Tento príbeh sa začal písať niekedy koncom sezóny 2008/2009, kedy Pep Guardiola svojim mančaftom začal tvoriť históriu akú futbal dovtedy nepoznal. 6 titulov v jednom roku vyhrala po prvýkrát Barcelona, klub začal lámať nepredstaviteľné rekordy podobne ako Messi ďaleko vyčnieval nad ostatnými. Písali sme históriu priatelia, no málokto si to uvedomoval.

Všetko však má svoje pre a proti. V tomto prípade sú to fanúšikovia, ktorí dovtedy Barcelonu ani nepoznali, gloryhunteri, čo prahnú len po tituloch, o futbale nemajú ani potuchy, ale negatívnym pohľadom na všetko kritizujú aj pozitívne veci na tíme. Samozrejme, netýka sa to len Barcelony. Už aj Real má s týmto problém. Darí sa mu a nepochybne lepšie ako Barcelone. Treba si však uvedomiť, že futbal sa cykluje. Vravel to aj Guardiola, že futbal má 4-5 ročné cykly. Veď to bol jeden z dôvodov prečo odišiel. Bolo predsa jasné, že ak mu klub nedovolí robiť zmeny, hoci radikálne, ale podľa potreby, mužstvo odpadne z vrcholu preč.

Vráťme sa však trochu späť. Osviežiť rozmaznaným deckám pamäť. Viete, Barcelona a futbal existovali aj pred rokom 2008 a dokonca aj pred úspešným obdobím Franka Rijkaarda. Úprimne, koľko zo súčasných fanúšikov by Barcelone drukovalo palce v prípade, ak by mužstvu niekedy vo februári 2015 patrila 15. pozícia? V roku 2003 tomu tak bolo. Verte či nie, po roku 2000 to s katalánskym klubom vyzeralo všelijako, len nie dobre.

Nedokázali to do lepších výsledkov vytiahnuť tréneri ako Rexach či Van Gaal. Klub aj fanúšikovia sa tešili ako keby vyhrali Ligu Majstrov - no nešlo o LM alebo o štvrté miesto v zápase proti Valencii. Blaugrana museli vyhrať, v nadstavenom čase však stále svietilo skóre 2-2 až nakoniec rozhodol Rivaldo pamätnými nožničkami. Klub bol na tom tak zle, že rezignoval aj Van Gaal aj prezident Gaspart.

Éra Gasparta bola pre klub nesmierne nepríjemná, či už herne alebo výsledkovo. Na lepšie časy svitlo až po príchode Laportu, kedy na lavičku zasadol Frank Rijkaard. Ak mužstvo vyhrá ligu, či LM, fandí sa ľahko. Parazitov pribúda. Pri pohľade do histórie je tá barcelonská plná pádov a vzostupov. Inak to nebude ani do budúcnosti.

Ak si niekto myslí, že históriu Guardiolu dokáže Barcelona prepisovať rok čo rok, tak je úplný blázon. Treba si uvedomiť, že historické rekordy držia 10-20-50 rokov z nejakého dôvodu. A niektoré zostanú neprekonané naveky. Rekord je často dielom súhry viacerých faktorov, kde výraznú úlohu zohráva aj šťastie. Aha včerajší zápas - stačilo pár centimetrov a Celta domov cestuje s výpraskom. Čo ak by Messi premenil penaltu proti Čechovi a postúpili by sme v Lige Mastrov ďalej. Nakoniec sa hrdinom stal Torres, z ktorého celý svet robil nemehlo.

Odborníci dobre vedia, že futbal nie je FIFA15. Hráči sú si tiež vedomí zložitosti zápasov, kde na tejto úrovni rozhodujú detaily. Nie sú stroje, ale ľudia. Raz je hore jeden, raz druhý. Zažili sme škaredo slávnu Barcelonu, ktorú som si aspoň ja s pár známymi vychutnával plnými dúškami. Bolo nám totiž jasné, že na vlastné oči sledujeme niečo, čo sa už nikdy nemusí zopakovať. Problémom mnohých však je, že si na zápasy 5-6:0 v prospech Blaugrana zvykli.

Videli ste predtým nejakého hráča, aby dal na sezónu 46 či 50 ligových gólov? Hráč, ktorí zaznamená nad 30 gólov v lige je považovaný za kanoniera. Alebo nasúkať 91 gólov za kalendárny rok? Či 17 gólov v Lige Majstrov v podaní Cristiana? Bláznovstvo. Futbalovým odborníkom zo Slovenska to však nestačí.

Včerajší zápas s Celtou opäť raz ukázal, že Barcelone zo dve tri sezóny po vzore Gasparta neuškodia. Nie ani tak kvôli prestavbe kádra, ale skôr z pohľadu čistky v tábore fanúšikov. Aby si niektorí dožadovali rezignácie trénera po dvoch prehrách v rade...? Aby z Barcelony posielali kade ľahšie Xaviho? Pedro aj Piqué je zrazu sedlák, čo nevie kopnúť do lopty, Alves je opica, ktorú treba deportovať naspäť na strom do Brazílie... Kto toto kedy videl. Hráči čo pre nás tvorili históriu a zlatými písmenami sa zapísali do dejín.. Nehovoriac o Messim, ktoré ak už nedáva po 3 góly na zápas, tak sa zvažuje jeho predaj.

Luis Enrique už dávno signalizoval, že ide o skúšobnú sezónu. Menili sa káder, štýl hry potrebuje vylepšenie. A odozva na Slovensku? Však nakúpili hráčov, tak čo trepe. Skúste si mrknúť, kde bol Real pár rokov dozadu ako hviezdne nákupy Florentina fasli pred vlastnými 2-6. Alebo kde je United s Van Gaalom a 170 miliónmi eur v tabuľke. Títo ľudia sú naozajstní odborníci a netrepú do vetra. Dobre vedia čo hovoria, čo sa však o množstve fans nedá ani omylom povedať.

Táto banda fanúšikov je hanbou klubu. Pritom ide o ľudí, ktorí v živote nedosiahnu ani zlomok z toho, čo dosiahli ľudia, na ktorých nadávajú. A absolútne neprávom a nezmyselne. Je mi jasné, že títo odborníci sú vrcholom dokonalosti vo futbalovom vesmíre, tak schválne. Prečo o vás svete nevie? Kde ste boli doteraz, prečo netrénujete Barcelonu či Real alebo iný svetový klub. Z iného pohľadu po Slovensku behajú hráči, ktorým by sa Messi s Ronaldom nevyrovnali ani vo sne. Barcelona vás za posledné roky rozmaznala. Keď sa však najlepší klub stal jedným z najlepších, okamžite sa vyhadzuje von oknom polovica kádra na čele s trénerom.

Ak by si mohli hráči a realizačný tím vybrať svojich fans, určite by sa išli roztrhať kvôli tejto slovenskej vzorke. Kde by ste skončili? Kto by na vás ukázal prstom? V civilizovaných krajín sa mužstvo v časoch nezdaru podporí. U nás internet dobre že nekľakne pod tým kvantom nadávok a buzerácie. Barcelona je viac ako klub, ale o značnej časti fanúšikov sa to povedať nedá. Vídať to v diskusiách, po fórach, na živo. Samozrejme, česť výnimkám.

zdroj: forcabarca.sk
foto: archiv

LAM10

top komentár
155
2014-11-02 13:30:39

keď som si prečítal prvú časť nadpisu tak sa mi zatočilo v hlave :D A v článku si to vystihol dokonale !

FC-Barcelona

-1
2014-11-02 20:11:29

po precitaní nadpisu mi riadne zredlo ale po 10 sec. mi doplo ze to bude fór

Culee10

top komentár
119
2014-11-02 13:32:10

celkom krutý nadpis :D ale parádny článok, niektoré individuá by si ho mali povinne čítať každý den aj 10krát ;-)

Nesky

top komentár
66
2014-11-02 13:32:10

Po prečítaní nadpisu som skoro dostal porážku a to mám 19 rokov!! :) článok pravdivý ... som hrdý culé od svojich 8 rokov, keď som dostal Eto'ov dres a stále a vždy budem!! Visa el Barca !!!

LAM10

33
2014-11-02 13:35:19

treba dať mužstvu čas

LM10

23
2014-11-02 13:35:53

Krutý nadpis, výstižný článok. Teraz nech prídu tí najväčší odborníci a vyjadria sa.

Bachy

6
2014-11-02 13:38:04

Tak ja ti poviem že barcelone zrovna fandím od roku 2003 a fandím stále či už prehráme alebo vyhráme ale kritika je súčasťou každého futbalového fanúšika tak neviem o čom tu točíš Keby nebolo kritiky z radov culés tak si povedia hráči a fajn dobre sme hrali nikto nás nekritizuje tak môžme tak zle hrať stále (čo nevravím že včera hrali zle, včera hrali práveže dobre až na pár individualít ktoré už boli spomenuté v zápasovom semafóre)
.Pravdu máš akurát v tom že je blbosť si pýtať hlavu trénera a nejakých hráčov.

Marco01

top komentár
45
2014-11-02 13:38:25

a ja som prave zacal fandit Barce vtedy ked sa im nedarilo...za cias Rivalda, Kluiverta, de Boerovcov a podobne, kedy bol uspech kvalifikacia v LM...vtedy som nemal ziaden internet, ani sport1 ci sport 2...vysledky Barcy som si pozeral len na teletexte a goly som pozeral na eurosporte ked chodila kazdy pondelok taka relacia eurogoly, kde rekapitulovali co sa stalo v europskych ligach...bol som rad potom, ked sa Barca kvalifikovala do LM a ja som to mohol pozerat na stv2 ci potom neskor na jojke...to boli casy...to dnesni gloryhunteri tazko pochopia...super clanok, palec hore

dardel

24
2014-11-02 13:41:59

kritika ked je opravnena je vzdy vitana to je jasne, ale co Lukas mla hlavne na mysli bolo to, ze vcerajsi zapas, aj ked sme prehrali, nebol az taky strasny ako ho niektori fanusikovia podali. jedna vec je napr spravna kritika na taktiku v zapase proti madridu a druha je zbytocna kritika na adresu nasho utoku zato, ze strelil 4 tycky a mal dalsich 5 cistych sanci, ktore brankar zazracno vychytal.a prave preto Lukasov clanok, s ktorym sa uplne stotoznujem

letefon

1
2014-11-02 15:22:51

Zaujímavé je ale, že Lukas napísal článok 3 dôvody, prečo Clásico vyhrá Barcelona. Pekný a pravdivý článok, ale treba začať od seba a nie len pozerať na druhých. Trochu objektivity by nezaškodilo ani adminom a hlavne nechápem, prečo je tu toľko článov o Reale... Chcelo by to nahradiť kvantitu kvalitou.

Taylor

3
2014-11-02 18:53:03

Treba pochopiť istú vec. Veľa sa prekladá zo zahraničných médií, hlavne zo španielskych (Mundo Deportivo, Spor.es či Marca) a ak Lukáš napíše článok s názvom 3 dôvody, môže sa jednať o preklad nejakého španielskeho novinára, ktorý však je zaujímavý a môže byť prínosný pre web.

letefon

1
2014-11-02 20:03:09

to mi je úplne jasné, ale myslím, že aj keď sa robí preklad, nemusí byť doslovný a redaktor to môže napísať menej bulvárne...

Bartra

13
2014-11-02 13:49:21

pana boha to je bomba clanok!! kazde jedno slovo je tam pravda a presne tak to aj v skutocnosti je s tymi akoze fanusikmi Barcy. takto ako to tam je napise to presne v skutocnosti je. brutal clanok nikdy som necital lepsi!!

FCBkraken

9
2014-11-02 13:49:54

Každý čo čaká každú sezónu od barcy treble je úplný blazon..už to nieje čo bývalo, ale chce to len čas..aj keby zase nezískali žiadnu trofej nevadilo by mi to..budem im aj naďalej držať palce..Barca mi ukázala tu najkrajšiu tvár futbalu tiki taka radosť z hry..verím že to ešte dokážu zopakovat

preskociil

8
2014-11-02 14:00:48

To ze niekto nadava po zlych vykonoch na hracov neznamena ze neni fanusik. Keby sa dotycne osoby nevyjdrovali k zapasu, boli by vacsimi teda lepsimi fanusikmi? Kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor, ci uz je dobry alebo zly. Mne tiez to tiez leze nanervy, ale kvoli tomu nebudem nadavat na fanusikov s inym nazorom a pohladom ako mam ja. Treba si uvedomit jednu vec. Nie len "fanusikovia" su zly, ale ked uz sa tu idete navzajom do seba obuvat, precitajte si clanky za posledne obdobie. Pred zapasom sa tu prejavuje ucta k superom clankami tipu 3 dovody preco my vyhrame a oni nevyhraju? Clanky mierene proti realu a ronaldovi a podobne kraviny. Sami hecujete tieto indvidua k tym komentom, nakolko ste mienkotvorne medium! Tento web som si oblubil zhruba pred tromi rokmi a mozem povedat, ze kvalita clankou klesla a tak isto kvalita diskutujucich. Neviem cim to je. Ja barve fandim dlho a predstavte si ze s zacal fandit pred rokom 2008 a fandit budem aj nadalej, ci uz ziska 15 trofeji za sezonu alebo ziadnu, ci uz Messi strely 180 golov za rok alebo ziadny. Toto su fanusikovia. A takymito clankami sa akurat znizujete na ich uroven. A pre hejterov minuskujte mam to v....

kellyslater88

2
2014-11-02 14:36:34

Suhlasim s tebou!!!

panter33

-2
2014-11-02 14:06:17

Tak ja fandim barcelone uz asi 12 rokov bez toho,ci boli na vrchole alebo nie,ale v poslednej dobe ked sa prehra,idem si sem nieco precitat a vzdy tu je nejaky clanok o tom,ze barcelona nemoze stale vyhravat,fanusikovia chcu stale vitazstva,co barcelona uz dosiahla.Je to uz otrepane!!!!!

andres550

12
2014-11-02 14:19:00

Ja som culé cca. od roku 93 odkedy hravali spolu duo Romario - Stoickov. Odvtedy mi Barcelona ucarovala a je v mojom srdci v dobrom aj zlom. Mam doma za tie roky mnozstvo dresov a FCB suvenirov ktore som si postupne nahanobil. Nikdy by ma vsak nenapadlo zmenit klub, lebo sa nam nedari a zacat fandit niekomu inemu. Rozbucha sa mi srdce ked vidim znak FCB. Je to vo mne. Obcas si sice tiez pri TV zanadavam ale je tu dalsi zapas a opat klubu verim.

zolko06

27
2014-11-02 14:36:31

Chlapci, vsetci tu opisujete ako dlho ste fanusikovia Barcy atd. Ja fandim Barce od cias Romaria a Stoickova. Takze si vsetci pamatame,ako ta Barca hrala. Aj ked boli casy, ked sa im nedarilo vzdy aspon na tom ihrisku behali.!! Najvacsia domena nasej hry spocivala v tom, ze hrac s loptou mal vzdy na vyber z 2-3 spoluhracov ktorym mohol prihrat (smerom dopredu). Teraz nema komu. Max. tak dozadu!!! Nasa hra je nudna a staticka. Preto niektory volame po zmenach. Nikto neda dopustit na Messiho. Ano urobil pre nas neopisatelne vela, ale uz to nie je to co bolo. Iniesta,Xavi a spol.Na to co vedia hrat potrebuju strasne vela pohybu. A priznajme si, uz nie su najmladsi. Preto ta hra je posledne 2 sezony taka pomala a alibisticka. Odraza sa to aj na Španielskej reprezentacii. Takze ANO, potrebujeme tu zmenu. Toto je nazor dlhorocneho fanusika !!!

preskociil

5
2014-11-02 15:09:26

Konecne normalny nazor, mate moj respekt pane

BarcaFan96

5
2014-11-02 15:01:29

Naozaj krásny článok....myslím si že prinúti mnoho ľudí zamyslieť sa nad touto situáciu a dúfam že aj tých pseudo-fanúšikov to prinúti sa troška nad tým porozmýšlať

Blaugranass

2
2014-11-02 15:06:08

zolko06:svätá pravda :D

sokar

2
2014-11-02 15:49:50

pekný článok, pekné myšlienky ale je to akýsi populistický článok... na jednej strane odsudzuješ tzv gloryhunterov ktorý začali fandiť až ked sa darí. O čo je ten fanúšik horší? predsa každý z nás si vybral Barcu z nejakého dôvodu, niektorý kvôli totalnému futbalu Cruyfa, niektorý kvôli spomínanému gólu Rivalda, niektorý kvôli Ronaldinhovi a iný od čias Guardiolu a Messiho. Ale prehoba sme všetci predsa fanúšikovia rovnakého klubu. Pokial fandíme Barce aj po neúspechoch tak sme všetci rovnakí. Nemôžeš odsudzovať niekoho len pre jeho odlišný názor na hráča alebo systém ktorým sa hraje. Predsa sma obyčajný ľudia, niekto je optimista iný pesimista a ostatný sú realisti. Podľa toho sa aj každý prejavuje v diskusiach. Niekto by nevimenil ani upratovačku v šatne aj keby sa nevyhral za sezónu ani jeden zápas, iný by po zápase ako včera vymenil polku mužstva, ale to že majú iný názor neznamená že jeden je lepší fanúšik ako druhý.

sokar

0
2014-11-02 15:58:35

a propo, Najprv píšeš že sú tu určité cykli, ked sa po úspechoch zákonite dostaví neúspech a je preto nutná určitá obmena mužstva a herného štýlu. Ale následne doslova odsudzuješ fanúšikov ktorý nadávajú na Pedra, Alevesa, Piqueho a niektorý aj Messiho. takže na ktorú stranu sa staviaš ty? lebo v tom prípade je článok doslova protichodný

sokar

1
2014-11-02 15:59:43

Ja fandím od r. ´99 ked som ako malý chalan dostal na narodeniny dres s menom Rivaldo, samozrejme vtedy som nemal prístup sledovať každý zápas v telke alebo na nete. No vedel som že už je iba jeden klub pre mna - Barca. A sakra si pamätám ako to bolo pred Ronaldinhom a ako to bolo ponom. A premna je práve on tým mýlnikom kedy prišli úspechy, a pokial som prežil jeho odchod tak prežije odchod akéhokoľvek hráča.

sokar

5
2014-11-02 16:00:36

Možno to bolo lahké pretože aj po tom sa začalo znovu vyhrávať prišla doba Messiho a dalšie tituly. Ale treba si uvedomiť že dosiahnuté úspechy neznamenajú že je hráč nedotknuteľný. Pokial Pique, Pedro alebo další už nemajú dostatočný prínos pre mužstvo tak by mali odísť a nahradiť ich inými, pretože nemôžme donekonečna hrať s hráčmi za zásluhy...
sorry za dlhý koment, ale chcel som vyjadriť svoj pocit na aktuálnu situáciu a prakticky aj na tento článok :) peace

terez

1
2014-11-02 15:58:59

Asi najlepsi clanok aky tu bol :) uplne vystizny a pravdivy! len tak dalej

Stanley515

1
2014-11-02 16:29:55

Paráda konečne rozumné čítanie MES QUE UN CLUB

MAESTROOO

0
2014-11-02 16:47:33

Všetko čo si tam napísal je 100 percenta pravda a súhlasím takmer zo všetkým ale v mojích očiach je tento článok maximalne zbytočný a len sa vyvomávaju dalšie rozbroje a ked je raz volakto fanúšik úspechu alebo jednotliveho hrača ako v konkurenčnom nemenovanom týme kde keby neprišiel nagelovany metrosexual do klubu tak doteraz im fandí na Slovensku asi 1000 pravých fans nie ako teraz ! Proste taký tu budu vždy ! Neviem kto presne povedal tento výrok ale mega sa mi páči ! Ak nám nefandíte ked sa prehráva tak nefandite vobec !

MAESTROOO

3
2014-11-02 17:05:01

A ešte detail nezavádzajte do budúcna nadpisom len preto aby bol článok čítaný ! DAKUJEM !

Barca11

1
2014-11-02 17:23:27

Krásny a pravdiví článok. Barca bola je a aj bude najlepšia no tak sa prehralo nieje to prvý ani posledný krát.

Federer

1
2014-11-02 17:48:48

KOnečne ! Konečne niekto pomenoval týchto "fanúšikov" nie odpoveďami na ich primitívnosť ale pomenoval veci pravým menom. Lenže na to treba rozum. Vidím že ho máš. Gratulujem za perfektný článok a a hlavne mozog v hlave a nie vo vášňach. Vášeň je fajn v posteli no nie tu. Pod pseudonymami písať hajzloviny je jednoduché. Včera kľudne mohla dať barca i 8 kusov. O milimetre to nevyšlo. Čo by tí istí písali pri 8:1 ? jasná vec : barca je hviezdna, takto ju zakopávajú. Tipujem že Ajax si to obsaeie, vždy si to niekto obserie ...

preskociil

2
2014-11-02 17:55:39

Uz sa tesim na clanok, 3 dovody preco vyhrame proti Ajaxu

REALLmadrid

-8
2014-11-02 19:24:11

Nie zeby autor clanku nemal pravdu,ja som fanusik Realu 14 rokov,v zlom aj dobrom,viem o com pise..no opat niektore veci ,myslienky su pisane ako keby ich pisal chlapec na zakladnej skole+ opat tie porovnania s Realom .lukas pise vzdy tie svoje"dusevne nevyrovnane"clanky

Branko

0
2014-11-02 19:35:58

Páčil sa mi nedávno komentár na slovenských repre: Naši hrali veľmi dobre, len nedali gól. Športový redaktor to opravil: Naši hrali veľmi zle, lebo nedali gól. Skoro ako Barca včera...

Zulu

-3
2014-11-02 20:01:36

REALLmadrid JE GAYY Nechaj si svoj názor pre seba tu sa vyjadruje len kladne :D
Nič v zlom a Super článok !!

preskociil

1
2014-11-02 21:35:00

A ty co si s nim spal ked mas taketo info? Inak ak si pochopil clanok, tak vdaka tvojmu komentu sa tam pise aj o tebe. Troska respektu a ucty by nezaskodilo ;)

zigi24

0
2014-11-02 22:17:30

Ďakujem za tento výborný článok. V športe ste raz hore a druhý krát zase dole.

Jessie

3
2014-11-02 23:00:32

Súhlasím so sokarom - je jedno od kedy sme začali fandiť. Vždy tu píšete, že tí naj sú tí, ktorí fandia najdlšie.
Nemôžem za to, že nemám 50 rokov a nemala som možnosť vidieť hrať Romaria či Stoičkova a napriek tomu nemusím byť zlý fanúšik. Len toľko.

Suker

4
2014-11-03 11:53:30

Luis pomenil hracov ale nie styl hry. Komu sa zda ze sa zmenilo nieco v nasom hernom prejave musi byt totalny futbalovy analfabet.

dimo

1
2014-11-03 19:40:13

Lukas,pises mi z duse...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.