Tréner FC Barcelona dnes odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším zápasom s Athletic Club Bilbao.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra odohráte prvý domáci zápas po mesiaci. Aký zápas očakávaš proti Athletic? Je možné porovnať predchádzajúce zápasy v Superpohári a na San Mamés?

"V predchádzajúcich dvoch zápasoch sme mali veľa šancí, aby sme vyhrali. Athletic nás porazil v Superpohári, takže vieme, že ide o fyzicky silné mužstvo, silné najmä po štandardných situáciách. Myslím si, že z tohto typu akcií má vysokú efektivitu a tak musíme byť veľmi koncentrovaní. V oboch týchto zápasoch sme si vytvárali šance, musíme ich zakončiť. Mužstvo je sústredené, zlepšuje svoju hru a iné aspekty súvisiace s hrou bez lopty, je potrebné v tom pokračovať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Aký vplyv na vzťahy s mužstvom môže mať zverejnenie reportu športového oddelenia na tému Érica Garcíu a hráčov, ktorí môžu odísť po skončení sezóny?

"Myslím si, že je vždy dôležité, aby klub pracoval na vylepšení kádra. Ak k tomu nemôže dôjsť v januári, je potrebné skúsiť to pred nasledujúcou sezónou. Je to normálne. Neprekáža mi to, pretože klub musí vykonávať takúto prácu. Hráči z tohto dôvodu nemôžu byť nahnevaní, pretože s nimi hovoríme dennodenne a hráči sú prítomní na mnohých stretnutiach. Myslím si, že také veci sa dejú v každom klube na svete, takže nevidím žiadny problém."

[Gerard Romero, RAC1] Nevidíš problém v tom, že report bol napísaný, alebo v tom, že unikol do tlače?

"Moja práca spočíva v príprave mužstva na zápasy, ktoré sú pred nami. Pracou Ramona Planesa je pokúsiť sa zlepšiť náš káder. A pokiaľ unikli niektoré veci, kde túto tému vysvetľuje? Nemyslím na to, tlač nečítam často a neviem presne, čo sa stalo. Mojou prácou je myslieť na zápasy. Veľa sa hovorí o iných záležitostiach, ale mňa zaujíma zajtrajší zápas. Iné veci ma nezaujímajú."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Správa hovorí o tom, že Umtiti a Mingueza nie sú pripravení na zápasy na najvyššej úrovni. Na stredne náročné zápasy áno, ale na tie na najvyššej úrovni je potrebné niekoho kúpiť. Súhlasíš so záverom tejto správy?

"Hráči Barcelony musia byť vždy pripravení na všetko. Umtiti strávil dlhý čas mimo trávnik kvôli zraneniu, dobre sa zotavil a počítame s ním. Mingueza odohral veľa zápasov, postúpil do prvého tímu, hral v strede aj na kraji. Uvidíme, čo sa môže stať v budúcnosti. Myslím si, že každý hráč musí niečo dokázať. Nikto nevie, čo sa stane v budúcnosti."

[Víctor Navarro, COPE] Ak by Éric García prišiel do klubu, mohli by ste ašpirovať na súťaženie na všetkých frontoch?

"Už neraz som povedal, že ide o sezónu, v ktorej meníme určite aspekty, vsadili sme na mladých hráčov. Barcelona v súčasnosti nie je pripravená vyhrať veľa trofejí, pretože ako som povedal: snažíme sa, pokúšame sa rozvíjať, bojujeme, ale musíme byť realisti a vedieť, odkiaľ prichádzame, aké zmeny sme zaviedli, s akými mladými hráčmi hráme. To nezávisí od jedného hráča, aby sme povedali, že 'ak ho budeme mať, tak budeme súťažiť'. Barcelona musí byť vždy pripravená bojovať, ale zároveň je potrebné, aby sme boli realisti."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Na základe toho, čo si povedal, mal som pocit, že Barcelona s tým, čo má teraz, nie je schopná súťažiť na najvyššej úrovni v La Lige a Lige Majstrov.

"Poznáme našu situáciu v La Lige, kde máme veľkú stratu. Je to dosť komplikované, ale pokiaľ budeme mať šancu, budeme sa pokúšať naše zápasy vyhrávať, neexistuje iné východisko. Čo sa týka Ligy Majstrov, tam je viac problémov. V tejto súťaži neexistuje jeden hlavný favorit. Vieme, že nás čakajú dva zápasy s PSG a pokúsime sa postúpiť. Naša práca spočíva v analýze zápasu a zistení, ako môžeme vyhrať. Ambíciou tohto mužstva musí byť vždy získanie trofejí, pretože sme Barcelona, ale musíme byť realisti."

[German Martínez, RTVE] Odohrali ste veľa zápasov v rade na výjazde. Zajtra odohráte prvý domáci zápas v tomto roku, ale v nasledujúcich dvoch zápasoch s Granadou a Betisom hráte opäť vonku, k tomu o 21:00, teda v čase, kedy hráš nerád. Čo si o tejto téme myslíš?

"Ak hovoríme o pohári, tak je lepšie hrať doma, ale tak to nebude. Vieme, že Barcelona je najdôležitejším tímom v mnohých súťažiach a s určitosťou sa vyberá taký čas, aby jej zápasy mohol vidieť celý svet. To má veľký vplyv na hodiny našich zápasov. Nie je potrebné lamentovať viac, pretože v tomto smere sa nič nezmenilo. Je potrebné to akceptovať a pokúsiť sa vyhrať každý zápas."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Hovoril si v poslednom období s Pepom Guardiolom o Éricovi Garcíovi?

"Hovoril som s Pepom, aby som mu zablahoželal k 50. narodeninám, ale o Éricovi Garcíovi sme nehovorili. To nie je moja práca. Vieme, že s určitosťou príde po tejto sezóne a ak sa prestup nepodarí v januári, akceptujeme to a ideme ďalej."

[Ivan San Antonio, Sport] Bude Sergi Roberto povolaný? Bude pripravený zahrať od prvej minúty alebo skôr príde v druhom polčase? Chcel by som vedieť, v akom je zdravotnom stave.

"Vidím, že veľmi sa chce vrátiť na zajtrajší zápas. Má šancu dostať sa do nominácie. Zverejníme ju zajtra ráno."

[Roger Torello, Mundo Deportivo] Stretnutie Riadiacej komisie s kandidátmi vo veci Érica Garcíu bolo odvolané. Vzhľadom na to, že prestupové okno sa končí, túto tému ste uzavreli?

"Neviem. Musím zakaždým odpovedať, že sa sústredím na zajtrajší zápas. V tomto momente ma to nezaujíma, nie je to moja práca."

[Anais Marti, La Vanguardia] Čo si myslíš o Todibovi, keď vidíš problémy s prestupom Garcíu? Chcel by si ho získať?

"Ako som povedal predtým, Todibo je samozrejme hráčom Barcelony, ale nebudem s ním počítať."

[Joan Domenech, El Periódico de Catalunya] Budete vzhľadom na góly inkasované v zápasoch s Athletic venovať osobitnú pozornosť defenzíve?

"To je dôležité, pretože ako som povedal, medzi prednosti Athletic patrí využívanie rohových kopov či štandardných situácií. Vieme, že majú veľa dobrých hráčov v hre vo vzduchu. Musíme dobre brániť, taktiež z toho pohľadu, že Athletic si pôjde po fauly. Dôležité bude aj to, aby rozhodca určil, čo je faul a čo nie, pretože v predchádzajúcich zápasoch boli akcie, v ktorých faul nebol. Pre našich obrancov aj záložníkov bude dôležité, aby sa vyhli nepotrebným faulom, pretože súper to môže využiť."

[Alex Maria Franquet, El Correo] Tento mesiac vás čaká už tretí zápas s rovnakým súperom. Ako môžete prekvapiť Marcelina, ako sa pripravujete na ďalší zápas s ním?

"On nemôže prekvapiť mňa a ja tiež nemôžem prekvapiť jeho. S Athletic sme odohrali 2 zápasy, takže to bude komplikovaný súboj. Majú svoj systém a my svoj, takže si myslím, že neuvidíme žiadne prekvapenie."

[Jordi Blanco, ESPN] Neto sa ocitol v reporte na zozname hráčov, ktorí môžu odísť po skončení sezóny. Čo si myslíš o tejto téme, keďže pred pár dňami si povedal, že hráč v zime neodíde.

"Nebudem komentovať túto tému, pretože to nie je moja práca, ja musím pripravovať mužstvo na zápasy. Koniec sezóny je koniec sezóny, uvidíme, čo sa môže stať."

[Laura Brugues, TV3] Unavuje ťa to všetko, čo sa deje vo veci Érica Garcíu?

"Na túto tému sa hovorí veľa. Na jednej strane to chápem, ale ja musím myslieť na to, aby som mužstvo pripravoval na zápasy. Všetko ostatné je len vydávanie energie na veci, ktoré nemám vo svojich rukách."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2021-01-30 18:05:36
Mohol by ich akoze aj niekedy podporit/motivovat aby vyhravali nie?
2021-01-30 18:23:57
Toto je od neho mentálna hra týmto chcel len chlapcov namotivovať klud.