İlkay Gündoğan strelil včera víťazný gól z pokutového kopu proti UD Las Palmas. Nemec má na svojom konte už 3 góly a 6 asistencií, pričom mnohé z týchto čísel zaznamenal v dôležitých zápasoch. Luis F. Rojo z madridského denníka Marca ho vo svojom stĺpčeku nazýva spasiteľom a tichým lídrom.

***

Situácia v Las Palmas vyzerala bezútešne. Barcelona začala zápas inkasovaním gólu a odohrala katastrofálny prvý polčas. Hoci Ferran vyrovnal, Blaugranas nedokázali rozhodnúť zápas. Až kým sa v nadstavenom čase İlkay Gündoğan neodtrhol od súpera a nesnažil sa využiť odrazenú loptu na strelenie víťazného gólu. Stačilo, aby loptu dotlačil do siete. Potom ho Sirkgraven drzo zozadu postrčil, aby zabránil jeho hlavičke.

Nemec bol na to pripravený. João Félix si zobral loptu s úmyslom zahrať pokutový kop. To však nebolo možné. Gündoğan mu povedal, že to bude mať na starosti on. To bolo zrejme veľmi presvedčivé, pretože Portugalčan nenaliehal a nechal loptu svojmu spoluhráčovi, aby strelil víťazný gól.

Gündoğan bol minulé leto veľkou akvizíciou Barcelony. Prišiel z Manchestru City na základe voľného prestupu a s Ligou majstrov vo vrecku. Spolu so skvelými výsledkami počas celej kariéry to bola dokonalá vizitka. Záložník však svojou hrou nedokázal presvedčiť. Alebo skôr by sa dalo povedať, že nepresvedčil, pretože Xavi mu slepo verí a stavia ho prakticky v každom zápase.

A dôvodov na to nie je málo. Pretože hoci jeho hra nepatrí k tým najpôsobivejším, čo v barcelonskom tíme, ktorý nehrá na vysokej úrovni, nie je jednoduché, pri pohľade na jeho čísla sa všetko mení. Vo všetkých súťažiach už strelil 3 góly a zaznamenal 6 asistencií. Ak bol jeho gól v Las Palmas rozhodujúci, to isté sa dá povedať o jeho asistenciách v zápasoch proti Cádizu, Osasune, Realu Sociedad a Portu, ktoré znamenali víťazstvá tímu.

Hoci Gündoğan vyniká v ofenzíve, to isté sa dá povedať aj o jeho defenzívnych zákrokoch z hľadiska výsledkov. Je hráčom s najvyšším počtom získaných lôpt v tíme. Podľa údajov spoločnosti Opta ich má v lige na konte 105. Je tiež najefektívnejším nahrávačom v tíme s presnosťou viac ako 90%. Zo všetkých týchto dôvodov sa Gündoğan stal najkonzistentnejším hráčom Barçy. V tejto sezóne nastúpil 19-krát v základe, len trikrát bol vystriedaný a trikrát prišiel na ihrisko z lavičky náhradníkov.

S odstupom času sa čoraz viac potvrdzuje, že Xavi Hernández a Jordi Cruyff mali pravdu, keďže to boli práve oni, kto podporoval tento transfer a uspel, keď sa o jeho služby zaujímalo niekoľko iných klubov.

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.