Tretím dielom našej trilógie o Messiho začiatkoch v hlavnom meste Katalánska zakončíme pútavé rozprávanie jeho bývalých spoluhráčov z mládežníckych kategórií, pričom sme sa od Príchodu, dostali cez to, aký bol Nezastaviteľný, až po Vzostup legendy, ktorá baví futbalom ľudí po celom svete a ktorá už dávno sa zaradila medzi najlepších hráčom histórie.

Generácia '1987' postúpila do Cadete A takmer kompletná v sezóne 2002/03, pričom sa zaradila medzi tie najúspešnejšie mládežnícke tímy, ktoré kedy La Masia vyprodukovala. Mladíci dokonca pracovali s velikánmi ako Tito Vilanova, či Alex García, no ako sa hovorí, nič netrvá večne a na konci sezóny sa začali diať divy. Cesc Fábregas odišiel skúšať svoje šťastie do londýnskeho Arsenalu, pričom Gerard Piqué si to namieril do červenej časti Manchesteru o rok neskôr.

TIP | Messiho prvé dni v Barcelone: Príchod


Lionel však pokračoval v napredovaní v metropole Katalánska, pričom sa cez Juvenil A (U-19), cez Barcelonu C (ktorá už v tejto dobe neexistuje), dostal až do Barcy B - to všetko v intervale jedného roka. V 16-ich rokoch potom debutoval v prvom tíme a v 17-ich už bol stabilným členom kádra, ktorý v tej dobe ťahal dopredu Ronaldinho, vtedajší najlepší hráč sveta.

Giribet, v súčasnosti technický riaditeľ v Balaguer, spomína: "Každý z nás ho poznal a hrával s ním, takže sme viac neboli udivený kvôli jeho technickým schopnostiam, skôr jeho schopnosti rýchlo sa adaptovať na každú situáciu."

"Pred desiatimi rokmi bol Messi schopný akcelerácie na veľmi malom priestore bez straty lopty, a ako bežia roky, readaptoval svoju hru na to, aby si osvojil aj iné kvality, ako zakončovanie alebo schopnosť finálnej prihrávky, čo uňho môžme v súčasnosti pomerne často sledovať. V každej etape svojej kariéry bol schopný sa rozhodnúť, čo je najlepšie pre kolektív, preto je najlepším hráčom už viac ako dekádu. A je tým, čím teraz je, iba z jediného dôvodu - od mládežníckych kategórii až po teraz bol vždy najlepší."

Giribet taktiež verí, že na Messiho nemá tlak žiadny účinok. "Nepozná slovo tlak. Poznáme mnoho talentovaných hráčov, ktorý ho nedokázali uniesť. Mne sa kolená triasli už len keď sme hrali proti 1500 ľuďom, pričom jemu je jedno, či hrá finále Ligy Majstrov, alebo za domom na záhrade."

TIP | Messiho prvé dni v Barcelone: Nezastaviteľný


Valiente pritakáva: "Tí, ktorí ho poznali už skôr, neboli vôbec prekvapení, že hrá v prvom tíme už v tak mladom veku. Skôr sme na ňom obdivovali to, ako sa dokázal prispôsobiť každej novej etape svojho rozvoja," doplnil. Záverečné slovo si však zobral Torras, ktorý celému príbehu pridal tú povestnú 'čerešničku na torte': "Stále bol nezastaviteľným hráčom a nikdy sa nenájde žiadny návod na to, ako ho zastaviť," uzavrel.

O nejakých 15 rokov neskôr, všetci v Španielsku a určite aj v Európe si budú pamätať jediné - Messi bol nezastaviteľný, stále je nezastaviteľný a jeho meno navždy zmenilo históriu FC Barcelona. Príbeh legendy však stále pokračuje...

zdroj: goal.com
foto: archív

MiskoTM

14
2017-11-21 19:18:27

milujem taketo clanky

Danny

7
2017-11-22 01:04:53

Neviem si predstavit ked skonci ...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.