Po spackanom Španielskom superpohári sa Barcelona odhodlala pre niečo, čo sme z jej strany nevideli už 17 rokov od čias, kedy bol z klubu vyhodený Louis van Gaal: prepustila trénera prvého tímu. V tomto prípade sa z Camp Nou porúčal Ernesto Valverde.

Valverde počas svojho pôsobenia v metropole Katalánska doviedol mužstvo k dvom ligovým titulom, ale medzičasom nedokázal vylepšiť hru mužstva. Herný štýl bol fádny a fanúšikov otočil proti nemu. Katastrofálne prehry s Rímom a Liverpoolom vystavili Valverdeho do pozície, z ktorej sa dokázal pozviechať. Paradoxom je, že Barcelona ho vyhodila v čase, keď prvý tím viedol priebežné poradie La Ligy.

Teraz už vieme, že ligovú sezónu v Primera Division ovládol Real Madrid a Barcelona na ceste niekoľkokrát zakopla. Medzitým vypadla aj z Copa del Rey. Ak nevyhrá Ligu Majstrov, tak culés po dlhých rokoch nebudú mať možnosť osláviť žiadny získaný titul.

Abidal ešte v zime vysvetlil dôvody, ktoré viedli k tomu, že Valverde na lavičke prvého tímu skončil predčasne. Vraj dôležití hráči v šatni boli proti trénerovi a jeho trénerské metódy nefungovali tak ako by mali. Josep Maria Bartomeu si už po zápase na Anfield uvedomil, že Valverde sa ocitol v ťažkej pozícii, ale ešte ho podržal. Valverde v každom prípade začal sezónu 2019/2020 s tým, že bol vo veľmi neistej pozícii. Osudným sa mu stala prehra s Atléticom Madrid v semifinále Španielskeho superpohára, no Abidal neskôr priznal, že klub zvažoval jeho prepustenie už po remíze s Realom Madrid na Camp Nou. To, že Valverde odišiel, nevyriešilo nič. Barcelona v čase Valverdeho prepustenie v podstate nemala isté meno nástupcu.

Vedenie Barcelony rokovalo s viacerými trénermi ako Xavi Hernández, Ronald Koeman či dokonca Mauricio Pochettino, no všetci odmietli. Až po nich sa na zozname nachádzal Quique Setién a ten ponuku zo strany Blaugranas prijal. Po zmene trénera sa však výsledky mužstva nezmenili k lepšiemu. Prišla aj vynútená prestávka zapríčinená pandémiou koronavírusu a Kataláncom postupne dochádzal dych v boji o titul.

Setién so sebou do Barcelony vniesol nádej, že herný štýl Blaugranas sa zmení k lepšiemu, ale realita je iná a mužstvo pokračuje vo fádnom hernom prejave bez iskry a myšlienky. Nový tréner nedokázal vštepiť hráčom svoj herný úmysel a výsledkom je, že mužstvo trápia takmer rovnaké problémy ako počas pôsobenia Valverdeho. Katalánci sa pred reštartom Ligy Majstrov ocitli v zložitej situácii.

Médiá informujú o tom, že Setiénove tréningové metódy nepresvedčili hviezdy v šatni, v ktorej tréner nemá ani potrebnú autoritu. Aj pri pohľade na výkony Griezmanna je zrejmé, že atmosféra v šatni nie je idylická.

Za stratu ligového titulu v končiacej sa sezóne v La Lige je rovnako zodpovedný ako Ernesto Valverde, tak aj Quique Setién. Zatiaľ čo Valverdeho systém nefungoval, Setién svoj nový systém nedokázal preniesť na hráčov. Ak sa pozrieme na sezónu z pohľadu štatistiky, Valverde v 19. zápasoch stratil až 17 bodov, kým Setién v 17. zápasoch hneď 12. Ide o počet, ktorý je neprijateľný pre mužstvo, ktoré sa uchádza o zisk titulu. Sezónu v La Lige z pohľadu Barcelony je možné opísať jedine ako katastrofálnu. Setién na začiatku sľuboval veľmi veľa, ale zostalo len pri tom.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

3 komentáre
2020-07-18 11:29:36
Pokiaľ nebude Messi zase hrávať RW tak žiadny systém nebude fungovať. Vždy keď hral Messi centrálne tak sa systém rozpadol. Stačí sa pozrieť, čo sa stalo, keď ho Lucho v prvej sezóne upratal naspäť na RW. Problém bude, že Messi už asi nechce hrať RW alebo už nemá fyzicky tam hrať. Tým nehovorím, že celý problém je v pozícií Messiho ale do veľkej miery to rozbíja všetko ostatné.
2020-07-18 13:59:28
Dostávame sa do fázy keď za všetko môže Leo ale pozor tak to nieje veď je to náš a nielen náš najlepší hráč. V prvom rade mali nechať Valverdeho doklepať sezónu. Je špatne vymieňať trénera cez sezónu a to nielen u nás. Setien bol len náplasť a tak ho hráči berú preto žiaden rešpekt. Tréner musí byť vybraný z rozumom pretože káder dobrý máme, možno lenivý možno vyhorený ale konkurencie schopný samozrejme aj s odchovancami. Preto to chce trénera od začiatku sezóny ktorý si skontroluje prípravu bude mať možnosť rozhodnúť koho pustiť a koho priniesť a i touto cestou si získať rešpekt veľkých hviezd ktorých sa spýta na názor ale konečné rozhodnutie bude len a len na ňom.