Eden Aréna včera zažila v zápase Slavie Praha proti Barcelone skvelé futbalové predstavenie. Ale len z jednej strany a na radosť domácich fanúšikov práve zo strany Sešívaných, ktorí si spomínané stretnutie zaslúžili vyhrať. Futbal však nemá logiku, no zápas v Prahe ukázal pravú tvár Barcelony tejto sezóny a poukázal na najväčšie problémy katalánskeho celku.

Blaugranas v Prahe vybojovali nesmierne dôležité 3 body a vedú priebežné poradie v skupine F. Vzhľadom na to, že dvojicu zápasov v skupine odohrajú v domácom prostredí, existuje slušná šanca, že do vyraďovacej fázy postúpia z prvého miesta. Na druhej strane je potrebné eufóriu krotiť, pretože zápas v Eden Aréne napriek víťazstvu poukázal na veľké problémy v mužstve FC Barcelona. Katalánci sú v domácom prostredí takmer neporaziteľní - veď v Lige Majstrov prehrali naposledy v máji 2013. Zápasy na ihriskách súperov sú však úplne iná pesnička. Len počas 90 minút zápasu proti Slavii Praha  sme v hre Blaugranas videli hlavné faktory, prečo majú v tejto sezóne tak veľké problémy s hrou mimo domovský štadión.

Žiadna kreativita

Barcelona už na prvý pohľad nepôsobila kreatívne. Na bránku súpera dokázala vyslať 13 striel, ale do priestoru bránky smerovali len 3. V tomto až tak veľký problém nie je, pretože nakoniec padli 2 góly a následne sa mužstvo zameralo na udržanie výsledku a kontrolu hry, no štatistiky na druhej strane sú znepokojujúce - Slavia na bránku vystrelila 24-krát a na ter Stegena letelo až 9 pokusov. Z toho vyplýva, že Barcelona hru nekontrolovala, pretože Slavia si so svojim súperom v niektorých pasážach zápasu robila, čo chcela.

Ak sa nedarí vytvoriť gólové príležitosti, pre Barcelonu to predstavuje veľký problém, pretože hra celého tímu je postavená na predpoklade, že bude dominovať v držaní lopty. Barca nie je štruktúrovaná tak, aby odolala tlaku z neustálych útokov súpera. Slavia si počas zápasu uvedomila, že Barcelona jej vzadu až tak neublíži a tak ju zatlačila pred vlastné pokutové územie a neustále útočila. Slavii sa tento plán darilo napĺňať po väčšinu zápasu, podobne ako Liverpoolu na Anfield či Rímu na Olimpico. Barcelone sa zároveň nedarilo v presingu a tak sa Sešívaní skutočne nemali čoho obávať.

Žiadne tempo

Valverde do zápasu proti Slavii postavil útok, kde nebol ani jeden hráč s dostatočnou rýchlosťou na to, aby popreháňal obrancov súpera. Takže možnosti na prihrávku v ofenzíve v podstate neexistovali. Luis Suarez má skvelý pozičný pohyb od lopty, krásne pre spoluhráčov uvoľňuje priestor a dokáže zakončiť z ničoho, ale nie to hráč stavaný na neustále šprinty. Má 32 rokov a mohutné telo. Tadiaľ cesta nevedie. Na Slavii to vyzeralo nasledovne - Suarez dostal loptu do behu a rýchlejší obranca súpera ho ubránil. Suarez je stále skvelý hráč, ale nie v tomto type zápasu. Zároveň potrebuje viac oddychu. Odohrať zápas každé 3 dni je vylúčené.

Tréner Barcelony sa však na Suareza spolieha až priveľmi, čoho dôsledkom je, že Griezmann hráva na ľavom krídle. Francúz vie aj na krídle zahrať výborne, najmä ak má podporu stredu poľa a Jordiho Albu. Ale - Slavia v zápase bránila niekedy s šesťčlennou obranou, ktorá dokázala vytlačiť Albu mimo ofenzívny priestor a Griezmann kvôli tomu v útoku nepredstavoval nebezpečenstvo. Francúz tímu pomáhal a usilovne bránil, ale nemal možnosť zapojiť sa do ofenzívnych akcií mužstva. Neskôr ho na trávniku nahradil Dembélé, ale ten zas bez lopty nepredviedol dostatok nábehov. Jednoducho ak sa neponúkne do behu, tak mu ťažko poslať loptu. Práve toto je jedna obrovská chyba Dembélého. Za čias Guardiolu mali krídla ako Henry či Pedro naučenú jednu vec - mnoho nábehov do priestoru. Loptu z desiatich prípadov dostali možno 2-krát, no bola z toho obrovská šanca. Dembélé to však nerobí, hoci na to má fyzické predpoklady. A teraz je otázne prečo nenabieha, či je to problém hráča alebo slabého trénera. Ansu Fati bol napríklad zakaždým šťastný, ak sa mohol naplno rozbehnúť do priestoru za obranu. Valverde ho však v poslednom čase opäť nevyužíva. Ansu aj v Prahe sedel len na lavičke.

Takže vo výsledku odohral Suarez opäť celý zápas. A teda aj napriek tomu, že zabezpečil víťazný gól, bol skôr problémom. Nedostatok mobility výrazne obmedzuje útočné možnosti tímu udrieť proti súperovi prostredníctvom protiútokov, platný nie je ani pri ostrom presingu a fakt, že sa na výjazdovom zápase Ligy Majstrov nepresadil už od septembra 2015 je úplne absurdný. Druhým najlepším strelcom Barcelony v Lige Majstrov za éry Valverdeho je pánko menom VLASTNÝ GÓL. Úplná katastrofa...

Žiadna kontrola

Ak Barcelone chýba kreativita a nemá žiadne tempo, nemôže predsa kontrolovať zápas. Systém Blaugranas je skonštruovaný tak, že dianie na trávniku ovláda prostredníctvom prihrávok, ale priestor na tieto prihrávky vytvárajú hráči neustálym pohybom, takže tento systém sa v podstate zrúti, ak hráči stoja na mieste. Barcelony bez kontroly je potom len priemerným tímom, ktorý nemôže byť úspešný. Keď Slavia začala po trávniku lietať, Katalánci v žiadnom momente zápasu nemali na to, aby stretnutie uzavreli. Len nervózne čakali na to, až rozhodca odpíska koniec. Tentokrát mali šťastie, ale zápas náramne pripomenul Liverpool a Rím.

Zvyčajne mali Katalánci problém s presingom, keď v strede poľa nastúpili niektorí hráči. Tentokrát však v strede poľa hrala trojice Arthur-Busquets-De Jong a tí by s presingom nemali mať problémy. Tak prečo sa Slavii darilo vytvárať na Barcelonu tak veľký tlak? Slavia si totiž uvedomila jednu vec - všetci záložníci Barcelony dokázali do útoku poslať skvelú kolmicu, ale Suarez by šancu aj tak nepremenil. Takže hráči domácich zariskovali a na záložníkov súpera počas celého zápasu vytvárali obrovský tlak.

Slavii taktika vyšla na výbornú. Barcelonu zmasakrovala a Blaugranas vyhrali len vďaka šťastiu a ter Stegenovi v bránke. Pritom išlo o Slaviu. Ak Barcelona vo vyraďovacej časti narazí na kvalitou lepší celok, opäť zažijeme Anfield. Riešenie je pritom jasné a Valverde má hráčov, ktorí by tieto riešenia dokázali vniesť na trávnik, v kádri. Je však potrebné prijať rázne rozhodnutie, vyhádzať zo zostavy niektorých hráčov a nahradiť ich tými správnymi. Potom sa Barca pohne dopredu, miesto toho, aby hrala ako doteraz.

Nové oblečenie vo fanshope - KLIKNI SEM!

zdroj: squawka.com
foto: facebook

puuq

27
2019-10-24 11:09:54

ja by som to nevidel az tak tragicky (ano valverde aj podla mna nam uz nic nedava a potrebujeme zmenu), ale vcera to bolo vsetko o motivacii (Slavia) a podceneni super (Barcelona)...rychlo gol nam paradoxne vobec nepomohol, lebo si hraci zacali mysliet, ze do polcasu bude 0:3 bez vacsej namahy

sid1

8
2019-10-24 11:15:03

tiez by som to tak videl, od 30m v podstate sme to mali plne pod kontrolou. Potom prisla faze "super na nas nema" a z toho sa uz tazko dostava spat hlavne ked super v podstate nema co stratit ale moze iba ziskat a hra na 100%

jarolamo

2
2019-10-24 13:23:18

Každý zápas trvá minimálne 90 minút, tak tu nesplietaj jednu tretinu...A Barca má len jeden problém a to je Ernesto...

maros1

18
2019-10-24 13:14:33

Ja s tým celkom nesúhlasím. Náš výkon plne zodpovedal aktuálnej forme v ktorej sa Barca nachádza. Pod týmto vedením vrátane trénera spieva Barca podľa mňa svoju labutiu pieseň a nečudujem sa vedeniu, že sa im nechce od válova. Ako tím sme úplne prázdni, vyhoretí bez impulzu, motivácie , bez ambície a kondície, niektorí hráči sa správajú profesorsky a žijú neustále v predstave, že súperom sa roztrasú kolená. Priznám sa možno je aj škoda, že sme včera neprehrali, aspoň to mohlo rozseknúť agóniu, v ktorej sa už viac ako rok nachádzame.

Placke

29
2019-10-24 11:16:30

Velmi dobry clanok!

Roman7

22
2019-10-24 11:17:26

Nech sa na mňa nikto nehnevá ale bolo by lepšie keby sme skončili už v skupine aspoň by nastal v klube vietor a ušetrili by sme si hanbu vo vyradovacke presne ako sa v článku píše príde silnejší fyzicky zdatný tím na domácom ihrisku a Barcelona sa zosype ako domček z kariet

milos980

22
2019-10-24 11:21:01

Ja uz zacinam verit tomu ze aj v pripade toho nepostupu by sa nic nezmenilo, proste by ten pajac ustal aj takuto hanbu

Cristianko

-10
2019-10-24 11:20:33

Inak strasne nesympaticki niektori hraci slavie.Pri malickostiach sa tam dorabali ako keby vyhrali LM. Pobehovali tam jak nasnupani koksom. Totalne premotivovani. Dufam ze skoncia posledni a nebudu hrat ani europsku ligu.

Cristianko

-10
2019-10-24 11:22:12

Cechuni

Breza

13
2019-10-24 11:30:58

Hovorka to bolo trapak vcera uz proti Interu zacal take veci ukazovat ze odstavil Lukakuho a teras Messiho ale ked dal gol Messi tak pozeral dozeme vtedy sa nenadrapoval

footballister

21
2019-10-24 12:23:16

Tak čo sa mali posrať z nás? Len za to ze to je Barcelona? My sme to považovali za nudnú povinnosť a oni za najväčší zapas v ich kariére, a také malé dobrodružstvo.

Roman7

8
2019-10-24 14:42:58

Sa spamätaj keby radšej tie naše primadony takto behali a bojovali to by sme mali ligu majstrov vyhratý každý druhý rok

footballister

1
2019-10-24 17:54:20

Presne ;)

Culesking

26
2019-10-24 11:21:53

Nesúhlasím s tým názorom, že sa Dembele neponúka do útoku. On tu loptu práveže málokedy dostane, včera sme to mohli vidieť opäť.

bulldozer

14
2019-10-24 11:26:36

Tak to bolo i s Neymarom, vacsinu lopt dostaval Suarez a jemu to vadilo.

milos980

8
2019-10-24 11:25:44

Proste sme slavii ale kurva pomohli k tomu aby z nej teraz.vacsina tiekla...slavia svoju kvalitu nesporne ma ale nedokazala.nic viac ako vacsina timov ktore na nas vyrukuju s velkym pressingom u nich doma

Gabrieloo

39
2019-10-24 11:29:08

Presne. Aj vcera Dembo priniesol plus. Bol jediny co ku koncu vedel dostat loptu k superovej brane. Ale je fakt a musim povedat ze tu mam trocha tazke srdce na milovaneho Messiho, ze ak volneho suareza alebi ciastocne volneho tak to hodi jemu aj ked vela krat je v lepsej pozicii dembo alebo griezman. Druha vec trener. Ak by vcera stiahol suareza a dal do stredu griezmana a na kraj dembeleho. Tak by to bolo urcite lepsie. A messi by im nahral lebo by tam uz nebol suarez. Hadam by ho nehladal aj na striedacke.

Nalim

17
2019-10-24 12:39:37

Všimli ste si?
Leo v útočnej, záverečnej fáze hľadá len pokrvného brata Sua a Griezmann , Dembele sa stávajú divákmi!!!
To nie je futbalové, už aby Suarez odišiel, lebo je to smiešne a proti logike a svojmu mužstvu.
Inak lomidrevo včera zahodil 2 tutovky. Berie miesto Griezmanovi ktorý má techniku 3x lepšiu ako Sua.

footballister

0
2019-10-25 00:59:15

Lenže ten trtko to nespraví, lebo on sa bojí veľkých zmien :DD

PETERKRIZAN

-3
2019-10-24 11:31:06

Na tuto motacku zalohu stači vyrukovať s presingom a sme v koncoch,utocnici nedostavaju lopty a tak to aj vyzera,davno hovorim,ze valverde musi odisť hlavne z toho dovodu,ze prestal hrať presing na superovej polovici,namieasto toho presuju násmuz po rime som to napisal

Cafu

9
2019-10-24 11:44:07

Jediný moták si tu Ty s Tým pinochiom na lavičke.

Borby55

14
2019-10-24 11:37:22

Myslím si že Leo až pričasto hľadá Luisa. V určitých situáciách by mohol skúsiť demba alebo grizmana. Ktorí aj zbiehajú ale mám taký pocit že sa im až tak neverí co je škoda podľa mňa. Samozrejme nekritizujem Lea... Bez neho... Radšej to ani nedopisem. Avšak už aj on veľa stráca loptu a niekedy trocha zbytočne. Ale ja verím že tieto zápasy nám niečo dajú a konečne sa z nich poucime

Lukahimself

0
2019-10-24 11:55:19

Co je Eden arena? Znám jen Sinobo Stadium

emiliano

16
2019-10-24 11:55:47

Leo hľadá Suaréza, lebo vidí, že sa trápi a už na špičku nemá. A on je jeho kamarát a tak mu pomáha, aby sa udržal v tíme. A Valverde to vie a bojí sa, že striedaním Suaréza by vzbudil nevôľu Suaréza raz si už pamätam z minulosti, že keď ho striedal, tak ten niečo idúc pri ňom prehodil. Aj Pique potrebuje striedať a nosáč nemá odvahu, cíti, že kým ho podrží stará garda, je tam. To si spomínam, že LE ho jeden čas nechal sedieť, ten bol odvahou známy.

mazanyhrac

13
2019-10-24 12:16:57

Přesně LE byl jiný kafe. On má srdce.

harry525

7
2019-10-24 13:30:50

Enrique aj za cenu, ze mu hrozilo, ze si pohneva tie nase primadony, nemal problem posadit hocikoho. Aj Messiho... To bola ina charizma na lavičke...

mazanyhrac

5
2019-10-24 12:15:53

Docela souhlasím s článkem. Zavání to pruserem ve vyřazovací fázi. Ale ani pak nemáme jistotu, že Valvič skončí...je to smutné.

LaBrie

9
2019-10-24 12:16:38

Nic proti Leovi, ale aj on mal vcera par zavahani, ktorych v poslednom case pribuda. Z pravej volnej strany sa stiahne do stredu, zacne driblovat medi hracmi, akciu uplne spomali a pritom na lavom kridle ma uplne volneho hraca, ktory caka prihravku a nedostane ju...a samozrejme o loptu pride a uz je protiutok. Toto mi na Leovi v poslednej dobe trochu vadi, ze namiesto zrychlenia akcie ju spomali, zacne sa motat a je po mnoho krat nadejnej akcii....branit sa vracia samozrejme minimalne, ale to u Lea beriem, na to by tam mali byt ini....

JJ5FCB

18
2019-10-24 12:20:14

Tréner Slavie Valverdeho totálne prešťal, donútil Barcelonu hrať ich hru, Slavia mať lepšie zakončenie dostane Barca výprask. Vyjadrenia typu presne toto sme očakávali, musíme trpieť a podobne to už je klinec. Chce to naozaj hrubý reštart

Petros

11
2019-10-24 12:45:10

S temi nabehy je to spatne.Kolikrat hrac vybehne i Dembele i Grizzman ,ale nikdo z nich tu kolmou prihravku nedostane .Prave .ze drivejsi Barcelona to byla radost jak ty prihravky chodily jedna za druhou .Dnes je hlavni prihravka zpet a ještě zpet a k brankari a ten pak v úzkých vykopne balon na pulku

Robin

15
2019-10-24 12:48:06

Presne toto sú problémy súčasného teamu, súhlasím s tým, že Valverde nevie prinútiť hráčov hrať v tempe a v pohybe.. Napriek ohromnému talentu Messiho a spol., dnes vyhráva Ligu majstrov talent skĺbený s ochotou behať. Anglické mužstvá nás roznesú, obávam sa konfrontácie so City či Liverpoolom v play off. Os teamu (Pique, Busquets, Suárez) na rýchlych súperov nestíha. Ešteže máme lietajúceho TER STEGENA. Už chápem, prečo Guardiola nechce trénovať 1. team FC Barcelony. Pokiaľ budú vládnuť hráči, nemá to zmysel. Keď som pozeral zostrih z 2.5.2009 Real 2 : Barca 6, tam bol pohyb, tempo, pressing. Ak to Valverde, Messi a spol. nepochopia, Champions League nevyhráme...Posledné 2 vyradenia z Ligy majstrov mali byť dávno varovaním aj pre vedenie, aby priviedli trénera s osobnosťou. Najvyššie platy na hráčov a najnižší počet ubehnutých km? Takáto kombinácia už v niektorých prípadoch nestačí ani na Granadu a spol. Mám veľmi rád Lea, ale pod trénerom, ktorý by mal rešpekt, by dával viac gólov a mal oveľa vyšší počet trofejí, vrátane Champions League. Vamos Barca!!!

myzuFCB

7
2019-10-24 12:51:18

My nemáme trénera ktorý "nemá gule* posadiť na lavičku hráčov ako Suarez. Luis je kvalitný hráč, ale už zďaleka nie je tým čo bol. Treba ho začať nahradzovať no neviem či je šatni vláde tréner alebo hráči...

myzuFCB

5
2019-10-24 12:53:04

teda "má gule" som chcel napísať:-D

jarolamo

5
2019-10-24 13:27:53

Dobre si sa opravil, lebo potom by tá prvá veta na základe zákona o dvojitej negácii vyznela tak, že Ernesto MÁ gule, čo nie je pravda...

PETERKRIZAN

-33
2019-10-24 13:19:32

Treba mť gule a posadiť dejoga s athurom,ich vplyv na hru je zanedbatelny

harry525

13
2019-10-24 13:32:19

A dat tam koho? Tvojho milovaneho Rakitiča a Robertka (Vidala)?

LaBrie

6
2019-10-24 13:42:43

...a ty si sa prave s konom zrazil??????? ty si fakt uplne mimo.........

myzuFCB

1
2019-10-24 14:38:17

Ak chceme budovať množstvo s perspektívou do budúcna musia hrať viac mladí. teba im dať priestor. A to by malo platiť aj o útoku nerobiť z niektorých hráčov neohrozených jedincov. Aj tak už čoskoro skončia ako Rakitič.

PETERKRIZAN

-4
2019-10-24 13:50:48

ja nemam milovaneho hrača,na kazdeho supera ma byť taktika,strategia a vojaci,ktorí by nanho mali platit,dnešna barca od prichodu valverdeho ma 11 vyvolenych,3 nutnych a plno prisediacich,tak to aj vyzera,toto muzstvo je citatelnejsie akobiblia,koho uz čim mozu prekvapiť

Chleba123

-1
2019-10-24 13:54:03

Vtipné bylo to, že Souček totálně ovladnul střed hřiště a Busquets se mohl jít zahrabat. Myslím si, že Souček po včerejším výkonu a ne jenom po včerejším, výkon který předvádí několik měsíců je úžasný. Po téhle sezóně s Olayinkou asi půjdou pryč a myslím si, že by to mohl být i nějaký větší klub v top 5 ligach.

PETERKRIZAN

1
2019-10-24 14:44:26

myslim ze slavia je dostatocne velky klub a robi perspektivne,myslim ze chlapci este rok by mali potiahnuť a slavii,ten rok ich herne dá uplne niekde inde.čo pomohlo stochovi odchod,ako bojovať o miesto kdesi von

RastoD

3
2019-10-24 15:10:37

nuž, nerád to hovorím, lebo som jeho veľký fanúšik, ale Messi začína tímu nepriamo škodiť. veď už iba jeho vplyv drží v útoku Suaréza, ten by pritom mal iba striedať a svoj zabijácky inštinkt využívať na tie jeho podivné góly z ničoho v 80. minúte. tešil som sa na spoluprácu Messi - Griezmann, ale nevyzerá to tak, že by Leo Antoina akceptoval. :(

Martin77

5
2019-10-24 15:17:06

nejlepší je, že po takových sračkách výkonů se občas člověk i dočte, že se může Valverdemu i prodloužit smlouva. Snad to jsou jen kachny.

stockey

3
2019-10-24 16:17:57

Lukas, preco prosim ta do svojho nazoru/clanku vnasas nepravdive informacie? Nemali sme 3 strely na branu ale 7.Aky druhy najlepsi strelec vlastný gol, co to trepes? Stredopoliari vedia ze 4.najlepsi strelec historie Barcelony nepremeni sancu preto mu neprihraju? :))))) to vazne? Oh moj boze.

mexes

2
2019-10-24 18:48:49

Lukas to iba preklada, nemyslim si, ze s tymto clankom celkom suhlasi, povodny text je tu https://www.squawka.com/... autorom je Muhammad :) v clanku su niektore pravdive veci, ale aj kopec nezmyslov

stockey

-2
2019-10-24 20:33:36

V tom pripade sa ospravedlnujem. Zdroj som si nevsimol, moja chyba.

Camp_Nou

4
2019-10-24 16:18:35

Verím tomu že kvalitný tréner by dokázal dostať výsledky z každého hráča v FCB. Aj s tých čo by mali pomýšľať na odchod. To len Valverde nedokáže z hráčov nič zaujímané dostať. Je to len zväčša trápenie so šťastným výsledkom.

Milan87

2
2019-10-24 17:45:07

Už u zrebu som sa bál že v prahe fasneme. Fasla tu aj chealse a aj sevilla. Hlavne su 3 body a jarna část LM. Pozrite ako vlani pool postupil zo skupiny po akom fotbale. Tu sa píše akoby sme včera prehrali. Nehnevajte sa na mňa ale slovo vymazali Barcu by mohlo platit keby mali aspoň bod ale majú hovno.
Klobuk dole před slaviou, bol to pravdepodobne nejsilnější super ktoremu sme od začiatku sezóny čelili

Poky

1
2019-10-24 18:19:48

Co ten trenér tady ještě furt dělá? :-( Vyhodit ještě dnes.

123456

1
2019-10-24 23:31:10

100% súhlas . Valverde je hotová katastrófa. Problém č1

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.