Katalánsky denník Sport pokračuje v sérií rozhovor s kandidátmi na prezidenta FC Barcelona. Tentoraz novinári denníka vyspovedali Agustí Benedita, ktorý je názoru, že súčasné vedenie Blaugranas je v koncoch.


Tento cyklus rozhovorov vám prinesieme aj na forcabarca.sk.

Budeme radi, ak tento projekt podporíte a stanete sa premium členom na force


Benedito si dokonca myslí, že Bartomeu doženie Messiho k odchodu a špekuluje, že Neymar mohol byť predaný preto, aby zlepšil finančnú situáciu klubu. Zároveň priznal, že ak by vyhral voľby v roku 2015, Koeman mohol byť trénerom skôr. Benedito sa tiež venoval téme najatia Xaviho ako trénera a vyzval socios, aby na nasledujúcom zhromaždení neschválili rozpočet klubu.

Príchod Koemana ťa musel potešiť...

"Veľmi. Ak by som sa ja stal prezidentom vo voľbách v roku 2015, Koeman by sa stal našim trénerom. Bol som za ním v Londýne, keď pracoval v Southamptone a vtedy sme podpísali predbežnú dohodu."

Takže si myslíš, že to bol dobrý krok zo strany Bartomeua a jeho vedenia?

"Je to jedna z mála vecí, ktoré urobili dobre v poslednom čase. Som presvedčený, že Koeman si poradí veľmi dobre. V tejto mimoriadne zložitej situácii bude vedieť, ako ovládnuť šatňu a zmeniť situáciu."

Ak by si vyhral voľby v marci 2020...

"Koeman bude naďalej trénerom Barcelony. Je to legenda barcelonismo, osvedčený a spoľahlivý tréner s rozsiahlymi skúsenosťami a charakterom. Je vynikajúcom študentom Cruyffa a v Barcelone môže zahájiť úspešnú etapu, tak ako to urobil Cruyff v 90. rokoch."

Na rozdiel od Víctora Fonta, ty nevsádzaš na Xaviho...

"Myslím si, že Xavi bol po Messim najdôležitejším hráčom v histórii Barcelony. Veľmi ho obdivujem. V súčasnosti je už päť rokov v Katare. Aby som bol úprimný, myslím si, že predtým ako sa stane trénerom Barcelony, mal by urobiť to isté, čo iné dve legendy: Luis Enrique a Pep Guardiola. To znamená, že prv by sa mal pripojiť k Barcelone B alebo stať sa členom trénerského tímu Koemana."

Patríš medzi tých, ktorí vidia Messiho skôr mimo Barcelonu, než aby zostal?

"Bohužiaľ si myslím, že Bartomeu nakoniec dosiahne to, že Messi z Barcelony odíde. Bola by to posledná epizóda tohto dlhého seriálu absurdít, ale určite tá najtragickejšia počas tejto etapy vedenia zo strany Rosella a Bartomeua, ktorá bola tak hrozná pre históriu nášho klubu."

Má platnú zmluvu...

"Ak by bol tejto sezóne voľným hráčom, určite by nezostal. Odkedy Neymar opustil Barcelonu, Messi už nie je taký šťastný."

Budú to tvoje tretie voľby...

"V rozhovore pre Sport som to povedal už pred rokom a tu sme. Už v roku 2015 sme mali program založený na 100 návrhoch a teraz sme pracovali na jeho zdokonalení, aby sme sa prispôsobili aktuálnym okolnostiam."

Kandiduješ preto, aby si vyhral.

"Samozrejme. Myslím si, že máme najlepší projekt, aby sme vytiahli túto Barcelonu z bahna, do ktorého nás vtiahol Bartomeu."

Musíme ti však priznať jednu zásluhu...

"Akú?"

Teraz všetci chcú, aby Bartomeu a jeho vedenie odišli. Ty si sa snažil to dosiahnuť v roku 2017 v rámci vyslovenia nedôvery.

"Bol to jediný právny mechanizmus, aký sme mali, aby sme si vynútili jeho demisiu. Požiadavka bola podložená na jednom z najväčších ponížení, aké klub prežil v celej jeho histórii: na dohode s prokuratúrou, ktorá Barcelonu obvinila z dvoch daňových trestných činov, v rámci ktorej bola klubu uložená miliónová pokuta a páchatelia Rosell a Bartomeu boli oslobodení. Bartomeu by mal odísť už len kvôli tomu."

Bol si blízko.

"Stálo za tým obrovské úsilie. Získali sme 12 500 podpisov a chýbalo nám len 3000 kvôli jednému zápasu na Camp Nou. Súd mi dal za pravdu, že som mohol zbierať podpisy ešte pred jedným zápasom."

Súhlasíš s Bartomeuom? Povedal, že nerezignuje kvôli tomu, že má zodpovednosť.

"Zvykli sme si na to, že klame a robí to verejne. Rozhovor pre BarçaTV je len ďalším príkladom. Končí sa mu funkčné obdobie a bude sa na to odvolávať. Našťastie z dôvodu pandémie hralo mužstvo doma bez divákov, pretože reakcia socios by v tomto prípade bola väčšia, podobne ako túžba po tom, aby odstúpil."

Znepokojuje ťa finančná situácia klubu?

"Rovnako či možno ešte viac ako tá športová. Je ťažké poznať účtovnú realitu klubu. Máme podozrenie, že návrhy rozpočtov, ktoré budú odprezentované na najbližšom zhromaždení socios compromisarios, nebudú odzrkadľovať realitu. Spolieham sa na informácie, ktoré mám. Hovorím o finančnom inžinierstve a úpravách v účtovníctve."

Hovoríme o...?

"Celková zadlženosť blížiaca sa k 800 miliónom, mzdový rozpočet prekračujúci 600 miliónov... Ak by sa to nepodarilo okamžite korigovať, Barcelona by bola ohrozená."

Počkajme si na zhromaždenie...

"Bude mať historický význam, pretože na tom poslednom zhromaždení, ktorému bude predsedať Bartomeu, sa bude hlasovať o návrhu uzatvorenia rozpočtu na sezónu 2019/2020 a o návrhu rozpočtu na sezónu 2020/2021. Socios majú príležitosť na to, aby tieto rozpočty nepodporili, tak ako v uplynulom roku, kedy odmietli navýšenie limitu výdavkov o 10%."

Čo konkrétne navrhuješ?

"Ak compromisarios neschvália rozpočet a ani jeho návrh, Barcelona bude musieť zopakovať zhromaždenie. Aj keď v tejto oblasti neexistujú jasné právne predpisy, vedenie, ktoré nezíska podporu väčšiny, musí podať demisiu."

A nechať Barcelonu 'chromú'?

"Nie. Nové vedenie by bolo zodpovedné za preformulovanie týchto účtov a v prípade, ak by straty boli vyššie, než príjmy, ktoré Rosell s Bartomeuom zaznamenali, približne vo výške 200 miliónov eur, vedenie, ktoré by bolo pri moci potom, by mohlo žiadať predchádzajúce vedenia o náhradu škody, tak ako to urobil Rosell s Laportom."

Si zástancom dôkladnej kontroly klubových financií?

"Úplne. Socios majú právo poznať presnú finančnú situáciu klubu. Preto má toto vedenie tak veľký záujem uzavrieť rozpočet už v októbri."

Nepriznáš zásluhy tomuto vedeniu, ktoré dokázalo zabezpečiť príjmy vo výške viac ako 1 miliardu eur?

"Je to rovnaké vedenie, ktoré dosiahlo výdavky vo výške 1 miliardy eur. Bola ohrozená solventnosť klubu, ak by sa nebrali do úvahy príjmy z predaja hráčov. Preto Barcelona musela tento rok predať hráčov za 120 miliónov eur. Predaj Neymara ich zachránil už v roku 2017."

Hovoríš predaj? Veď ten odišiel...

"Vždy som bol názoru, že to bola dohoda s Katarom. Zarobili 222 miliónov eur a rozpočet uzavreli so ziskom 18 miliónov eur. V opačnom prípade by mali stratu prevyšujúcu 160 miliónov eur."

Espai Barça

"Túto záležitosť beriem veľmi vážne, pretože už počas predvolebnej kampane v roku 2015 sme vo svojich prejavoch opakovane uvádzali, že Espai Barça je podvod, pantomíma. Tento projekt bol využitý vo voľbách ako sľub, ktorý nebol reálny. Bolo úplne zrejmé, že realizácia projektu sa nezačne v roku 2017 a neukončí sa v roku 2021. Čo sa aj ukázalo. Bol to úmyselný podvod, čo sa potvrdilo. Ak sa téma Espai Barça objaví aj na najbližšom zhromaždení, chcel by som, aby socios zareagovali tak ako si to súčasné vedenie zaslúži."

Voľby

"Získať vyše 2500 podpisov od socios je veľmi náročná úloha. Viem to zo skúsenosti. Musíte sa dobre vyznať a vytvoriť veľmi silný tím spolupracovníkov. Okrem toho si myslím, že počas volieb dôjde k veľkému rozloženiu hlasov. Som presvedčený, že budúci prezident získa menej ako 17 000 hlasov. Poslední dvaja prezidenti zvíťazili nadpolovičnou väčšinou. Rosell získal 35 000 hlasov v roku 2010 a Bartomeu po zisku treble 26 000 hlasov. V týchto voľbách sa tieto počty nezopakujú, som o tom presvedčený. Preto si myslím, že pôjde o najotvorenejšie voľby od roku 2003."

Laporta

"Jednou z kľúčových otázok bude, či Laporta predloží svoju kandidatúru. Niektorí tvrdia, že je to pre neho jasné a ďalší, že nie tak celkom. Realita je taká, že má svojich stálych podporovateľov a pokiaľ nebude kandidovať, objaví sa otázka, komu pripadnú tieto hlasy. Laporta podal žiadosť pred piatimi rokmi na poslednú chvíľu. Niečo mi hovorí, že teraz urobí to isté."

Font

"Nepoznám jeho potenciál, pretože sa nikdy nezúčastnil volieb. Keď spoznáme počet podpisov, aký získal, budeme vedieť viac."

Kandidát súčasného vedenia

"Jedine, čo mi príde na um, je čoskoro predstavenie kandidáta spojeného so Sandrom Rosellom - Jordi Roche. Bude to veľmi silný a ťažký súper."

KLIKNI SEM a podpor projekt ForcaBarca.sk! Ďakujeme


Séria rozhovorov s kandidátmi na prezidenta FC Barcelona: Víctor Font


zdroj: sport.es
foto: facebook

Diskusia

10 komentáre
2020-08-30 17:07:47
Klidně bych tomu věřil. Bartomeu je krysa první třídy, prostě politik.
2020-08-30 17:13:36
ja tomu kludne verím, a koľko iných takýchto špinavostí musí byť vo vnútri klubu, že sa Leovi ani nečudujem..a najväčšia chyba bude ak ho tu budú na silu držať a o rok odíde zadarmo..pri tom našom chorom vedení by som sa tomu ani nečudoval...Barto ďaujeme pekne si zničil projekt Cruyffa a výstavbu Guardioly...tlieskam