Posledná bitka bola prehraná, ale nie vojna. Zatiaľ čo prvý zápas skončil remízou a druhý prehrou, ešte sú pred nami ďalšie dva diely veľkolepej šou nazývanej El Clásico a to v Lige majstrov. Tie určia víťaza malej futbalovej vojny.

Najpodstatnejšou vecou v súvislosti s dvomi predchádzajúcimi stretnutiami je, že Mourinho už vyložil karty na stôl. Vieme, čo môžeme od jeho zverencov očakávať. Pravdepodobne opäť poverí zvláštnymi úlohami v strede poľa Pepého. Opäť zvolí tesnú obranu, dostupovanie rozohrávajúceho hráča, dvomi či tromi brániacimi štítmi, uchýli sa ku kazeniu rozohrávky v strede poľa, aby sa lopta nehýbala tak rýchlo, ako sme u hráčov Barcelony zvyknutí. Samozrejme bude hrať na rýchle protiútoky snažiac sa rýchlonohými útočníkmi získať medzi našimi obrancami priestor.

Mourinho má aj možnosti trocha veci zmeniť, napr. môže si zvoliť či bude hrať Benzema alebo Adebayor, prípadne môže zakalkulovať s nasadením Kaká, ale v podstate Madrid bude pokračovať v nastúpenom štýle z predchádzajúcich dvoch zápasov. Tiež vieme, že sa Madridčania budú uchyľovať k taktickým faulom, divokej a nečistej hre bez lopty, aby hlavne kazili hru Barcy. To nie je pekný štýl hry na pozeranie, ale kritiku tohto typu nemusíme rozvádzať, lebo sa Mourinhovi dostáva v dostatočnej miere z vlastného košiara od di Stéfana či iných.

Na druhej strane Pep zatiaľ neodkrýva všetky svoje karty. V prvom zápase bolo celkom zrejmé, že držanie lopty predčilo vytváranie skutočných gólových príležitostí a z tohto pohľadu bola remíza dobrým výsledkom. Vo finále Copa del Rey Pep šetril kapitána Carlesa Puyola, keďže tento zápas nebol až taký dôležitý. Kým niektorí odborníci tvrdia, že Mourinho rozlúskol záhadu barcelonského puzzle, v skutočnosti iba odovzdal taktickú výhodu na stranu Pepa Guardiolu, keďže mu dáva možnosť na jeho odkryté karty odpovedať taktickými manévrami.

Napríklad minulý rok v El Clásicu použil Daniho Alvesa ako krídelníka, Milita ako ľavého obrancu v semifinále Ligy majstrov a Yayu Tourého ako stredového obrancu vo finále Ligy majstrov 2009. Pep sa nebojí robiť taktické manévre, ak to vyžaduje situácia a dôležitosť zápasu. Napriek menšej kríze v podobe zranení niektorých hráčov stále má možnosti urobiť prekvapujúce zmeny. Keita by mohol nastúpiť v základnej zostave v strede poľa a Iniesta by sa mohol posunúť do útoku, toto by mohla byť aj zmena, ktorá sa dá urobiť v priebehu zápasu. Mohol by sa uchýliť aj ku systému 3-4-3, aby minimalizoval priestor pre počínajúce kontraútoky. Zranenie Adriana môže posunúť do zostavy na zápas Maxwella alebo dá na ľavej strane obrany priestor Puyolovi. Bol by to risk? Možno, ale aj zaujímavý ťah. Možností je naozaj veľa, ak započítame použitie talentovaných chlapcov Afellaya a Thiaga.

Čokoľvek si Pep vyberie, vie ako k zápasu pristúpi Madrid a to mu dáva určitú výhodu pre zápasy Ligy majstrov. Čokoľvek Pep urobí je jasné, že chlapci musia nastúpiť na zápas plne koncentrovaný. To je dôležité poučenie z oboch predchádzajúcich zápasov, kde sa strata koncentrácie výrazne prejavila. Toto je dôvod prečo by mal nastúpiť Puyol. Kapitán musí hrať, tím potrebuje skutočného vodcu. Určite nebude pre vás prekvapením, keď uvedieme, že Puyol absentoval vo všetkých posledných piatich zápasoch, ktoré sme prehrali. Potrebujeme kamennú hradbu, ktorá neuhne.

Pep by mal tiež zvážiť automatické nasadenie Davida Villu v základnej zostave. El Gauje už 11 zápasov nedal gól. Nemožno mu uprieť snahu, tvrdú prácu a veľké nasadenie, ale máme iných hráčov, ktorí môžu robiť to isté a ktorým by mala byť daná možnosť streliť alebo vypracovať rozhodujúci gól. Villa je mimo formu a Pep už minulého roku urobil chybu, keď nechal hrať semifinále Ligy majstrov mimo formu hrajúceho Ibrahimoviča. Je mi ľúto, ale prišiel čas, keď je dobré opýtať sa či bude Villa najlepšou voľbou pre oba zápasy Ligy majstrov proti Realu Madrid.

Byť najlepší na svete znamená byť schopný urobiť zmenu. Vzhľadom na dominanciu Barcelony v posledných sezónach sme už zabudli, aké to je keď náš tím prehrá dôležitý zápas. Toto obdobie je naozaj vzrušujúce a tento tím je schopný sa vyrovnať s akoukoľvek prekážkou. Možno sme prehrali jeden zápas, ale ak vyhráme vojnu nebude na tom záležať. Aj Real Madrid vie, že na Copa del Rey nezáleží.

Záverom: Videli ste ako Real Madrid zaobchádza s trofejami? Ak nie tak si to pozrite tu. Nenechajme ich preto, aby škandalózne zhadzovali aj ušatú trofej Ligy majstrov. Oni si trofeje nezaslúžia, lebo si ich nevážia!

Visca el Barca! Forca Barca!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.