Legenda, kapitán, symbol Blaugranas, Andrés Iniesta, ktorý sa zapísal do histórie španielskej reprezentácie aj FC Barcelona nezmazateľným písmom. Rovnako ako je to u Xaviho s číslom šesť, zrejme budeme dlho hľadať podobne geniálne hrajúceho futbalistu za Barcu s číslom osem.

Andrés Iniesta sa stal súčasťou Barcelony ako dvanásťročný, keď si ho všimli skauti na turnaji v Brunette. Rodák z mesta Fuentealbilla na ňom hral za Albacete a podával famózne výkony.

Následný progres tohto hráča v Katalánsku bol enormný. Cez niekoľko mládežníckych kategórií sa v sezóne 2000/01 dostal do rezervy Blaugranas, kde sa okamžite stal tvorcom hry číslo jeden. Nesmierne si ho obľúbil aj tréner béčka, Josep Maria Gonzalvo.

Andrésov sen hrať za prvý tím sa stal skutočnosťou v októbri 2002, kedy sa vtedajší tréner Barcelony, van Gaal rozhodol povolať ho na zápas Ligy majstrov proti Bruges. V spomínaný večer Barca dôležitý duel vyhrala a Iniesta urobil výborný dojem.

Dnes už uznávaný futbalista, Don Andrés, dostával čoraz viac šancí vďaka svojej tvrdej práci, ktorou rozvíjal svoje nesporné prirodzené schopnosti a talent. V sezóne 2004/05 sa stal Rijkaardovým najvyťaženejším hráčom v Primere División, keď nastúpil do 35-tich z 38-ich ligových duelov.

Výkonnostne sa však výrazne zlepšil ešte o sezónu neskôr. Andrés dostal miesto v strede poľa namiesto dlhodobo zraneného Xaviho a stal sa jedným z kľúčových hráčov celého tímu. Odohral 33 duelov v španielskej lige a 11 zápasov v Lige majstrov. Obe tieto súťaže napokon Katalánci vyhrali.

Iniesta sa však neprestal ďalej rozvíjať ani v ročníku 2006/07. Jeho štatistika odohraných duelov v La Lige nikdy predtým nebola impozantnejšia (37 zápasov z 38-ich), rodák z provincie Castilla la Mancha si navyše pripísal šesť, pre neho v tom čase rekordných, gólov.

Nasledujúca sezóna mala pre neho niekoľko podôb. Pozitívom bolo to, že prevzal číslo osem a pokračoval vo famóznych výkonoch, no na druhej strane posledné mesiace nehral pre nepríjemné zranenie kolena.

Iniestu to však nezlomilo. Skôr naopak, prišiel ročník 2008/09 a Andrés spoločne so Xavim vytvoril smrteľnú dvojicu v strede poľa, ktorej sa obával doslova celý futbalový svet. Práve vďaka jeho pamätnému gólu na Stamford Bridge sa napokon Barca prebojovala až do finále Ligy majstrov v Ríme, kde napokon porazila Manchester United, aj po Iniestovej asistencii 2-0.

Prínos tohto milovníka vín o rok nato už nebol tak enormný, ako predtým, dôvodom však nebol pokles formy, ale ďalšie nepríjemné zranenie. Aj napriek tomu však stihol odohrať 41 duelov a za svoje výkony si zaslúžil druhé miesto v ankete Zlatá lopta.

V sezóne 2010/11 sa však opäť vrátil k výkonom na najvyššej úrovni, nastúpil do 50 zápasov a pomohol Kataláncom k zisku ligy, aj Champions League.

14. apríla 2012, keď nastúpil ako striedajúci hráč proti Levante si pripísal svoj 400. štart v drese FCB. Na podobnú métu dosiahol ako desiaty hráč histórie klubu. O týždeň na to zavŕšil ďalší rekord, keď Iniesta predĺžil šnúru ligových duelov, ktoré neprehral na neuveriteľných 55 (Andrés nepocítil príchuť prehry v La Lige viac ako rok a pol).

46 duelov a osem gólov v sezóne 2011/12, 48 zápasov a šesť presných zásahov o ročník neskôr. Andrésa už čoraz viac ľudí začínalo vnímať ako hráča, ktorý si zaslúži pomenovanie 'legenda'.

V sezóne 2013/14 prišiel 500. štart v drese Blaugranas, toto jubileum však prišlo paradoxne v pamätnom zápase s Atléticom.

V ročníku, kedy získalo mužstvo Luisa Enriqueho treble (2014/15), Don Andrés patril opäť k najlepším hráčom sveta. Stal sa hráčom s tretím najvyšším počtom štartov za Barcu, keď pred ním v historických štatistikách sú len Puyol (593) a nedostihnuteľný Xavi (767).

Kapitolou samou o sebe je Iniesta v španielskej reprezentácii. Bol hlavným strojcom úspechu pri zisku EURA 2006 a 2012, pričom na európskom šampionáte v Poľsku a na Ukrajine bol vyhlásený za najlepšieho hráča celého turnaja.

Pochopiteľne, najlepším momentom Andrésa v drese La Furia Roja nie je zisk EURA, ale trofej z MS. Práve samotný Iniesta sa totiž v roku 2010 ako jediný gólovo presadil vo finálovom zápase s Holandskom a rozhodol tak o osude stretnutia.

Andrés dosiahol vo svete futbalu všetko, čo mohol. Čo však nás, fanúšikov Barcelony teší, manžel Anny Ortiz má ešte niekoľko rokov futbalu pred sebou.

Intuitívny, vertikálny, rýchly, inteligentný aj technický - presne tieto pomenovania dokonale sedia na samotného Iniestu. Aj napriek tomu, že Andrés začínal ako obranca, trénerom nemohla uniknúť jeho perfektná vízia hry a tak sa po veľmi krátkom čase stal súčasťou stredu poľa.

Iniesta je nielen famóznym univerzálom a futbalistom, medzi jeho hlavné vlastnosti patria aj jeho profesionalita a skromnosť. V neposlednom rade aj talentovanosť. Je praktický, inteligentný, dokonale číta hru a je konštantnou hrozbou súperovej obrany.

Barcelonská osmička sa pritom zlepšuje každým rokom. Stále sa učí, jeho streľba sa posúva každým rokom míľovými krokmi. Navyše, z Andrésa je dnes už obojnohý futbalista, o čom nás presvedčil aj v zápase s Chelsea (2008/09) na Stamford Bridge.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.