Lionel Messi je nesporne jedným z najlepších hráčov sveta súčasnosti a zrejme aj v historickom ponímaní. Jeho futbalovú genialitu možno pozorovať v každom zápase. Talent a zanietenie, s ktorým hráva, mu umožňuje v modernom futbale dosahovať veci, o ktorých sa predtým tvrdilo, že sú nemožné. Messiho štatistika je jednoducho výnimočná a pre drvivú väčšinu hráčov nedosiahnuteľná.

Na prvý pohľad je Messi od ostatných hráčov iný. Pohyb, hra, vnímanie futbalu, ale aj celkové správanie sa odlišuje od bežných, lepších, ale aj najlepších hráčov. Niet divu. Vo veku 8 rokov totiž lekári u Argentínčana objavili Aspergerov Syndróm. Ide o jemnú formu autizmu, konkrétne je to porucha autistického spektra. Táto diagnóza sa však s Messiho menom v médiách neobjavuje takmer vôbec z viacerých dôvodov a súvisí to priamo aj s jeho diagnózou.

Pri Aspergerovom syndróme sa prejavuje narušenie v oblasti sociálnej interakcie, komunikácie a vzorcov správania. Rovnaká triáda postihnutia sa vyskytuje aj pri autizme. Všeobecne sa rozlišujú dva formy spomínaného syndrómu a to nízko funkčný Aspergerov syndróm a vysoko funkčný Aspergerov syndróm [ďalej AS], pričom Messiho genialitu je potrebné hľadať v druhej forme.

Pri vysoko funkčnom AS chýba výrazne problémové správanie a neochota k spolupráci. Takéto deti síce majú vyhradené záujmy, ale dokážu sa venovať aj iným činnostiam. Ich emocionálne reakcie sa od rovesníkov odlišujú len mierne, v sociálnych situáciách pôsobia naivne a nezrelo. Obvykle majú priemerné alebo nadpriemerné intelektuálne schopnosti.

Prejavy AS

Prejavuje sa zníženou kvalitou sociálnej interakcie, vyžadovaním rituálov, obmedzeným alebo netypickým využívaním gestikulácie, stereotypnými záujmami, netypickou prozódiou alebo pedantným vyjadrovaním, problémami s porozumením irónie, humoru alebo bežných prísloví a porekadiel. Intelekt je pri AS v pásme normy (t. j. IQ > 70), niektorí jedinci majú výrazne nadpriemerný intelekt (t. j. IQ > 130). Deti s Aspergerovým syndrómom však emocionálne a sociálne zaostávajú za svojim kognitívnym vývojom.

Pre deti s Aspergerovým syndrómom je náročné pochopiť, ktoré správanie je primerané situácii a kontextu a ktoré nie. Nerozumejú významu slušnosti a zdvorilých gest, uniká im zmysel spoločenských formalít. Je pre nich problematické prijímať a primerane vyjadrovať komplimenty, kritiku či gratulácie. Ľudia s Aspergerovým syndrómom nedokážu byť flexibilní a prispôsobiví, zavádzanie zmien alebo nových aktivít je pre nich stresujúce.

Jedinci s AS bývajú prehnane perfekcionistickí, často odmietajú začať s novou aktivitou pokiaľ si nie sú istí, že ju dokážu dokonale zvládnuť. Majú vysoké štandardy, sú extrémne kritickí k vlastným chybám i k nedostatkom ostatných. Medzi silné stránky ľudí s AS patrí čestnosť, rešpektovanie pravidiel, spoľahlivosť, dôslednosť, cit pre detail.

V Messiho prípade je jeho pohyb či vedenie lopty v plnom behu jedinečný podobne ako kľučky do ľavej strany. Na pamäti je potrebné mať aj spôsob zakončenia, teda strelu, ktorá v drvivej väčšine smeruje po zemi krížom do proti pohybu brankára k pravej žrdi. Zároveň však tieto atribúty svojej hry opakuje neustále v každom zápase, takmer pri každej akcii. U autistov je totiž bežné, že sa naučia istú vec, ktorú opakujú stále dookola.

Zvlášť si je treba uvedomiť situácie, ktoré na prvý pohľad nemajú riešenie a Messi aj napriek časovej tiesni a stresu z toho plynúceho, dokáže nájsť vhodné riešenie. Osoby trpiace AS totiž v týchto situáciách využívajú logiku, kde ľudia zväčša siahnu po intuícii. V tom je obrovský rozdiel a z tohto pramení Messiho hra a správne rozhodnutie za zložitých herných okolností.

Nilton Vitulli, expert na AS to tieto fakty len potvrdzuje: "U Messiho stále vidíme tie isté pohyby, kľučky do pravej strany a spôsob premieňania pokutových kopov." Zdôrazňuje, že vďaka neuveriteľnej pamäti, ktorú autisti majú, Messi môže vedieť kvantum pohybov dopredu: "Je to akoby vedel, kam sa brankár pohne. Len opakuje jemu známy pohyb. Ak už Messi vletí do pokutového územia, vie sa dopredu, čo bude robiť a že zrejme padne gól. Nehovoriac o jeho smiechu, tak typickom pre autistov, ktorým sa podarilo splniť misiu a odľahlo im."

Reč tela

U jedincov s Aspergerovým syndrómom sa objavuje netypické využívanie mimiky a gest. Niektorí majú chudobnú mimiku a reč tela, iní gestikulujú veľmi nezvyčajným spôsobom. Jedinci s AS môžu vyjadrovať radosť mávaním rúk alebo doslova „skáču od radosti“. Niektorí ľudia s AS majú veľmi intenzívny očný kontakt, iní sa mu úplne vyhýbajú. Pre jedincov s Aspergerovým syndrómom je náročné sústrediť sa na rozhovor a zároveň sa pozerať partnerovi do očí.

Kto si nevšimol Messi ostýchavosť čo sa týka komunikácie s médiami? Kto si nevšimol Messiho typický rozhovor? Keď sa neustále škriabe za hlavu, po rukách, obzerá sa dookola či nervózne postáva. Na druhej strane je z Messiho rozhovoroch jasné, čo chce, je neuveriteľne koncentrovaný, aby splnil cieľ, teda vyhrával trofeje.

Na druhej strane je pre Argentínčana typický aj ďalší príznak AS. Po neúspechu je nesmierne sklamaný a o to viac determinovaný pracovať na ďalšom zlepšení. Nehovoriac o tom, že z Messiho nikdy nebude celebrita ako Cristiano Ronaldo či David Beckham. Messimu ako autistovi ide len o to, aby hral futbal najlepšie ako vie a aby vyhrával všetko do čoho sa pustí. Sláva, médiá sú veci, v ktorých sa necíti doma a radšej sa im oblúkom vyhýba.

Osobnosti s Aspergerovým syndrómom

Nositeľovi Nobelovej ceny za ekonómiu Vernonovi Smithovi bol diagnostikovaný Aspergerov syndróm. Odborníci sa domnievajú, že viaceré významné osobnosti histórie trpeli Aspergerovým syndrómom. Ioan James vo svojej knihe Aspergerův syndrom – mimořádní lidé, mimořádné výkony medzi jedincov s Aspergerovým syndrómom radí Isaaca Newtona, Alberta Einsteina, Ludwiga Wittgensteina, Thomasa Jeffersona, Vincenta van Gogha, Andyho Warhola či Jonathana Swifta.

O tom, že práve Messi trpí AS, sa nahlas vyjadril aj bývalý hviezdny hráč FC Barcelona, Romario, ktorý nepochybuje o tom, že Messiho genialita pramení práve z jeho choroby: "Má jemnú formu autizmu. To mu umožňuje sústrediť sa viac ako ostatným. Podobnú úroveň autizmu mali aj Newton či Einstein. Dúfam, že podobne ako oni, aj Messi sa bude prekonávať dennodenne a bude nám aj naďalej robiť radosť jemu typickým futbalom."

zdroj: Lukas; insidespanishfootball.com reddit.com tert.am wikipedia.org

Lionelko

4
2018-09-30 20:11:11

Neuveriteľné

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.