Johan Cruyff - synonymum dvoch klubov, Ajaxu a Barcelony. Na druhej strane je Messi - jeden z najlepších hráčov futbalovej histórie a pritom má ešte len 27 rokov. Kto je však v klubovej histórii dôležitejší? Goal.com sa to pokúsil rozlúsknuť.

Pohľad A

Messi je idol, ale ikonou je Cruyff

Možno Messi je alebo bude najlepším hráčom, ktorý kedy obliekol dres Blaugrana, ale vždy tam bude jeden hráč, ktorý ho nechá za sebou. V roku 1973 totiž Barcelona vtedy za rekordné peniaze kúpila Cruyffa. Chcela totiž prerušiť 13-ročné čakanie na titul a vymaniť sa spod nadvlády Realu.

Cruyff klub okamžite nakopol a postaral sa aj o legendárne víťazstvo na Bernabeu 0-5. Následne si prišiel po dve Zlaté lopty. Očaril všetkých culés. Viac ako klub je slávne barcelonské motto a vplyv či ideológia Cruyffa postupne vytvorila klubovú ústavu a zabezpečila, že sa z klubu stala dnešná futbalová inštitúcia.

Práve vízia Cruyffa sa postarala o to, že je La Masia tam kde je. O Messiho talent sa starali podľa zásad, ktoré vytvoril Cruyff. V úlohe trénera sa Holanďanovi darilo tak ako hráčovi. Drem Team pod jeho vedením sa pričinil o 4 ligové tituly v rade. Messi na druhej strane niečo podobné nikdy nevytvorí a nikdy by sa nestal tým kým je bez muža, ktorý to všetko začal.

Cruyff mal sny a víziu a jeho kult osobnosti mu umožnil vtesať ich do jedného z najväčších a najsilnejších klubov sveta. Messi je idol, ale ikonou je Cruyff.

Pohľad B

Messi upevnil miesto Barcelony na futbalovom vrchole

Ikonický status Cruyffa ako hráča, trénera či funkcionára mu nemôže uprieť nikto. Na trávniku mužstvo obrovsky pozdvihol práve v čase, keď to náramne potrebovalo. Od nuly dokázať klubu zabezpečiť množstvo trofejí, fantastický herný štýl a postaral sa aj o futbalovú akadémiu, ktorá je teraz referenčným bodom pre ostatných.

Každopádne, Messi je na ceste stať sa najlepším hráčom histórie futbalu a celú svoju kariéru môže veľmi ľahko stráviť v Barcelone. Prelomil každý jeden dôležitý rekord, na ktorý si dokážeme spomenúť. Tieto rekordy budú vo futbalovej histórii navždy, no nezabudnuteľné budú aj jeho zápasy ako napríklad štyri góly proti Arsenalu či vyčíňanie proti Manchesteru United vo Wembley.

Jeho vplyv sa však nekončí len pri súčasnom tíme. Bude inšpiráciou pre nasledujúce generácie hráčov a fanúšikov, ktorí si vyberú Barcelonu. Messi má na hru väčší vplyv ako mal Cruyff za svojich čias. Messiho vynikajúce výkony zabezpečili Barcelone miesto na vrchole futbalu v posledných 10 rokoch a je veľmi pravdepodobné, že počas najbližšej desiatky sa to nezmení.

Jeho marketingový vplyv je navyše nevyčísliteľný. Stále má len 27 rokov a v Barcelone môže pokojne hrávať ďalších niekoľko rokov. Messi je jedinečný.

zdroj: goal.com
foto: goal.com

Pe3ik

33
2014-10-21 17:28:48

Ťažko odpovedať na otázku v nadpise.... Diplomaticky by bolo možné tvrdiť nasledovné - Cruyff sa už ikonou klubu stal. Či sa ňou stane aj Messi je len a len na ňom. Ak áno, bude mať Barcelona ikony dve.

Tom10

4
2014-10-21 19:16:54

messi

cruyff

11
2014-10-21 19:37:39

neporovnávajte neporovnateľné. Cruyff má bohatú futbalovú históriu a ak Leo bude vo futbalovom dôchodku, tak bude aj on ikonou svetového futbalu. Pelé,Cruyff, Maradona, Ronaldíňo,Messi... každý sa zaslúžil o to, aby sme si ich vážili a mali pred nimi rešpekt. Ja som rád, že som ich zažil všetkých a želám aj tým mladším, aby boli svedkami futbalovej extázy a to je jedno komu fandia...visca el barca

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.