ceny) je schopny tahat vpredu nas tim ci uz golovo alebo myslienkovo/futbalovo,, lebo adaptovat sa na nas system neni to iste, ako turecka liga. Jackopz mas ho napozeraneho viac jak ja mozno ma o tom bude moct presvedcit, ked sa splni tvoje zelanie a dorazi k nam:)
Neviem že či by Deco bol toho schopný, ale napadla ma jedna vec. Možno toho Alvareza v Barce ani nikto reálne nechce, a je to len taký distraction manoeuvre. V skutočnosti ale pasieme niekoho uplne iného.. napríklad takého Igora, len nechceme to zverejňovať aby zbytočne nezdrazel.. neviem, možno je to hlúposť, ale ozaj nechápem tu posadnutosť Julianom..
Toho Igora Thiaga som nikdy hrat nevidel, ale ma slusne cisla v PL. Vo Februari podpisal novu zmluvu a vieme kolko stoja taki hraci v PL ak nastrielaju +20g. Isak isiel za 120?, takze on by nebol vyrazne lacnejsi.
Strieľal veľa gólov aj v Taliansku, v LM je tiež schopný a výrazne lepší sú už len Kane, Mbappe a Haaland. Má dobre zakončenie, fyzicky je silný, dobrý do vzduchu pritom je výborný aj pohybovo a v pressingu. Už po 100x, Alvarez nie je hrot, on hrá najlepšie pred 16-kou, najviac sa tam zdržuje a sedí mu hra s druhým útočníkom. Ja beriem že je šikovný na lopte a vie niečo aj vytvoriť ale potrebujeme to? Moja odpoveď je NIE, my sme tím čo má v Európe druhé najvyššie číslo vytvorených šancí, načo nám je ďalší hráč ktorý ich bude tvoriť? My potrebujeme hlavne niekoho kto ich bude premieňať a Alvarez, nech hral v RP, City, AtM, nikde nebol vyslovený striker. V AtM aj v RP dával veľa gólov z protiútokov, u nás by hral veľké percento času do zatvorenej obrany, má na to prednosti? Už len jeho pohyb mimo 16-ky niečomu napovedá, navyše do vzduchu je slabý, do súbojov tiež nič moc, chrbtom k bráne ho pretlačil aj Pedri, aj toto sú významné veci ktoré potrebuješ od hrotu. S tým aký máme v tíme servis, kľudne môžeme mať hrot na ktorý bude hrať celý tím, keď Lewa ktorý už mal to najlepšie za sebou dal minulú sezónu 42g, vieš koľko by ich dal v prime, prípadne keby tam je iný hrot s jeho zakončením?
My už nehráme tiki-taka ako za Guardiolu, pod Flickom ani nebudeme, nepotrebujeme nejakého technického hroťáka na milion narážačiek.
Igor Thiago nemá taký hype ako mal Isak, jeho hodnota na tfm má momentálne peak 50m a aj čo som čítal nejaké šuškanice tak by to nemusela byť taká raketa. Nehovorím že by to bola zaručene kvalitná kúpa ale očko by som na ňom nechal.
Cule90 - vieš kde by mi sedel Alvarez? Do Arsenalu vedľa Gyokeresa, oni by podľa mňa profitovali jeden z druhého.
Problem je, ze my v tejto chvili nehladame mladeho perspektivneho hraca na hrot (Diomande a spol.) ani niekoho, koho hviezda vystrelila tuto sezonu jak Jeff Bezos do vesmiru (Muriqi, Igor Thiago a spol.). Taki hraci bud nesu otestovani vo velkokluboch pod najvyssim tlakom, hraju v uplne inom prostredi v uplne inom systeme a nevedno, ci dokazu tuto uroven konzistentne udrzat dalsiu sezonu. Prikladov je strasne vela a aj pred rokom tu padali mena ako Alexander Isaak, ktory je nepochybne kvalitny hrac, ale vieme, aku zaruku poskytuje Liverpoolu tuto sezonu. V ziadnom pripade netvrdim, ze to musi byt zla volba, hovorim len o pravdepodobnosti hraniciacou s istotou, ze to ma blizsie k socialnemu experimentu, nez k zaruke spolahlivosti. Hladame overeneho skuseneho strikera, ktory rozumie futbalu a este za adekvatnu cenu, co teda znie ako mission impossible.
Jackopz uplne rozumiem a s mnohym suhlasim. Ale v komentaroch vyssie sa uz zmienilo, ako mame medzi utocnikmi goly prerozdelene a tento aktualny system nam funguje, nevytvara zavislost na 1 hracovi. Nemyslim, ze potrebujeme strikera, ktory da XY+ golov za sezonu a ostatni budu od neho golovo v druhej desiatke strelcov. Alvarez by podla mna dokazal hrat na hrote plnohodnotne, lebo tam hra za repre a ma to odskusane aj z klubov, rozumie futbalu a neni to ziadny extremny pripad ako tri lave kridla v utoku realu madrid. Nehovorim, ze hra na hrote je jeho najsilnejsia stranka (suhlasim, ze v Arsenale s Gyokeresom by vedel vytvorit silnu dvojicu), ale s nasim systemom by bol plne kompatibilny + vidim ho ako hraca, ktory svojou hrou robi lepsich aj svojich spoluhracov, ked je na ihrisku. Nemyslim, ze Alvarez je nejaky druhy Fabregas, ktoreho svojho casu fakt nedavalo zmysel kupovat, ale bol to parťák tak co uz:D
Na druhu stranu Torres tiez nieje urcite ziadny 16tkovy target man / poacher a keby nebol taky motak a labil v zakonceni tak by nam nikomu nevadilo ze nieje zaparkovany pred branou a neodtlaca obrancov, Alvarez je minimalne lepsi v tom ze nepochova sancu katastrofalnym spracovanim ako to casto ma Torres. Ja som urcite za to ze keby aj Alvarez pride tak tam musi prist este jeden typologicky uplne iny hrot nech mame plan B.
Typologicky myslim. Aj ked nie su to iste lebo Alvarez je skor falosny utocnik a Torres skor taky nabiehajuci advanced forward tak ani jeden z nich nieje staticky 16tkovy utocnik.
Ferrana bych neprodával. Raději nechat jít Lewandowskeho. Ten má jeden z největších (největší?) platů v týmu a přínos už je opravdu hodně nízký. Už nedokáže ani pořádně zpracovat balón, míč mu odskakuje od nohou, šanci si sám nevypracuje, brzdí útok, nenapadá a tak dále. Oproti tomu Ferran je pohyblivý, dokáže napadat, seskakovat si pro míč, může si měnit pozice s křídelníky v zápase a dokáže se sám dostat do šancí. Ne vždy je promění, ale dokáže je udělat. Takže nechat Ferrana a k němu někoho přivést.
V čom o 3 levely lepšieho? V porovnaní z ich pôsobenia v City bol Ferran gólovejší než Alvarez, v porovnaní v LL je Ferran tiež gólovejší, v premieňaní šancí sú percentuálne cca na rovnakej úrovni.
alvarez hra v atletiku uplne v inom systeme a inu poziciu. mat tie sance co mal ferran alvarez tak 50% z nich premeni. V kombinacii, zakonceni, v pressingu atd atd je lepsi. so to rovnake typy hracov...stavim sa, ze keby hra ferran v atleticu, tak by hral to iste co alvarez. a cisla by mal horsie....a nemozes porovnavat alvareza zo city, kde hral druhe husle a bol nahradnikom...
Ani jedna vec čo si napísal nieje pravda. Hra AtM mu sedí viac než si myslíš, už v River Plate hrával podhrot a najviac gólov dával z protiútokov, rovnako ako v AtM. S tými šancami je to tiež hlúposť keďže sa to posudzuje percentuálne, vysvetlím - Alvarez sa dostane do 5 šancí z ktorých premení 1, vo výsledku to je 20% goal conversion. Ferran sa dostane do 10 šancí z ktorých premení 2, tiež 20% goal conversion. Rovnako s tým že hral v City druhé husle je hlúposť, druhú sezónu odohral 3500 minút, to je minutáž hráča základu a tam mal dokonca 11% goal conversion, čo vo výsledku znamená že z 10 šancí do ktorých sa dostal, premenil len jednu a to sa bavíme o ofenzívnom City, inak Ferran tiež nehral v City prvé husle. Alvarez je overall lepší hráč ako Ferran ale nie o 3 levely a už vonkoncom nie v zakončovaní. Nič v zlom ale pochybujem že pozeráš AtM každý zápas túto sezónu, Alvarez toho tiež brutálne spálil, v lige mal šnúru v ktorej dal 2 góly za vyše 20 zápasov a to už nieje chyba AtM.
jackopz: pre mna alvarez nieje priorita. len vravim, ze do nasho systemu by podla mna zapadol. u mna je hlavne aby sa co najskor doriesil prichod bastoniho a B. Silvu zdarma. najlepsie este do zaciatku leta. no a potom sa mozme nahanat za 9tkou, ale fakt neviem koho....osimhena nechcem ani zadarmo....
Hlúposti ako obyčajne. Ferrana nepredávať v žiadnom prípade, radšej sa zbaviť Lewandowského a Rashforda. Ferran je hráč, ktorý len potrebuje cítiť, že mu tréner a spoluhráči veria a dať mu oveľa viac hracieho času ako mal doteraz. Vzhľadom na to, koľko minút v tejto sezóne odohral, jeho výsledky sú kvalitné a ja verím, že sa ešte viac zlepší. Som jednoznačne za to aby sme ho nepredávali.
Osimhen je pre Deca asi alternatíva hneď za Alvarezom.
My už nehráme tiki-taka ako za Guardiolu, pod Flickom ani nebudeme, nepotrebujeme nejakého technického hroťáka na milion narážačiek.
Cule90 - vieš kde by mi sedel Alvarez? Do Arsenalu vedľa Gyokeresa, oni by podľa mňa profitovali jeden z druhého.
A Alvaréz na hrot,to radšek Ferran
Nikoho takového neseženeme.