Celý svet zarmútila správa o úmrtí veľkej legendy holandského futbalu, Johana Cruyffa. Jeho vplyv na dnešnú víziu hry rozhodne netreba podceňovať. Bývalý hráč aj tréner Blaugranas začal písať príbeh moderného futbalu. Svoj osobný príbeh však už nanešťastie dopísal.

Hneď po smrti Johana Cruyffa tejto legende vzdali svoju úctu milióny ľudí po celom svete. Holandský futbalový odborník nás opustil vo štvrtok na následky rakoviny pľúc. Vráťme sa však v rokoch naspäť a poďme sa na Cruyffovu unikátnu kariéru pozrieť ešte raz.

Holanďan debutoval v drese Blaugranas 28. októbra 1973 v zápase proti Granade a aj napriek tomu, že si v tomto zápase pri výhre 4-0 pripísal hneď dva presné zásahy, nemohol nikto predpokladať, že raz sa z neho stane jeden z najlepších hráčov celej futbalovej histórie.

Celý jeho príbeh však mohol byť iný, keby sa Cruyff nerozhodol jednoznačne odmietnuť Real Madrid. Ten mal o neho obrovský záujem a s Los Blancos sa dokonca dohodol prezident Ajaxu, Jaap Van Praag. Holanďanov inštinkt však bol proti.

Cruyff zrejme vedel niečo, čo si my ostatní, bežní smrteľníci, ani netrúfame odhadnúť, no každopádne faktom ostáva, že si namiesto vtedy najlepšieho klubu na svete vybral iné mužstvo, FC Barcelona. And the rest is history.

Hneď počas svojej prvej sezóny v Katalánsku rodák z Amsterdamu získal v drese Barcelony prvý, historický titul po dlhočizných štrnástich rokoch. Nezaobišlo sa to však bez niekoľkých úsmevných momentov, medzi ktoré okrem iných patril aj Cruyffov výber čísla.

Pochopiteľne totiž odchovanec Ajaxu chcel hrávať so svojím obľúbeným číslom 14 na drese, pravidlá vtedajšej La Ligy to totiž nedovoľovali, keďže hráči na ihrisku mali povolané len číslo 1-11. Vtedy dvadsaťšestročný Holanďan si tak zobral deviatku.

Už počas jeho hráčskej kariéry sa ukázala jeho skvelá vízia hry, keď začal hrávať čoraz viac v strede zálohy so zámerom efektívnejšie útočiť z tejto pozície. Nápad to bol rozhodne skvelý, na takéto obrovské pozičné zmeny však ešte bolo príliš skoro. Cruyff uvažoval príliš nadčasovo.

Trvalo dve desaťročia kým sa jeho plán ujal. V roku 1988 sa vrátil na Camp Nou, aby sa stal najdlhšie trénujúcim manažérom histórie Barcelony. Počas tohto obdobia Cruyff zadefinoval slávnu filozofiu, spôsobil revolúciu všetkých aspektov moderného futbalu a položil základy pevnosti menom Blaugranas.

Jeho neustále rozpory s prezidentom, Josepom Lluisom Nunezom ohrozovali jeho kráľovstvo len v tých výnimočných prípadoch, keď sa jeho mužstvu výsledkovo nedarilo. Winner's Cup 1988 bol v tom čase obrovský úspech, no aj napriek tomu ho nemôžeme porovnávať s víťazstvom v Champions League z roku 1992.

Cruyffova družina vo finále porazila Sampdoriu po pamätnom Koeamanovom góle a Barca tak prvýkrát vo svojej histórie získala najcennejšiu klubovú trofej na celom svete. Okrem dvoch spomínaných pohárov sa počas Cruyffovho koučovania podarilo Barcelone získať neuveriteľných päť líg po sebe. Táto historická udalosť si zaslúžila pomenovanie Quinta del Buitre.

"Každý, kto spochybňuje Cruyffa vie o futbale h**no," povedal Anton Perera, bývalá pravá ruka Nuneza. Lepšie to snáď nikto vystihnúť ani nemohol. Barca si to vždy uvedomovala a vždy tomuto "prorokovi" dôverovala. Rovnako tak v roku 1990, kedy sa rozhodol učiniť jedno zo svojích kľúčových rozhodnutí.

Pred komisiou a vedením FC Barcelona si totiž Cruyff nejakým spôsobom musel obhájiť to, prečo vyhodil z prvého tímu Luisa Millu, vtedajšiu veľkú hviezdu. "Mám lepšieho hráča. Kde? V béčku," vravel a opakoval Holanďan, ktorý dôveroval mladíkovi z rezervy viac, ako vtedajšiemu skúsenému hráčovi Blaugranas, ktorý neskôr z Barcy odišiel do Realu Madrid.

Tipli ste si o koho išlo? Pokiaľ ste predpokladali, že ide o Pepa Guardiolu, predpokladali ste správne. Po skončení kariéry sa Pep zaradil medzi najväčšie legendy celého klubu, aké je však paradoxné, že samotný Guardiola celý tento cyklus zopakoval s Busim, keď ho podobným spôsobom vytiahol do prvého tímu?

Svojím spôsobom sme už jemne načrtli poslednú fázu Cruyffovho pôsobenia v Barcelone. "Veríme, že pohľadná hra je najlepším spôsobom ako zabezpečiť Barce víťazstvá a tituly," povedal Cruyffov žiak, Pep Guardiola po svojom príchode na trénerskú spoločnosť Blaugranas.

Tentokrát sa už Johan nepodieľal na historických okamihoch aktívne, no je potrebné povedať, že Xavi, Messi, Iniesta a spol. by rozhodne nezískali legendárny treble nebyť práve Cryuffovej filozofie, ktorú vštiepil Barcelone ešte počas svojho trénerského pôsobenia.

Amsterdamský rodák bol veľkým zástancom tvorivej slobody na ihrisku, ktorú dával svojim najtalentovanejším hráčom. Ako tréner bol priateľom hráčov, no v prvom rade veľký šéf, maestro, človek, ktorý tu bol vždy pre svojich zverencov aj pre všetkých ostatných.

Nad Holanďanovou smrťou nebude smútiť len Barcelona, ale celý futbalový svet. Je čas na to, aby každý zabudol na svoje predsudky voči Cruyffovi, aby aj fanúšikovia iných tímov (aj napriek jeho rôznych menej, či viac kontroverzným výrokom) vzdal tomuto človeku hold.

Tento článok sme sa nerozhodli ukončiť ničím iným, ako asi najpravdivejšou a najvýstižnejšou frázou, ktorá sa na Cruyffa hodí.

"Johan, všetko si to začal ty. Ďakujeme. Nikdy na teba nezabudneme." (Celý futbalový svet)

Zdroj: goal.com, forcabarca.sk
Foto: goal.com, archív

messuaney

2
2016-03-25 17:53:28

...neboli tie tituly za sebou len štyri?...1990-1994

messuaney

1
2016-03-25 17:59:13

...teda upresňujem: 1990-1991 až 1993-1994...

okbor

4
2016-03-25 21:37:51

Pekný článok, ale človeku sa vzdáva "hold" a nie "holt". Holt v hovorovej češtine znamená povzdych, "holt, je to tak" napr..

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.