FC Barcelona dokázala zdolať Juventus v zápase Ligy Majstrov, ktorý sa hral v Taliansku. Pre Blaugranas je to veľké víťazstvo a vo svojej základnej skupine to má rozohrané veľmi dobre. Zápas priniesol viacero pozitívnych momentov a na tých je potrebné stavať v ďalšej budúcnosti.

Titulok k článku som volil zámerne takýto. Dôvod je jednoduchý - keď som ráno otvoril najčítanejšie denníky a ďalšie médiá, človek nadobudol dojem, že UEFALONA je späť. Morata 3 VARom neuznané góly, červená pre Juve, rozhodcovia opäť zarezali Barcelonu. Stačilo, že si Katalánci poplačkali po Clásicu a rozhodcovia jej opäť zabezpečili víťazstvo. Rád by som na to poukázal, že ide o totálnu lož a médiá len zbytočne očierňujú katalánsky klub. Každý súdny človek, ktorý videl včerajší zápas Barcelony s Juventusom musí uznať, že ani jeden gól Moratu nemal platiť a rozhodcovia ich po správnosti všetky tri neuznali. Vylúčenie Demirala po dvoch žltých kartách bolo na mieste. Zároveň Barcelona predviedla jeden z najlepších výkonov za posledné obdobie a po zásluhe triumfovala. Nebyť vychýlenej streleckej mušky Blaugranas, prehra Juventusu mohla byť ešte tvrdšia.

V diskusiách na spomenutých weboch, ale bohužiaľ aj na u nás na force je však zrejmé, že Gaussova krivka niekedy jednoducho nepustí. Už pred zápasom vedecká obec skritizovala zostavu, počas zápasu sa sypala vlna kritiky opäť. Niektorí si jednoducho vždy nájdu dôvod, aby museli kritizovať a kritizovať... Radovali sa z vykopnutia Valverdeho, potom Setiéna, oslavovali odchod Suareza, teraz konečne vykopli Bartomeua. Ďalšou obeťou je a bude Griezmann. Viaceré relevantné médiá v každom prípade poukázali na dobrý výkon francúzskeho útočníka vo včerajšom zápase. To, že nepremenil šancu bolo včera ozaj otázkou šťastia/smoly. Zahral však dobre, na trávniku bolo jeho prínos cítiť. Aj hodnotenie hráčov zložené z viacerých zdrojov poukázalo na to, že patril medzi lepších v zápase. Nie je preto na mieste hráča hejtovať len kvôli menu a napriek tomu, že zahrá dobre.

Mužstvo je zároveň v prestavbe a káder posilnilo viacero mladých hráčov, ktorí sa potrebujú prv zorientovať v novom životnom pôsobisku a neskôr aj v systéme. Nie je to jednoduché a tobôž nie v tak mladom veku. Klobúk dole pred Destom, Trincãom či Pedrim, ktorí hrajú veľmi dobre a posledný menovaný včera doslova žiaril. Pritom v diskusiách pred zápasom hejt, za výkon v El Clásicu hejt... Vážení, má 17 rokov, docestoval do Barcelony z druholigového Las Palmas a po 'týždni' v klube aj cestou a vybalením hrá hneď základ na Real či Juventus... Absolútny masaker. Osobne mám pred chalanom veľký rešpekt, že to takto dáva na pána.

Dobre si počínal ďalší kritizovaný futbalista v kádri Barcelony, už len za to, že vôbec existuje. Pjanić - včera jeho výkon naznačil, že potrebuje pár zápasov a trochu lepšej kondície a posadí Busquetsa na lavičku s prstom v nose, keďže podľa ESPN je ďaleko dynamickejší či pohyblivejší, vie vymyslieť niečo umné, zrýchliť hru či nebezpečne vystreliť. Samozrejme, spočiatku stratil niekoľko lôpt v nebezpečnej zóne a najmä za loptu krížom cez ihrisko na hranici šestnástky si zaslúži po hlave.

Mužstvo zanechalo veľmi dobrý dojem. Je nutné pamätať na to, že Barcelona je v prestavbe jednak z pohľadu kádra a jednak z pohľadu zmeny systému, kde tieto zmeny sú pomerne výrazné. Všetko chce svoj čas. Žijeme však v dobe, kedy už nie sme zvyknutí trpezlivo čakať na nič, chceme to mať okamžite, no v prípade futbalu sa nedá vziať spotrebák a jednoducho si to kúpiť. Celé je to proces a ten potrebuje čas. Žiada o neho ako Koeman, tak aj Pirlo za Juventus. Zdá sa, že máme v kádri hráčov, ktorí ak sa nezbláznia z toho, že v tak mladom veku obliekajú dres Blaugranas, budú písať budúcnosť klubu v ďalších rokov.

Na hru Barcelony sa včera dalo pozerať a jej akcie bavili. Blaugranas boli nápadití, ofenzívne naladení, často volili umné riešenia, ale zas netlačili sa do útoku po hlave zakaždým, keď mali loptu. Vedeli hru spomaliť, vydýchnuť. Teraz ich v Lige Majstrov čaká Dynamo Kyjev a potom výjazd do Maďarska. Skupinu si rozohrali na výbornú, už len vydržať v nastolenom trende.

To, že je správny, potvrdzujú aj štatistiky. Diagram priebehu stretnutia ukazuje, že Blaugranas boli v zápase nebezpečnejším súperom a mali viac hry.

Štatistiky dobrý výkon podčiarkli. Až 10 striel na bránu súpera prišlo zvnútra pokutového územia Juventusu. Katalánci si vytvorili až 4 veľké šance, no horšie je to s efektivitou ich premieňania. Niekedy je potrebné byť jednoducho sebec a vziať to na vlastné triko, nie sa zbytočne tlačiť s loptou až do brány. Viď tutovka Ansu Fatiho z konca zápasu, aj keď to Ansu myslel naozaj dobre. Podstatné v každom prípade je, že mužstvo si vie vytvoriť šance. Rovnaké to bolo aj v zápase s Realom. Šance boli, podobne ako aj včera. Teraz je na rade ligový výjazd na Alavés, čo opäť nebude jednoduchý duel. V každom prípade držíme chalanom palce!

zdroj: sofascore.com livescore.com ESPN forcabarca.sk
foto: facebook forcabarca.sk

Diskusia

6 komentáre
2020-10-29 13:56:47
Tak zas vyslovene vďaka VAR nevyhrala, vyhrala úplne zaslúžene. Každé rozhodnutie VAR bolo správne. Bohužiaľ, priemerných útočníkov odlišuje od špičkových útočníkov aj pozičné povedomie a Morata ho ma na žalostnej úrovni. To nie len tento zápas, v posledných 3 zápasoch mu neznali asi 6 gólov pre offside.

Barcelona mala viac šancí a viac z hry. Jediné sklamanie bol pre mňa osobne Messi, i keď bol z pre mňa nepochopiteľných dôvodov vyhlásený za hráča zápasu, zase dal len gól z penalty, ktorú ani nevybojoval a dokopy hral veľmi slabo. Samozrejme, na bežného hráča hral perfektne, ale ja to porovnávam s Messiho levelom, ktorý by mohol byť omnoho vyššie
2020-10-29 13:57:42
Každý kto nefandi Barcelone, a otvoril si flashscore uvidel tam 3 neuznané góly kvôli ofsajdu a potom si prečítal na internete, že UEFALONA zaúradovala, tak hneď dostane šaláty a kaleráby do hlavy..