Musíme sa vrátiť v čase o viac ako 10 rokov dozadu, aby sme v podaní Barcelony narazila na tak nevydarenú sezónu. Katalánci včera prehrali s Bayernom 2:8, vypadli z Ligy Majstrov a ukončili ročník 2019/2020 bez trofeje, no za to s množstvom otázok.

Barcelona odštartovala svoju éru vďaka Pepovi Guardiolovi v sezóne 2008/2009 a tá trvala pomerne dlho, hoci v posledných rokoch to najmä v Lige Majstrov poriadne škrípalo. Do mužstva síce stále prichádzali hviezdy svetového formátu, ale nedokázali sa presadiť a mužstvo začalo čoraz častejšie ukazovať aj svoje slabé stránky.

V najprestížnejšej európskej lige Barcelonu postupne vyradil Juventus, Rím, Liverpool a teraz aj Bayern Mníchov, ale slabú formu v Lige Majstrov dokázalo mužstvo zakrývať titulmi v La Lige či Copa del Rey.

Katalánci boli outsiderom vo včerajšom zápase s Bayernom Mníchov, ale skutočne všetkých prekvapil spôsob akým sa hráči počas stretnutia odpálili. Bayern si s Blaugranas robil, čo chcel a zverenci Quiqueho Setiéna môžu byť v podstate spokojní s tým, že inkasovali iba 8 gólov. Fanúšikovia len neveriacky krútili hlavou nad tým, že Barcelona je naspäť tam, kde bola v sezóne 2007/2008 - spochybňovaný tréner, unavený káder a sezóna bez trofejí.

V súčasnom kádri FC Barcelona je veľa hráčov, ktorí už majú tie najlepšie roky za sebou, ale zatiaľ čo v roku 2008 prišiel Pep Guardiola a v šatni narobil rázny prievan, vsadil na mladíkov ako Leo Messi, Gerard Piqué a Sergio Busquets, v súčasnosti v klube nie je nikto, kto by dokázal odstaviť z mužstva tých, ktorí by si to skutočne zaslúžili.

Revolúcia? Bez šance

Bohužiaľ pre katalánske mužstvo, v klubovej pokladnici nie je nič nazvyš vzhľadom na roztopašnú prestupovú politiku v posledných rokoch a veľkorysé platy pre veteránov. Pandémia koronavírusu znamenala pre financie Blaugranas ďalší tvrdý úder. Odhaduje sa, že klub doteraz prišiel približne o 300 miliónov eur a strata bude podľa všetkého len narastať.

Je zrejmé, že éra elitných hráčov, ktorí dominovali futbalu od čias Guardiolu, sa chýli k svojmu koncu a s nimi končí aj prekrásny herný štýl, vďaka ktorému bola Barcelona známa a získala si fanúšikov po celom svete. Mužstva, ktoré kedysi naháňalo strach a bolo najlepšie na svete, sa teraz nebojí už nikto.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

10 komentáre
2020-08-15 21:19:41
Nevidím to tak pesimisticky. Treba sa však "zbaviť slimákov", nemusíme byť v platoch "viac ako klub", stačí keď budeme odmeňovať podľa výkonov, nie podľa mena. A v akadémii máme kopec talentu ???. Nechápem Setiena, že nenasadil Puiga, najlepšieho stredového hráča s DNA nášho klubu Barça po reštarte, Fati dostal lekciu v 70', keď si prišiel vyžrať neúspech ?. Mal som prehnané očakávania od Setiena po jeho príchode v januári, rečí mal ako koza bobkov, nedokázal absolútne nič...
Najviac mi je ľúto Messiho, ktorý je najlepší v histórii futbalu, ale musí ťahať celý klub na ihrisku, marketingovo a ostatní (Suárez, Umtiti, Rakitić, Alba, Busquets, Vidal) sa iba posadia na voz a čakajú, že Messi to donekonečna bude makať na platy iných. Dúfam, že príde odvážny tréner s barcelonskou DNA, urobí sa totálny návrat k behavému futbalu a vrátime sa tam, kam patríme. Nech Champions League vyhrá Manchester City, predčasné voľby nech vyhrá Font a Pep Guardiola sa vráti ako coach Dream Team II. ?
2020-08-15 21:25:25
Po takom fiasku sa už musí dačo stáť satna konečne pochopila aj keď neskoro ale predsa že ak nebudú hrávať mlady tak už mesi a barca nič nevyhrá aj som čakal po dobrých výkonoch mladíkov že si zahrajú a nič škoda je pravda že tréner mal dať ale skúste si zobrať toto ste v praci šéf vás platí zato čo vám povie no pošlete ho do riti ne spraviťe čo chce lebo ste zato platený škoda že Barto sa nerozumie futbalu a bral to len ako biznis škoda ale barcelone budem fandiť ďalej lebo verím že opäť raz sa nás začnú báť súperi