Ansu Fati do zápasu s Athletic Club Bilbao naskočil z lavičky a jeho prítomnosť na trávniku bolo cítiť takmer okamžite. 17-ročný krídelník vniesol do hry veľké oživenie a dokázal, že jeho kandidatúru v boji o miesto v zostave je potrebné minimálne zvážiť.

Ansu sa takmer okamžite po príchode na trávnik ocitol v pokutovom území, ale jeho strela z ťažkej pozície nakoniec nebola presná. Príchod Fatiho aj Riquiho Puiga na trávnik vniesol do hry mužstva viac vkusu a mládežníckeho entuziazmu. Dvojica akcií s účasťou Fatiho sa mohla skončiť gólom. Po jeho prihrávke mieril Leo Messi tesne vedľa. Neskôr sa sám mladík mohol zapísať na listinu strelcov, ale trafil len žrď. Pozornosť pritiahla aj situácia, kedy prešiel v zložitej situácii cez dvoch hráčov súpera. Takýto spôsob riešenia situácií chýba Barcelone v každom zápase, pretože o dribling sa stará takmer výlučne Messi. Práve tu vyniká odvaha a sloboda zo strany Fatiho, ktorý dokáže vymyslieť niečo iné ako len držať sa fádneho prihrávania. Takisto vie pekne zrýchliť akcie. Samozrejme, to neznamená, že nepoužíva hlavu. Fati v zápase s Athletic zaznamenal 11 prihrávok a všetky boli presné. Mladík má nepochybne tie správne technické prednosti, aby mohol hrávať na najvyššej úrovni.

Kým Fatiho výkon bol príjemným prekvapením a priniesol oživenie, jeho spoluhráči v útoku si tento zápas za klobúk nedajú. Hra Luisa Suareza pôsobila neohrabane a nepripravene, čo je po tak dlhej prestávke od futbalu pochopiteľné. Okrem toho často úplne zle zakončoval akcie a často prijímal nevhodné rozhodnutia. Aktívnejší od neho bol Antoine Griezmann, ale aj napriek tomu, že v zápase bojoval a snažil sa spoluhráčov podporiť, stále sa úplne neprispôsobil hre Blaugranas. Francúz sa nedokázal gólovo presadiť už v siedmom zápase v rade a dokonca ani neprihral na gól.

Fati tiež poskytuje systémové riešenie, ktoré Barcelona potrebuje. Trident MSG je zložené z hráčov, ktorí sa najlepšie cítia v strede poľa. Chýba však roztiahnutie hry do strán, ktorá je v strede poľa priveľmi prehustená. Krajní obrancovia zároveň bez krídel nemajú v útoku s kým hrať. Na trávniku nie je útočník, ktorý by okamžite vedel vybehnúť na pozíciu a vyhrať súboj jeden na jedného s obrancom súpera či bežecký súboj. Fati to však zvládne a včera to aj potvrdil. Možno mu chýba vyrovnanosť a skúsenosti, ale v súčasnosti je jediným typickým krídelníkom v mužstve. Quique Setién by to mal mať na pamäti pri zostavovaní základnej jedenástky na ďalšie zápasy.

zdroj: sport.es
foto: facebook

Diskusia

8 komentáre
2020-06-24 15:53:27
no potrebujeme fati je slaby :(
2020-06-24 15:53:36
Zistili po dvoch rokoch ?