Rozhodcovský zbor na čele s VAR v Španielsku pokračuje v nastolenom trende z koncovky uplynulej sezóny. Na vlastnej koži ho včera, teda aj včera, pocítili hráči Barcelony, keď VAR nariadil pokutový kop v prospech Realu, ktorý sa jednoducho nemal zahrávať. Po krk toho už majú aj predstavitelia katalánskeho klubu, ktorí konečne nahlas prehovorili.

Real Madrid vyhral včerajšieho El Clásico vďaka súhre viacerých faktorov:

- hráči Barcelony musia v prvom rade premieňať vytvorené šance, inak na víťazstvo nad Realom nemôžu pomýšľať

- stred poľa nemá byť diaľnicou pre súpera k bránke Neta...

- v neposlednom rade nesie najväčšiu zodpovednosť za prehru tréner Koeman, ktorý na trávnik síce poslal výbornú zostavu, no viacerých hráčov postavil mimo pozíciu a v následnom rade poslal náhradníkov do zápasu až v 80. minúte.

- Realu pomohol pokutový kop, ktorý sa nemal kopať. Na druhej strane sa mal zahrávať pokutový kop v prospech Barcelony.

Trend systému VAR v Španielsku je jasne nastolený už od koncovky uplynulej sezóny po obnovení ligy. V prospech Realu sa overuje takmer všetko, v neprospech nič. Poukázali na to viaceré médiá, či predstavitelia viacerých poškodených klubov. V aktuálnej sezóne sa nezmenilo nič, akurát Barcelona je vďaka rozhodcom na tom ešte horšie.

Rozhodne je potrebné spomenúť situáciu zo zápasu so Sevillou, kedy Diego Carlos v pokutovom území pristúpil Messimu nohu, no VAR situáciu ani neoveril. Faul bol učebnicový. Poukázať je potrebné aj na Nyoma, ktorý nemal dohrať zápas Barcelony s Getafe. Obranca Getafe za lakeť do tváre Messiho nedostal ani len žltú kartu, pritom mal byť rovno vylúčený. Nehovoriac o pokutovom kope, po údajnom faule De Jonga.

Včerajší zákrok Lengleta na Ramosa nemal rezultovať do pokutového kopu. Tvrdí to aj bývalý španielsky rozhodca, Juan Andujar Oliver: "Tieto drobné potiahnutia nie sú dôvodom na odpískanie penalty. V opačnom prípade by sme v každom zápase videli 40 penált," uviedol expert rádia Marca.

V prvom rade je však potrebné poukázať na to, že v spomínanom súboji prv Ramos sotil Lengleta a až potom došlo k potiahnutiu za dres. Ak sa mal pískať nedovolený zákrok, tak to mal byť útočný faul. Chladnú hlavu po tejto situácii si neudržal Xavi Vilajoana, jeden z viceprezidentov FC Barcelona, ktorý na Twitteri nadával: "Toto je sku****ý škandál! Munuera, po*** sa!" Aj Koeman na tlačovke vypenil, keď na rovinu uviedol: "Situácia Lengleta s Ramosom nebol pokutový kop. Prečo VAR funguje len proti Barcelone? Nezasiahol pri penalte so Sevillou na Messiho ani pri dvoch červených kartách pre Getafe."

Pískať pokutový kop sa mal po faule Casemira na Messiho. Hráč Realu Madrid síce škrtol aj loptu, ale následne skosil aj Messiho. Casemiro v každom prípade loptu neodpratal a Messi mohol v akcii pokračovať ďalej, nebyť faulu od Brazílčana.

V každom prípade týchto situáciu začína pribúdať a nikto ani len netuší, kedy sa VAR má používať, prečo sa pri niektorých situáciách použije, v ďalšom zápas pri totožnej situácii nie, inokedy sa totožne situácie posudzujú rozdielne. Kritika však silnie, nechajme sa prekvapiť ako zareagujú kompetentní. Či sa niečo zmení k lepšiemu, alebo sa zápasu budú týmto spôsobom ovplyvňovať aj naďalej. Teda, kompetentní už chystajú reakciu; pred časom sa v španielskych denníkoch objavili správa o tom, že v La Lige bude zakázané kritizovať prácu rozhodcov aj systému VAR a citeľne sa sprísnia aj tresty pre previnilcov...


PS: Tento text som napísal ako fanúšik Barcelony, teda je samozrejme neobjektívny. :) Cieľom je v každom prípade poukázať na chyby španielskych rozhodcov, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú dianie v zápasoch. A miesto sebareflexie či nápravy zo strany kompetentných sa idú sprísňovať tresty za kritiku...

zdroj: marca.com twitter forcabarca.sk sport.es mundodeportivo.es
foto: marca.com

Diskusia

15 komentáre
2020-10-25 09:38:03
Všichni jsme fanoušci Barcelony, ale ta penalta se prostě pískat dala. Určitě víc než na druhé straně ruka hráče Madridu. Přestaňme furt fňukat! Problém byl jinde!
2020-10-25 09:42:32
Takisto by sa mal posudzovat VAR v kazdom zapase ale toto je uz fakt vrchol. Vardrid mafia Madrid!