Španielske médiá priniesli zarážajúcu správu o tom, že vedenie FC Barcelona najalo firmu, ktorá mala prostredníctvom sociálnych sietí vylepšovať imidž vedenia Blaugranas a diskreditovať hráčov, bývalých hráčov či ďalšie osoby spojené s katalánskym klubom. Na tieto odporné praktiky súčasného vedenia FC Barcelona upozornil Gerard Piqué už pred niekoľkými mesiacmi.

Aktuálne čakáme na oficiálne stanovisko FC Barcelona, ktorá na tak závažné obvinenia jednoducho musí zareagovať a správu vysvetliť. Rozhlasová stanica Cadena SER vo svojom programe 'Que T’hi Jugues' uviedla, že firma I3 Ventures prostredníctvom približne stovky falošných účtov a stránok na sociálnej sieti Facebook a Twitter očierňovala rôznych hráčov, bývalých hráčov či ďalšie osoby spojené s klubom a na druhej strane podporovala dobrý imidž prezidenta Josepa Mariu Bartomeua a jeho vedenia. Rozhlasová stanica tvrdí, že firma dostala za úlohu pošpiniť povesť hráčov ako Leo Messi či Gerard Piqué. Svoje si museli vytrpieť Xavi Hernández alebo Carles Puyol, dokonca aj Pep Guardiola.

Cadena SER uviedla, že má prístup k dvom reportom, ktoré spoločnosť pripravila. Prvý report sa týka analýzy vývoja šiestich týchto účtov a druhý report obsahuje podrobný akčný plán zameraný na diskreditáciu Víctora Fonta v súvislosti s jeho programom 'Áno budúcnosti'. Pripomenieme, že Font plánuje kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách FC Barcelona a patrí medzi najväčších kritikov súčasného vedenia Blaugranas. Barcelona prostredníctvom I3 Ventures nariadila diskreditáciu aj ďalších kandidátov, ktorí sa plánujú uchádzať o post prezidenta FC Barcelona vo voľbách v roku 2021 - Joana Laportu a Augustího Benedita. Kritike bol podrobený aj prezident MediaPro Jaume Roures, katalánski politici Quim Torra, Carles Puigdemont či Oriol Junqueras a takisto organizácie ako napríklad Omnium Cultural, ktorá propaguje katalánsku kultúru či Demokratické tsunami.

I3 Ventures za tieto služby zinkasovala od Barcelony 1 milión eur v šiestich splátkach, ktoré majú uhradiť rôzne sekcie klubu. Médiá tvrdia, že Barcelona potvrdila spoluprácu s touto spoločnosťou, ale ubezpečila, že nezodpovedá za obsah činností tejto firmy, pretože požadovala vytváranie správ len v pozitívnom tóne. Zdroje z klubu mali pre španielsku tlač pripustiť, že sa im nepozdávali niektoré príspevky, ktoré boli uverejnené.

Na správy médií už stihol reagovať Víctor Font, ktorý uviedol: "Vedenie musí tieto informácie okamžite vysvetliť, pretože sú veľmi vážne. Pokiaľ tieto správy budú potvrdené, bude to znamenať, že vedenie za klubové peniaze konalo proti vlastným socios, hráčom prvého tímu, spoločenským organizáciám v Katalánsku a médiám. Táto ohováračská kampaň, ktorú dnes zverejnili investigatívni novinári, poškvrňuje Barcelonu, zahanbuje nás ako socios a kriví realitu v klube, pretože ku krehkej športovej a finančnej situácii sa pridal aj morálny bankrot." Augustí Benedito na druhej strane potvrdil, že voči FC Barcelona už pripravuje žalobu.

Dnešné správy médií sú v každom prípade len špičkou ľadovca. Na to, že v klube nie je všetko s kostolným poriadkom upozornil Gerard Piqué už pred niekoľkými mesiacmi. Stopér FC Barcelona po zápase s Villarrealom ešte v septembri 2019 kritizoval vedenie klubu za letné turné. Piqué vtedy povedal: "Niekedy sa to stane. Predsezóna nám nepomohla. Bolo tam veľa cestovania a málo tréningu, no sme Barcelona a výhovorky neexistujú. Bez ohľadu na to, koľko hráčov nám chýba, musíme vyhrávať." Katalánci počas predsezónnej prípravy nalietali tisíce kilometrov, tréningy neboli tak prínosné ako by mali a to sa odrazilo na výkonnosti mužstva zo začiatku sezóny a takisto na mnohých zraneniach v kádri.

Vedenie Barcelony na Piquého kritiku zareagovalo svojsky článkom na objednávku v katalánskom denníku Mundo Deportivo, v ktorom boli kritizovaní niektorí hráči a ich privilégiá. Pod článok sa podpísal novinár Xavier Bosch. Piqué následne po zápase s Getafe z konca septembra 2019 v reakcii na článok v Mundo Deportivo na rovinu vyhlásil: "Večeru zorganizoval tím. Tieto stretnutia sú dobré, ale všetci musíme držať spolu. A keď hovorím všetci, smerujem tieto slová aj fanúšikom a vedeniu. Ak sa niekto nechce hnevať, nebude vojna. Poznáme klub a vieme, ktoré denníky s ním spolupracujú a kto píše články, hoci sa pod nich podpíše niekto iný. Nechceme sa hnevať. Chceme vybehnúť na trávnik a vyhrávať. Dúfame, že nikto nebude chcieť vyprovokovať vojnu, ktorá neexistuje a ktorú nechceme. Potrebná je jednota v klube. Pokiaľ nebude, narobíme si krivdu."

Bývalý prezident Blaugranas Joan Laporta o niekoľko hodín na to prilial olej do ohňa svojim príspevkom na sociálnych sieťach. "Gerard Piqué má moju plnú podporu v jeho snahe zjednotiť mužstvo a brániť ho proti špinavej politike, ktorú praktizuje vedenie Barcelony prostredníctvom svojho oficiálneho bulletinu na zakrytie fatálneho riadenie," napísal Laporta na Twitteri.

Týmto výrokom Laporta jasne podporil Piquého, ktorý po zápase proti Getafe naznačil, že niektorí novinári píšu svoje články na objednávku vedenia klubu. Obranca týmto reagoval na článok Xaviera Boscha v denníku Mundo Deportivo, v ktorom novinár písal o tom, že hráči v klube získali na moci. Laporta mal teda na mysli práve tento denník, keď písal o "bulletine". Na spomínaný katalánsky denník Mundo Deportivo či katalánsku rozhlasovú stanicu RAC1 si musíte dať pozor. Patria totiž pod mediálnu skupinu Grupo Godó – tá podporuje vedenie Barcelony, pretože prezidentom sa stal blízky spolupracovník Sandra Rosella, Josep Maria Bartomeu. Preto by nemalo nikoho prekvapiť, prečo práve novinári RAC1 najrýchlejšie publikujú informácie súvisiace s klubom a najčastejšie sú ich správy blízke pravde, hoci sa jedná o prestupové špekulácie. Jednoducho žijú v harmónii s klubom. Pre čitateľa či poslucháča to má svoje plusy aj mínusy. Na jednej strane možno predpokladať, že vďaka tomu sú dôveryhodnejší, na strane druhej, pokiaľ nás klub bude chcieť 'nakŕmiť' nejakými informáciami, urobí to pomocou RAC1. Viac téme dôveryhodnosti španielskych médií sme sa venovali v tomto článku: Španielske médiá a FC Barcelona - ktorým môžeme veriť?

Kapitán tímu Lionel Messi, hoci je zvyčajne konzervatívny, v rozhovore pre denník Sport takisto uviedol niekoľko vecí, ktoré by sa dali interpretovať ako kritika voči vedeniu. Faktom však zostáva, že už aj fanúšikovia začínajú cítiť, že v klube niečo nefunguje a atmosféra nie je práve najlepšia. Nedávny spor Lionela Messiho s Éricom Abidalom sa dostal už aj na verejnosť (viac v tomto článku) a dnešné správy len potvrdili, že situácia v klube je ešte horšia, než sme si mysleli.

zdroj: mundodeportivo.es marca.com SER Catalunya forcabarca.sk
foto: facebook

leosniki

36
2020-02-17 16:01:04

Súčasnému vedeniu klubu prajem príjemný pobyt za mrežami! Rátam do neho aj Rossela, keďže Barto je jeho kôň.

vondeylen

26
2020-02-17 16:03:13

..do vlastného "hniezda" škodiť...má to logiku?

LaBrie

8
2020-02-17 17:04:02

Pre niekoho ma, peniaze, moc, vplyv.....aj na ukor vlastnej cesti!

suprafyl

13
2020-02-17 16:05:22

Game of thrones: Barca

Ramesse

1
2020-02-17 16:06:00

https://www.youtube.com/...

blauigrana

13
2020-02-17 16:08:38

starý potkan barto :D

Ladislav

6
2020-02-17 16:17:55

Ten kdo převezme kormidlo po Bartovi bude mít kopec práce. Přál bych si aby se nás ujal takový prezident jako je Perez. Já si ani nepamatuji, že by kolem něj byl někdy nějaký skandál a ještě k tomu dokáže normálně vest ekonomiku klubu.

mikimi122

-5
2020-02-17 16:28:14

Tak Piqueho asi až tak ťažké nebolo diskreditovať. V žiadnom prípade tu nechcem obhajovať to podlé vedenie, ale aj samotný Pique nie je bez viny. Ten jeho Davis Cup ho stál formu a nás aj cenné body. To bolo strašne neprofesionálne. Ak sa to bude opakovať každoročne, tak už by ho za to mohli aj trestať a to poriadne.

adriano

0
2020-02-17 16:55:04

Dúfam že sa už v klube zobudia a toto prehnite vedenie na čele s bartom kopnú do zadku.To čo tu človek písal už po x krát sa napĺňa a máte to tu.Spina sa valí von a za tie roky prezidentovania Bárta sa jej nazbieralo pozehnane.Ale hlavne že je miliarda zárobenanna úkor dobrého mena klubu ktoré bolo budované za laportu.

LaBrie

9
2020-02-17 17:05:39

To nie je na odvolanie, alebo demisiu, to je na defenestraciu.....

plcd

5
2020-02-17 17:13:32

No dajte chlapci ktorí ste opľúvali Messiho,Piqueho,Suaréza ako vás Barto platil.Zjavili sa tu nové nicky,ktorí tu nikdy neprispievali a tí nie sú podlí?

PETERKRIZAN

-15
2020-02-17 17:10:48

Kto prvý napisal,že messi v lete odíde,ešte sa budete diviť,aké informácie vyjdu na povrch,barca skončí v 5.lige,ak sa niektoré veci prevalia

Cafu

10
2020-02-17 19:17:24

Peter Ty budeš asi tá Kočnerová veštica , ktorá mu veštila , že sa v base dlho neohreje.

FCBarcelona2018

8
2020-02-17 18:01:46

Barta a jeho prisluhovačov by bolo najlepšie do 24 hodín dostať za mreže a sám Barto by mal do minúty podať demisiu alebo by malo byť okamžite zvolané mimoriadné zhromaždenie socios a okamžite odvolať všetkých hajzlov od Barta až po Abidala. Mám zlé tušenie, že to ešte nie je všetko a tej špiny zo strany Barta a jeho prisluhovačov bude ešte poriadná kopa.

Messiah1018

1
2020-02-17 18:47:29

No na to vem jed, že to není zdaleka všechno!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.