Bayern v prebiehajúcej sezóne nezačal najlepšie, čo viedlo k prepusteniu trénera Nika Kovača a na jeho miesto ešte v novembri nastúpil neznámy Hans Flick. Nakoniec sa to však ukázalo ako skvelé rozhodnutie a mužstvo začalo hrávať čoraz lepšie, dokonca aj bez nutnosti taktickej revolúcie. Katalánsky denník Sport pred zápasom s Barcelonou poukázal na 5 kľúčových taktických aspektov hry Bavorov.

4-2-3-1 a nekonečná ponuka náhradníkov

Flickovi sa podarilo zariadiť, že jeho hráči uverili v herný systém a sú na 100% angažovaní do hry. Mužstvo používa rozostavenie 4-2-3-1 s Alabom ako stopérom, Daviesom na ľavej a Pavardom na pravej strane (posledný menovaný je zranený). Dvaja veľmi ofenzívni krajní obrancovia neustále podporujú útočné akcie mužstva a neraz si do štatistík pripísali asistenciu. Thiago a Kimmich hrávajú na pozícii dvojitého pivota, držia hru pod kontrolou a tvoria akcie. Tréner má zároveň veľký priestor na manévrovania vďaka obsadeniu lavičky, ktorá ponuka hráčov ako Lucas Hernádez, Philippe Coutinho, Tolisso či Javi Martínez.

Kimmich - široká škála možností

Phillip Lahm ukončil kariéru v Bayerne už pred tromi rokmi a zdalo sa, že po jeho odchode zanechá v mužstve veľkú dieru na pozícii pivota a krajného obrancu. V každom prípade sa ukázalo, že Joshua Kimmich hrá vo výbornej forme a dokonale nahradil Lahma. Môže hrať ako na pravej strane defenzívy, tak aj v záložnej formácií, čo Flickovi dáva veľa možností. Je inteligentný, technicky dobre vybavený a cíti hru pri vyvážaní lopty.

Lewandowski - stroj na góly

V súčasnosti pripomína futbalového robota. Už od čias pôsobenia v Dortmunde neustále strieľa góly a zdá sa, že s každou sezónou tento hlad po góloch narastá. Má množstvo možností, smrtiaci inštinkt a šiesty zmysel, aby sa objavil vždy v správny čas na správnom mieste. Dokáže sa stiahnuť aj na krídlo a precízne prihrávať spoluhráčom. V tejto sezóne nastrieľal 53 gólov, z toho 13 v Lige Majstrov, ku ktorým pridal 8 asistencií. To len dokazuje, ako je nebezpečný.

Hlboko hrajúci krajní obrancovia a krídelníci sťahujúci sa do stredu

Flick od samotného začiatku kládol veľký dôraz na dôležitú úlohu krajných obrancov. Za bežných okolností ide o Pavarda a Daviesa, ale Francúz je v súčasnosti zranený. V zápase s Chelsea jeho miesto zaujal Kimmich a v zálohe zostáva ešte Odriozola, ktorý však nehrával veľa od momentu príchodu do klubu. Krajní obrancovia v Bayerne môžu rozťahovať akcie, zatiaľ čo krídla, predovšetkým pravonohý Gnabry z ľavej strany, často zbieha do stredu poľa a vyhľadáva diagonálne prihrávky. Serge som pod vedením nového trénera veľmi zlepšil a na konte má 20 gólov a 13 asistencií.

Na druhej strane zvyčajne hráva Perisić, Coutinho alebo Coman. Ten posledný však proti Chelsea nenastúpil. Chorvát na druhej strane nezbieha tak často do stredu poľa a drží sa postrannej čiary. Nie je vylúčené, že na jedno z krídel sa dostane aj Müller. V prípade, ak sa Coman objaví v zápase od prvej minúty, Gnabry by sa mal presunúť na pravú stranu.

Smrtiaci vysoký presing a rýchle vyvážanie lopty

Bayern je hladný po víťazstvách a jeho presing je mimoriadne efektívny proti mužstvám ako Barcelona, ktoré radi vyvážajú loptu z obrany. Zverenci Flicka zvyčajne bránia veľmi vysoko, najmä keď loptu majú krajní obrancovia súpera. Možnože by sa viac dostali pod tlak pri súperovi, ktorý hrá otvorenejšiu hru, keďže Boateng a Alaba nie sú najlepší vo vzdušných súbojoch. Cieľom Nemcov bude rýchle získavanie lopty a mať väčší počet hráčov na súperovej polovici, ale mohli rýchlo začať akciu a preniesť loptu na krídla. V týchto priestoroch sú kľúčoví Pavard a Davies. Dokonca aj Neuer je často veľmi vysunutý a je opatrný pri dlhých loptách.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2020-08-11 10:13:39
No hlavne sa bojím toho vysokého pressingu. To nám robilo v posledných sezónach problemy.
2020-08-11 10:28:35
Problemom je ze Bayern ma okrem pravej obrany na kazdom poste rychlejsieho hraca ako my. Skoda ze Rakitic nebude hrat na kraji zalohy. Rad by som si pozrel jeho rychlostne suboje s Comanom alebo Gnabrym :D