Jesenná časť sezóny v španielskej La Lige v podaní FC Barcelona je už minulosťou, keďže Katalánci odohrali presnú polovicu ligového kalendára. Pocity sú rôzne, skôr zmiešané, no nastal čas bilancovať, tak bez zbytočných slov poďme na to.


Na úvod uvedieme, že tento prémiový článok bude otvorený pre všetkých. Budeme veľmi radi, ak projekt forcabarca.sk podporíte kúpou členstva na tomto odkaze. Ďakujeme!


Túto sezónu v podaní Blaugranas môžeme označiť ako prechodnú. Prehra 8:2 s Bayernom Mníchov v Lige Majstrov mala konečne za následok to, že aj vedenie na čele s Bartomeuom sa rozhýbalo a zavelilo k výraznejšej obmene kádra, ktorá však mala prísť už skôr. V každom prípade lepšie neskoro ako nikdy a z Camp Nou odišlo niekoľko veteránov ako napríklad Vidal či Rakitić, no najmä tretí najlepší strelec klubovej histórie, teda Luis Suarez. Tých nahradilo niekoľko mladíkov okrem iných Trincão, Pedri či Dest. Status hráča prvého tímu získal aj Riqui Puig.

Najväčšia zmena sa udiala na trénerskom poste, keď nevýrazného Quiqueho Setiéna nahradila klubová legenda Ronald Koeman. Niekdajšieho holandského obrancu však v metropole Katalánska nečakala prechádzka ružovou záhradou, pretože jednak bolo mužstvo na dne a jednak bol klub na tom finančne ešte horšie. Koemanovi sa napokon aj z toho mála podarilo niečo vytvoriť, no istý čas to trvalo.

Kým mužstvo začalo ako tak fungovať, postrácalo v La Lige množstvo bodov. Barcelona sa v súčasnosti nachádza na priebežne 4. mieste v tabuľke La Ligy so ziskom 37 bodov z 19. zápasov. Katalánci nastrieľali 39 gólov, čo je najviac v lige, no inkasovali až 17. Barcelona vyhrala 11 zápasov, 4 remizovala a 4 prehrala. Blaugranas v domácom prostredí odohrali 9 zápasov so skóre 21:10, 5 zápasov vyhrali, 3 remizovali a 1 prehrali. Získali len 18 bodov. V zápasoch vonku získali 19 bodov, no odohrali o zápas viac - vyhrali 6, 3 prehrali a v jednom prípade sa body delili. Skóre 18:7. Ako je z týchto čísiel vidieť, jedným z najväčších vplyvov pandémie koronavírusu je to, že výhoda domáceho prostredia už nie je taká značná.

Katalánci odštartovali ligové boje veľmi dobre, keďže prvú dvojicu zápasov nad Villarealom (4:0) a Celtou Vigo (0:3) vyhrali s prehľadom, no následne už prišli výsledky ako na hojdačke. Lepšie sériu dokázali zverenci Ronalda Koemana zaznamenať až teraz na nový rok v januári, keď vyhrali 4 ligové zápasy v rade a to dokonca na ihriskách súperov. Holanďanovi trvalo niekoľko týždňov, kým otestoval a namiešal podľa jeho mienky najlepší systém a zostavu. Kým ročník začal s rozostavením 4-2-3-1, v posledných zápasoch stavil na osvedčenú klasiku 4-3-3 a zatiaľ to tímu vychádza. Problémová je však defenzíva, ktorá bola zdecimovaná zraneniami - a mužstvo navyše postrácalo množstvo bodov po absolútne hrubých a zbytočných chybách hráčov. Spočiatku to nefungovalo ani útoku - hoci si chalani v zápasoch vytvorili množstvo šancí, strelecká efektivita bola mizerná.

Z pohľadu hráčov sa niektorým darilo viac, niektorým menej, ale postupne sa ukázalo, ktorí majú na to, aby hrali v základe, ktorí budú skôr náhradníkmi a s ktorými je potrebné sa rozlúčiť. Prvá časť sezóny poukázala aj nedostatky na niektorých postoch, ale je zrejmé, že vzhľadom na finančnú situáciu v klube to Koeman musí s týmto kádrom a za týchto podmienok potiahnuť až do konca sezóny. Nebude to ale jednoduché, nakoľko kalendár je pekelne nabitý.

K samotnej metodike hodnotenia: Hodnotenie hráčov v La Lige na ForcaBarca.sk je zostavené podľa nasledovného kľúča -> do úvahy berieme 2 subjektívne zdroje: hodnotenie portálu ESPN a hodnotenie katalánskeho denníka Sport a potom hodnotenie dvoch štatistických portálov Whoscored.com a sofascore.com. Pri každom hráčovi je pri jednotlivých zápasoch priemer známok z týchto 4 zdrojov. Známky v tomto hodnotení hráčov za jesennú časť sezóny sú priemerom všetkých hodnotení z 19. ligových zápasov sezóny 2020/2021 s komentárom ForcaBarca.sk. Známky nakoniec vyšli nasledovne:

Nemecký gólman odštartoval sezónu až zápasom s Realom Betis, pretože po skončení uplynulej sezóny absolvoval operáciu šľachy v kolene a trvalo niekoľko týždňov, kým sa úplne zotavil. Ter Stegen v každom prípade patril v jesennej časti sezóny medzi absolútne kľúčových hráčov Barcelony a neraz mužstvo podržal svetovými zákrokmi. Konečná známka by mohla byť vyššia, ale inkasoval góly, za ktoré nesie vinu obrana.

Brazílčan zaskočil na začiatku sezóny za zraneného Ter Stegena a počínal si veľmi dobre, ukázal, že v Barcelone je ho ako dvojku škoda. Urobil síce jednu chybu, po ktorej Katalánci v zápase s Alavésom stratili body, no inak sa na neho mužstvo mohlo spoľahnúť.

Je veľká škoda, že sa zranil, pretože v tak nabitej sezóne hráč ako Sergi Roberto veľmi chýba. Nevyniká v podstate v ničom, no dokáže zahrať na takmer každej pozícii a svoje si odohrá. Takého hráča by chcel mať v mužstve každý tréner a najmä počas tak nabitej sezóny.

Líder defenzívy a v podstate aj celej Barcelony. Aj keď nepatrí medzi najrýchlejších, skvelou pozičnou hrou a jej čítaním dokáže túto slabinu eliminovať. Skvelý je aj vo vyvážaní lopty, no bohužiaľ sa v zápase s Atléticom zranil a koleno ho na trávniky ešte nejaký ten týždeň nepustí. Určite chýba.

Všetko zlé je na niečo dobré, pretože zranenie v prípade Piquého umožnilo Araujovi naplno preraziť v prvom tíme a tento chalan si počína nad očakávania dobre. Aj napriek tomu, že bol hodený do vody, veľmi rýchlo sa z neho stal líder defenzívy, skvelý vo vzduchu, istý v osobných súbojoch, ťažko ho predriblovať. Vycibriť potrebuje vyvážanie lopty, ale všetko chce svoj čas.

Kým Francúz v uplynulej sezóne hrával veľmi dobrý futbal, v tejto mu to ide od deviatim k piatim. Zlý pozične, rýchlostne, neverí si, dopúšťa sa hrubých chýb. Po Piquého zranení sa očakávalo, že ako líder potiahne defenzívu, no zdá sa, že na takúto úlohu v Barcelone nie je stavaný. Dá sa očakávať, že po Piquého návrate to bude práve Lenglet, kto sa posadí na lavičku, pretože novou stopérskou dvojicou bude Piqué-Araujo.

Ľavý obranca Barcelony nemá v kádri žiadnu konkurenciu a tak musí hrávať vždy. Niektoré zápasy mu vyšli, niektoré menej, ale jeho vklad do ofenzívy Blaugranas je nepopierateľný. Horšie je to už v prípade obrannej hry, kde má Jordi medzery. Niekedy je vidieť, že by si potreboval odpočinúť, predsa má už svoj vek, ale Koeman nemá adekvátneho náhradníka.

Američan má v sebe neskutočný potenciál, no po veľmi sľubnom začiatku, jeho výkonom začala chýbať iskra. Má všetko preto, aby bol tým pravým bekom, ktorého Barcelona po odchode Daniho Alves tak zúfalo hľadala, no ako Dest sám priznal, chýba mu sebadôvera, preto nehrá tak, ako si Barcelona zaslúži. Nepomohli mu ani svalové zranenia. Zostáva veriť, že sa postupne dostane do rytmu, pretože jeho hra nás baví.

Štart sezóny mu vôbec nevyšiel, bolo badať, že rozostavanie 4-2-3-1 mu nesedí a v systéme sa strácal, nestíhal, chyboval. Holandský tréner však prešiel na 4-3-3, ktoré je pre Barcelonu typické a v ktorom Sergio odohral celú svoju kariéru a cíti sa v ňom ako ryba vo vode. Výkony išli hore, opäť dokáže zachytávať útoky súpera, vyniká skvelou pozičnou hrou, je takticky geniálny a medzi jeho prednosti patrí aj čítanie hry. Okrem toho v posledných zápasoch vie poslať aj učebnicové lopty za obranu. Ide však o niekoľko posledných zápasov, ktoré mu vo výslednom hodnotení veľmi nepomohli.

Koeman ho po zmene systému na 4-3-3 vytiahol trochu dopredu a naordinoval mu ofenzívnejšie úlohy. O defenzívu sa ako pivot stará Busquets a De Jong mohol to mohol na trávniku naplno rozbaliť. Skvelý vo výstavbe hry, stíha brániť, zároveň však predovšetkým v novom roku upútal prínosom v ofenzíve, keď strieľa rozhodujúce góly. Hrá výborne, je v lepšej forme ako v poslednej sezóne v Ajaxe a to najlepšie má určite ešte len pred sebou. Kľúčový hráč jesennej časti sezóny.

Tento hráč mal v prvej časti sezóny neuveriteľné množstvo smoly, keď vo vyloženej šanci by netrafil ani dvere od stodoly. Je priam neuveriteľné, čo všetko dokázal zahodiť. Na druhej strane žral trávnik v každom zápase a makal pre mužstvo. Do šancí sa dostával stále a smolu konečne zlomil. Začína strieľať góly, asistovať a mužstvu tak pomáha aj štatistikami, nielen čiernom prácou. Hrá dobre, ale... na hráča za 120 miliónov eur to chce niečo navyše.

Čo s týmto nešťastníkom? Po návrate z Bayernu začal sezónu brilantne. Potom sa zranil, vrátil sa a bolo zrejmé, že to už nie je to pravé orechové. Skôr než sa však otriasol a chytil zápasový rytmus, zranil sa opäť, tentokrát ho koleno vyradí z hry na niekoľko mesiacov. Nechcem byť zlým prorokom, ale Coutinho zrejme ani na druhý pokus nedokáže v Barcelone získať miesto.

Rozprávkový príbeh, keď sa z neznámeho dorastenca v priebehu pár mesiacov stane jeden z kľúčových hráčov FC Barcelona. Koeman ho zo začiatku ročníka zapájal do hry ako náhradníka, pozvoľna, no keď sa mladík osvedčil aj v zápasoch proti súperom zo svetovej špičky, razom si vybojoval pevné miesto v základe. Jeho hra má šmrnc, chémia s Messim je geniálna a presne kvôli umeniu takýchto hráčov sa chodí na futbal. Má 18 rokov a všetko pred sebou. Pevne verím, že nás svojim futbalom bude zabávať ako to kedysi robil Iniesta.

Francúz je v Barcelone už nejaký ten rok, ale mal smolu na zranenia. V tejto sezóne sa vrátil po jednom z ťažkých zranení a Koeman ho postupne zapájal do hry viac a viac. V niektorých zápasoch sa osvedčil, v iných nie, v niektorých exceloval, v iných zas sklamal na celej čiare. Ako krídelník má drzosť, rýchlosť, brutálne zrýchlenie, dribling, ale futbal sa hrá hlavou a tá mu niekedy chýba - potrebuje výrazne zapracovať na rozhodovaní, pretože často krát akciu skazí zlým rozhodnutím.

Sezónu začal výborne, strieľal góly, bol nebezpečný. Barcelona mala na ľavom krídle konečne hráča, na ktoré tak dlho čakala. Navyše je odchovanec a je mladý. Bohužiaľ sa nešťastne zranil, podstúpil operáciu a vypadol z hry na niekoľko mesiacov. Dobrou správou je, že niekedy koncom februára by mal byť späť. V jeho prípade však platí to isté, čo v Pedriho - ide o 18-ročných mladíkov, ktorí si futbal musia užívať, nie je vhodné ich vystaviť priveľkému tlaku, ktorý by im mohol zničiť kariéru.

Výkony Lea Messiho v tejto sezóne kopírujú výkonnostnú krivku celého mužstva. Alebo je to naopak? Faktom zostáva, že Messimu istý čas trvalo, kým sa dostal do formy. Ako neskôr v rozhovore priznal, že to, čo sa stalo počas leta, keď sa snažil z klubu odísť, ovplyvnilo aj jeho hru. Postupne sa však otriasol a hoci nedosahoval takú výkonnosť, na akú sme v jeho prípade zvyknutý, napriek tomu je opäť najlepším hráčom v tíme a aj jeho najlepším strelcom. V roku 2021 sa mu darí ešte viac a v niektorých zápasoch podal skutočne špičkové výkony.

Bosniak sa do Barcelony dostal vďaka účtovnému triku vedenia Josepa Mariu Bartomeua a výkony Bosniaka len potvrdzujú, že v klube nemá, čo hľadať. Koeman ho nevyužíva takmer vôbec, veď v základe sa objavil len v troch prípadoch, vo väčšine súbojov plnil úlohu náhradníka. Posledné zápasy po zmene rozostavenia na 4-3-3 zároveň naznačili, že tento záložník stratil dôveru trénera úplne.

O tomto zadákovi na začiatku sezóny nepočul takmer nikto, no zranenia v defenzíve prvého tímu donútili Koemana k tomu, aby ho vytiahol z rezervy ako núdzové riešenie. Mingueza bol hodený do vody a celkom sa osvedčil. Má sa ešte veľa čo učiť, no na poste stopéra prekvapil dobrou rozohrávkou. Vie si odohrať svoje, potenciál tam je. Neskôr ho Koeman z núdze presunul aj na kraj pravej obrany, kde však mladík narazil na svoje limity. V súčasnosti má človek z jeho výkonov pocit, že na priemerné mužstvá to stačí, ale na to, aby odohral zápas proti elitnému celku, musí ešte zapracovať. Šancu si určite zaslúži.

Jediná deviatka FC Barcelony v tejto sezóne. Spočiatku veľmi nehral, neskôr ho Koeman v snahe nájsť fungujúci systém, začal využívať častejšie. To, že začal hrávať pravidelne však len potvrdilo, že na základnú zostavu Barcelony kvalitatívne nestačí a v žiadnom prípade nemôže byť adekvátnou náhradou za Luisa Suareza. V La Lige odohral 857 minút a strelil len 2 góly. V jeho prípade mu nemožno uprieť snahu, ale kvalita tam chýba.

Je ďalším hráčom, ktorý kvalitatívne nemá na to, aby mohol hrávať v Barcelone. Do zápasov nakukne len zriedkavo a hneď je vidieť priepastný rozdiel v hre pri porovnaní s výkonmi Jordiho Albu. Firpo tak pre Albu nepredstavuje žiadnu konkurenciu a zároveň nie je ani schopným náhradníkom. Fyzicky je na veľmi dobrej úrovni, zápas dokáže odbehať, ale v útočnej tretine mu chýba finálna prihrávka, čo je vzhľadom na spôsob hry Blaugranas veľké mínus. Aj preto sa nahlas hovorí o tom, že po sezóne z klubu odíde.

Francúzsky stopér sa nám vracia po dlhodobom zranení a pravidelnejšie začína hrávať až v posledných týždňoch. Zhodnotiť jeho výkon v jesennej časti tejto sezóny nie je vzhľadom na počet odohraných zápasov možné. Väčší priestor dostal až teraz a hoci jeho výkony vzbudzujú nádej, súperi nepatrili do kategórie tých najlepších. Umtiti bol v každom prípade istý na lopte aj v súbojoch a veľmi potešila rozohrávka. Druhá polovica sezóny ukáže, či Barcelona môže s týmto stopérom počítať aj do ďalších rokov.

Mladý záložník, ktorému Koeman na začiatku sezóny povedal, aby si pohľadal nový klub na hosťovanie, pretože pod jeho vedením dostane len veľmi málo minút. Puig sa zaťal, rozhodol sa zostať a Holanďanovi dokázať, že sa pomýlil. Realita? V La Lige doteraz odohral 25 minút. Ak v tomto hodnotení prižmúrime oko a nahliadneme aj do Copa del Rey, kde v poslednom období dostal viac priestoru, je zrejmé, že odchovanec La Masie má talent, hra mužstva je živšia ak je na trávniku, snaží sa vždy niečo vymyslieť, vždy zariskovať a zrýchliť hru a možno práve to je kameň úrazu, pretože situácia na trávniku si niekedy vyžaduje pokojnejšiu nohu a nehnať sa dopredu za každú cenu. Pozitívne však je, že Puig dostal viac priestor, Koeman jeho výkony hodnotil pozitívne a veríme, že v druhej polke sezóny ho na trávniku uvidíme častejšie. Talent tam je, len tento diamant je potrebné správne obrúsiť.

Tento odchovanec La Masie zohral v jesennej časti La Ligy v tíme Barcelony druhoradú úlohu a nehrával takmer vôbec. Ak sa dostal na trávnik, jeho hra mala hlavu aj pätu, no nedostatok príležitostí mladíka nakoniec donútil k rozhodnutiu skúsiť šťastie v inom klube a rozhodol sa pre hosťovanie v Getafe do konca sezóny. Už prvé zápasy v novom drese naznačili, že Aleñá dostane oveľa viac hracieho času, čo je pre jeho ďalší rozvoj skvelá správa.

Mladý Portugalčan prišiel do Barcelony ako veľký talent z Bragy, kde v druhej polovici predchádzajúcej sezóny podával tak špičkové výkony, až ho médiá pasovali do úlohy nového Cristiana Ronalda. V drese Blaugranas sa však rozprávka veľmi rýchlo zmenila v nočnú moru, pretože mladíkovi sa nedarí naskočiť na vlak. Zasiahol do 16. zápasov, odohral 313 minút, ale ani v jednom prípade sme ho nevideli v základnej zostave. Ak sa na trávniku objaví, vo väčšine prípadov pôsobí neistým dojmom. Náznakom niečo pozitívneho je to, že v posledných zápasoch sa už viac dostával do šancí, v ktorých mu chýbala trochu viac šťastia. Potrebuje si rozhodne viac veriť, pretože jeho doterajšie výkony sú také nemastné-neslané.

Súhrné hodnotenie hráčov - základná zostava

Súhrné hodnotenie hráčov - náhradníci

 

Najhorší a najlepší hráči

V tomto hodnotení si posvietime na hráčov, ktorí na jeseň niečo odohrali a  mohli preukázať svoje schopnosti. Na začiatok pre zaujímavosťou uvedieme, že priemerná známka pre mužstvo za jeseň v La Lige je 6,55. Na základe toho si môžete urobiť názor na to, kto v kádri Barcelony je priemer, kto je lepší, kto horší. Pri pohľade na tabuľku nižšie veľmi rýchlo dospejeme k záveru, kto mužstvo ťahá za lepšími výsledkami a ktorým hráčom sa až tak nedarí.

Veľký prekvapením tejto sezóny je jednoznačne Pedri, ktorý sa z neznámeho chalana prepracoval medzi ťahúňov FC Barcelona. Mimoriadne poteší fakt, že medzi päticou najlepších sa nachádzajú až štyria mladíci, ktorí môžu byť budúcnosťou tohto klubu. V Messiho prípade je komentár zbytočný. Na opačnej strane hodnotenia druhé miesto len podčiarklo veľmi zlú sezónu v podarí Lengleta, ktorému sa vôbec nedarí. Hodnotenie v prípade Braithwaitea poukazuje na to, že Katalánci potrebujú kvalitného hrotového útočníka. V prípade Minguezu je potrebné byť opatrný, keďže mladík bol hodený do vody z núdze a hral pod veľkým tlakom, neskúsený a neraz na pozícii pravého beka úplne z núdze, pretože tréner tam jednoducho nemal koho postaviť. Prípad Busquetsa poukazuje na to, že Sergio je v systéme 4-3-3 istý, ale na druhej strane potrebuje aj oddych a najmä náhradu. A čo sa týka Trincãa... 313 odohraných minút, všetko ako náhradník, ale výkony Portugalčana sú veľkým sklamaním. Je však mladý, talent má, musí si však viac veriť.


Tento prémiový článok je otvorený pre všetkých. Budeme veľmi radi, ak projekt forcabarca.sk podporíte kúpou členstva na tomto odkaze. Ďakujeme!


Najlepšia zostava FC Barcelona za jesennú časť La Ligy 2020/2021

Pri obsadení postov v tejto základnej zostave rozhodli najvyššie hodnotenia spomedzi hráčov, ktorí niečo odohrali. Rozostavenie sme zvolili 4-3-3, hoci Koeman sa spočiatku držal systému 4-2-3-1. V bránke sa podľa predpokladov objavil Ter Stegen a pred ním defenzívnu líniu vytvorili Alba – Araujo – Piqué – Sergi Roberto. V záložnej formácii si pevné miesto vybojovali Pedri a De Jong. Post pivota obsadil Busquets, hoci má horšie celkové hodnotenie ako Pjanić, no Bosniak odohral ďaleko menej minút ako Španiel a okrem toho sa v základnej zostave objavil len v troch prípadoch, kým Busquets v 15. Ak sa pozrieme do ofenzívy, tak útočné tridente vytvorili Fati – Griezmann – Messi. Zostava grafickom zobrazí vyzerá nasledovne:

zdroj: forcabarca.sk
foto: sport.es whoscored.com sofascore.com ESPN forcabarca.sk

Diskusia

7 komentáre
2021-01-31 17:39:25
dest ma dost nespravodlivo nizku znamku. posledne zapasy neboli najlepsie, ale minimalne v obrane si svoje uhral. a niektore zapasy bol vyborny.
2021-01-31 18:09:50
Parádní shrnutí!?