Barcelona v utorok večer nedokázala poraziť Malorku na jej ihrisku a len remizovala 2:2. Prišla o dva body a môže prísť aj o prvú pozíciu v priebežnom poradí La Ligy. Son Moix bol včera svedkom vyčerpávajúceho súboja medzi oboma tímami, pričom oba tímy boli viackrát blízko ku skórovaniu. Bitka sa nakoniec skončila nerozhodne a tímy si rozdelili body. Poďme sa bližšie pozrieť na 3 kľúčové závery z tohto stretnutia.

Žalostná noc v podaní Ter Stegena

Marc-André ter Stegen bol v poslednom období najdôležitejšou posilou Barcelony. Neuveriteľná forma nemeckého gólmana zohrala rozhodujúcu úlohu v minuloročnom ťažení tímu v La Lige a dokonca získal svoju prvú Trofeo Zamora. Ter Stegen nezačal novú sezónu rovnako dobre, pokiaľ ide o čisté kontá. V úvodných zápasoch sezóny si však udržal svoje brankárske kvality.

V utorňajšom zápase brankár prvýkrát po dlhšom čase nezachytal dobre. Oba inkasované góly v ten večer súviseli s vážnymi chybami gólmana. Úvodný gól Malorky v noci bol možný len vďaka Ter Stegenovej zlej prihrávke. MAtS zle rozohral jednoduchú prihrávku pod nohy útočníkovi súpera. Začala sa séria striel, ktorá nakoniec vyvrcholila tým, že Vedat Muriqi otvoril skóre duelu.

Keď sa už zdalo, že Barcelona sa vyrovnávajúcim gólom vrátila do hry, brankár urobil ďalšiu chybu a daroval domácim opäť vedenie. Obrana Barcelony si za druhý inkasovaný gól zaslúži veľkú časť kritiky. Napriek tomu to bol práve Ter Stegenov nevhodný zákrok, ktorý uľahčil Abdonovi Pratzovi rozhodnutie vystreliť a tiež zabránil Ronaldovi Araujovi v zákroku.

Scenár sa zopakoval

Robert Lewandowski po víťazstve Barcelony nad Celtou Vigo 3:2 zdôraznil, že Katalánci nutne potrebujú trvalé riešenie proti súperom, ktorí hrajú so stiahnutou obrannou líniou. V priebehu rokov sa stalo zvykom, že španielske tímy proti Kataláncom nasadzujú nízku obrannú líniu s piatimi obrancami, aby ich frustrovali v útoku a nachytali pri brejkoch. Malorka to opäť zopakovala s vopred naplánovanou presnosťou.

Domáci mali počas večera len 30% držanie lopty. V priebehu zápasu zaznamenali okrem 62 vyhratých súbojov aj 28 zákrokov, 13 prerušení a 15 odkopov. Napriek tomu Malorka chvályhodne nedovolila, aby jej prehustená obrana brzdila jej útočné chúťky. Tlačili sa dopredu v početnej skupinke, aby vytvorili tlak na Ter Stegenovu bránu, pričom nikdy nenechávali priestory za sebou.

Zverenci Javiera Aguirreho predviedli taktickú majstrovskú triedu, najmä v prechodovej fáze. To však nemôže byť ospravedlnením pre Barcelonu, že nie je schopná predrať sa cez defenzívu súpera, najmä s talentom, ktorý má tréner k dispozícii. Nasledujúce dni budú pre tím výzvou, pretože sa s takouto frustrujúcou obranou budú stretávať znova a znova. Xavi musí vymyslieť plán, ako tento oriešok rozlúšknuť. A rýchlo.

Na čele tabuľky to žije

V La Lige sa hrá len 7. kolo a preteky o titul sú už teraz napínavé. Hlavní rivali, Barcelona a Real Madrid, sú blízko seba na čele a delí ich prekvapujúce meno v podobe Girony. Remontada 3:2 proti Celte Vigo Kataláncov minulý víkend posunula na prvé miesto v tabuľke. Ich vedúcu pozíciu potom upevnila prehra Realu Madrid s Atléticom Madrid, vďaka ktorej zaostali za Xaviho zverencami o jeden bod.

Včerajšie víťazstvo by Blaugranas zaručilo prvú priečku aj v nasledujúcom zápase a zvýšilo by tlak na Real Madrid. Ako sa však ukázalo, dokázali iba remizovať a od Realu Madrid ich delia iba dva body. Merengues odohrajú svoj zápas dnes proti Las Palmas a prípadné víťazstvo by im umožnilo preskočiť Barcelonu. Je ešte príliš skoro na to, aby sa dalo vyčítať poradie a trendy, ale niet pochýb o tom, že v Španielsku sa rozbiehajú ostré boje o titul.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-09-27 17:06:31
ten druhý gól vôbec nebol T. Stegenova chyba. Bola to jasná chyba obrany. Takýmto spôsobom nemôže útočník preskočiť obrancu + ešte pred tým prehratý hlavičkový súboj. Nemôže sa stať, že s výkopu brankára pôjde súperov hráč sám na brankára.
2023-09-27 18:00:29
Dovolim si s tebou nie celkom suhlasit. Ano chyba obrany to bola bez debaty, no brankar velmi zle vyhodnotil situaciu, keby bol vybehol na co mal more casu a vrhol sa po lopte ten "fuzaty kuchar " 😉 co vsietil by nemal sancu. Uz sme to tu rozoberali. Ale co sa v zaveroch nespomina je fakt, ze nikto nie je schopny zo stredovych hracov poslat poriadnu hlbkovu prihravku , v plnej hahote sa ukazalo ako zufalo nam chyba dejong. Videl som tam mnozstvo nabehov za obranu no vsetci bud kotrba dole, alebo pekne do sirky na istotu.