Technická komisia rozhodcov predstavila nominácie na 11. kolo La Ligy. Zápas Barcelony proti Realu Madrid bude rozhodovať Jesús Gil Manzano. Rozhodcom zodpovedným za systém VAR bude Guillermo Cuadra Fernández.

Pre Jesúsa Gila Manzana to bude tretie El Clásico v jeho rozhodcovskej kariére. Obe predchádzajúce vyhral Real Madrid - v sezóne 2014/15 v 9. kole La Ligy to bolo 3:1 pre Los Blancos a v sezóne 2020/21 v 30. kole La Ligy to bolo 2:1.

Gil Manzano prináša Realu Madrid šťastie nielen v El Clásico. Vo svojej kariére rozhodoval pre klub z hlavného mesta Španielska až 47 zápasov, čo je oveľa viac ako pre ktorýkoľvek iný tím (ďalšími na zozname sú FC Barcelona - 36 zápasov a Atlético - 34 zápasov). V týchto 47 zápasoch králi 37-krát vyhrali, 5-krát remizovali a 5-krát prehrali - ich percento víťazstiev je takmer 79%.

Situácia FC Barcelona je úplne odlišná. V 36 zápasoch, ktoré rozhodoval Gil Manzano, vyhrali Blaugranas len 22-krát, 7-krát remizovali a 7-krát odchádzali z ihriska porazení. Barça teda vyhrala len 61% zápasov, ktoré rozhodoval Manzano. Ak by sme túto štatistiku aplikovali na ligovú sezónu s 38 zápasmi, Katalánci by potom bojovali o miesto, ktoré by bolo predpokladom pre postup do Ligy majstrov.

Pomerne prekvapivé sú aj podrobnejšie štatistiky oboch klubov v zápasoch, ktoré rozhodoval tento rozhodca:

- Real Madrid dostáva v priemere 1,82 žltej karty na zápas, zatiaľ čo FC Barcelona 2,36 žltej karty na zápas,

- v 47 zápasoch Realu Madrid ukázal Gil Manzano hráčom Los Blancos štyri červené karty (červená karta sa ukazuje v priemere každých 11,75 zápasu), zatiaľ čo v 36 zápasoch FC Barcelona boli jej hráči vylúčení z ihriska až 10-krát (červená karta sa ukazuje v priemere každých 3,6 zápasu). Zaujímavé je, že až 6 z týchto vylúčení bolo priamych (priama červená karta sa objaví v priemere každých šesť zápasov). Veľká časť z nich sa týka ofenzívnych hráčov - Gil Manzano okrem iných vykázal z ihriska Neymara, Lea Messiho, Luisa Suáreza a najnovšie aj Roberta Lewandowskeho.

- pokiaľ ide o pokutové kopy, Real Madrid ich v zápasoch, ktoré rozhodoval Gil Manzano, zahrával 14-krát (pokutový kop v priemere každých 3,35 zápasu), zatiaľ čo FC Barcelona ich zahrávala 6-krát (pokutový kop v priemere každých 6 zápasov).

V tejto sezóne Jesús Gil Manzano ešte nepískal zápas FC Barcelona. Na druhej strane, v minulej sezóne sa fanúšikom Blaugranas predstavil niekoľkokrát. Najprv si nevšimol Raillovu hru rukou a v zápase proti Mallorce nenariadil pokutový kop. Neskôr v súboji proti Osasune Gil Manzano dovolil, aby Marcosa Alonsa v pokutovom území zrazil Unai García, a uznal gól domácich.

Napokon to bol Gil Manzano, kto rozhodoval vzrušujúci zápas medzi FC Barcelona a Athletic. Najprv neuznal regulárny gól Raphinhu a potom nesprávne uznal gól Iñakiho Williamsa. Našťastie, v oboch prípadoch jeho rozhodnutia neskôr opravil kolega, ktorý mal na starosti VAR.

V tejto sezóne rozhodoval Gil Manzano zatiaľ celkovo 5 zápasov v La Lige, pričom z portálu ArchivoVAR dostal známky: 6.5, 4.5, 6.5, 6 a 6.5. S priemerom 6,0 je ex aquo na piatom mieste v rebríčku rozhodcov La Ligy.

zdroj: twitter
foto: twitter

Diskusia

11 komentáre
2023-10-26 12:03:54
To je velmi dobre, mozeme za vyhovorit uz na dve veci ak to v sobotu nevyjde. Prva budu ze mame vela zraneni a druha rozhodca
Yess 🫶🏻
2023-10-26 12:13:51
Ešte mi to hovorte o podplatených rozhodcov a Negreirovi keď tento madridský šašo ešte ďalej píska zápasy a ešte k tomu el clasico keď sa dávno vie, že je fanúšik Realu. Moje nervy ...