Každý z nás ten príbeh pozná. Nedočkavý Messi, váhavá Barcelona, vynaliezavý Rexach. Toto boli aspekty, ktoré pomohli zmeniť tvár futbalu. Stačilo málo a nebol by Messi, ako ho poznáme, nebola by Barcelona, akú dnes poznáme, nebol by futbal, aký poznáme. Veľkú úlohu v ňom zohráva práve papierová vreckovka, ktorá obrátila chod futbalu o 180 stupňov.

Keď som ho uvidel na letisku, opýtal som sa sám seba: ‚Tento chalan je príliš nízky, aby mohol hrať futbal.‘ Pomyslel som si, že si zo mňa strieľajú. No keď som ho prvýkrát videl hrať, moje pochybnosti o jeho schopnostiach sa úplne vytratili,“ spomína Horacio Gaggioli, objaviteľ Lionela Messiho.

Teraz, takmer po 15-stich rokoch, je argentínsky zázrak hrdým majiteľom piatich zlatých lôpt a mnohých individuálnych ocenení, zatiaľ, čo si Horacio spomína na stretnutie s mladučkým Leom a na vreckovku, na veľmi špecifickú vreckovku, ktorá zmenila históriu FC Barcelona.

A ako to celé začalo? Horacio Gaggioli, jeden z najlepších skautov pôsobiacich v Španielsku, sa od svojich argentínskych priateľov dopočul o talentovanom mladíkovi z Rosaria. Chalan mal vtedy len 11 rokov, keď sa o ňom Gaggioli dopočul a podľa jeho slov spočiatku nemal oňho veľký záujem kvôli nízkemu veku.

O dva roky neskôr však bol mladík pripravený opustiť Argentínu a vydať sa cez Atlantik na európske dobrodružstvo. „Rodina chcela, aby si ho vyskúšalo mužstvo v meste, kde som v tej dobe pôsobil ja a aby som mu tam zabezpečil kontrakt. V tom období som chcel pracovať pre jednu spoločnosť v Madride a tak som ich poprosil o trpezlivosť, aby som si doriešil svoju budúcnosť a aby som mu mohol zabezpečiť preskúšanie. Ak by som skončil v hlavnom meste, teraz by Messi hrával za Real, alebo Atlético.

Všetko sa však zmenilo a Gaggioli neodišiel do Madridu, takže mladý Lionel putoval na skúšky do Barcelony. „Po skúškach odišli naspäť do Argentíny a ja som mal stretnutie s klubom. V podstate sa im pozdával, no niektorí tréneri si proste neboli istí. Čas plynul, a v decembri na mňa začali jeho rodičia tlačiť, aby som im potvrdil, či má klub záujem, alebo nie, aby mohli hľadať alternatívy.

Ich ultimátum prinieslo svoje ovocie. Carles Rexach, vtedajší klubový riaditeľ, sa rozhodol pozrieť si mladíka v zápase. Jeho rozhodnutie opustiť zápas po desiatich minútach vyvolalo v Messiho rodine neistotu. No on už vtedy videl všetko, čo potreboval.

Hneď po zápase si zavolal rodinu a predstaviteľov na stretnutie. Keďže nemal po ruke nič iné, schytil papierovú vreckovku a začal písať: „V Barcelone, dňa 14. decembra 2004, za prítomnosti pánov Minguella a Horacio, Carles Rexach, športový riaditeľ F.C.B., sa čestne zaväzujeme, že z moci a zodpovednosti nám zverenej, dodržíme všetky podmienky, ktoré sme si dohodli na dnešnom stretnutí a podpisujeme hráča menom Lionel Messi.

Boli tu však aj negatívne ohlasy, ktoré tvrdili, že klub má oveľa väčšie problémy, ako starať sa o chalana, ktorý by mohol byť len krátkodobou záležitosťou klubu. Ďalšie hlasy spochybňovali jeho ‚delikátnu‘ postavu, ktorá ho nepredurčovala k hviezdnej kariére.

Musím povedať, že môj prvý dojem bol chybný,“ hovorí jeden z expertov na mládežnícky futbal, ktorý videl už veľa mladíkov s obrovským potenciálom, ktorí nenaplnili očakávania. „Leo bol nízky, veľmi útly a mal svoje zdravotné problémy. Barça si nebola istá, čo sa z neho vykľuje. Futbal je veľmi komplexný a nikdy nemôžete vedieť, čo z takého chalana vyrastie.

Môžete sa pozerať na 15-ročného chlapca s veľkým potenciálom, no nikdy si nemôžete byť 100%-tne istý. Je tu veľa faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jeho vývoj a veci sa môžu v momente zvrtnúť. Sú tu hráči, ktorí nenaplnia očakávania, lebo začnú chodiť von, po baroch, atď... Je tu mnoho takých činností, ktoré proste nie sú kompatibilné s futbalom.

Tí, ktorí to zvládnu, musia podstúpiť veľkú obeť, tak ako aj ich rodiny. Messi ju prijal, bol veľmi disciplinovaný. Jeho život je futbal, futbal a futbal, a vďaka tomu dosiahol vrchol.

Boli to ďalšie dva mesiace odkedy Rexach podpísal ‚rizikovú‘ zmluvu, až pokiaľ Messi dorazil do La Masíe, preslávenej barcelonskej akadémie. No problémy sa tu ani zďaleka neskončili, keďže mladý Messi nemohol nastúpiť na súťažný zápas po dobu 6 mesiacov, kvôli posunutému prestupu.

Bolo to preňho peklo,“ pokračoval Gaggioli. „Veľmi trpel, lebo jediné čo mohol robiť, bolo hranie priateľských zápasov. Bolo to veľmi ťažké, no Leo má nevídaný vzťah k futbalu, ktorý mu pomohol preniesť sa cez toto ťažké obdobie.

Ako bežal čas, aj klub aj hráč si uvedomili, že stálo za to prijať toto riziko. „Stále hovorím, že Leo mal šťastie, že mohol vyrastať v takej úžasnej futbalovej škole. Bola preňho dôležitá či už z hľadiska herného, alebo osobnostného.

Messi bol stále uzavretý do seba, no mal šťastie, že mal okolo seba skupinu tak skvelých detí, ktoré mu veľmi pomáhali. Napríklad Gerard Piqué, Cesc Fábregas, Toni Calvo, či Marc Valiente. Mal okolo seba úžasné deti. Síce si z neho robili srandu, lebo bol veľmi bojazlivý, no vždy ho ochraňovali. Rozprával jedine nohami, no to úplne stačilo.

Dodnes Gaggioli dostáva veľa e-mailov s tým, že ľudia práve našli ‚ďalšieho Messiho‘. „Ani nespočítam, koľko takých správ som už dostal. Nerád niekomu poviem ‚nie‘, lebo nikdy nemôžete vedieť... Stále požadujem dôkaz, no ešte som nevidel nikoho, ako je on.

Servítka, ktorá zmenila futbal je zarámovaná a vystavená v múzeu

zdroj: fifa.com
foto: dailymail, nairaland

saamci

top komentár
81
2016-01-31 17:03:15

neskutočne krásny príbeh zrodenia najväčšieho futbalistu histórie...tá vreckovka vyjadruje aký je leo jednoduchý no zároveň geniálny

dardel

19
2016-01-31 17:18:25

treba si pozriet aj Messi la Pelicula, tam su vsetky detaily porozpravane priamo ludmi, ktori boli pritom

Grendo

9
2016-01-31 18:13:16

to by som ale potreboval titulky...

dardel

8
2016-01-31 18:32:05

ved tu koloval link na stream s anglickymi titulkami, dokonca viackrat

puyolfiso

2
2016-02-01 14:42:08

Ale skor s cz alebo sk

dardel

1
2016-02-02 14:19:45

tak to drzim palce nech sa niekto najde aby to prelozil, celkom vela textu a najma vela idiomov z juznej ameriky

dominiq

21
2016-01-31 17:24:41

ake mame stastie, ze mozeme sledovat kazdy jeden zapas najlepsieho hraca aky kedy behal po futbalových travnikoch.

danielson

19
2016-01-31 17:27:24

Ten príbeh poznám,väčšina z nás, čo sme tu ho pozná..je o dane od boha,o láske k hre, o rodine,o sile..a všetci sme na ten príbeh pyšní..

tomessi

3
2016-02-02 08:44:25

A pre Barcu by mal byt navzdy poucenim, ze tie najvacsie talenty vyrastaju casto tam kde by to nikto necakal a nie na zoznamoch nenazratych agentov, ktorym casto o futbal ani nejde a predavali by cokolvek a kohokolvek, hlavne ze idu miliony... Ak tie prestupove sumy a platy hracov nebudu mat strop, znici tobfutbal. Ak uz teraz nie je neskoro

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.