FC Barcelona v zápase proti Cádiz nevyužila obrovskú šancu stiahnuť z náskoku vedúceho Atlética Madrid. Po remíze 1:1 Katalánci z vedenia Los Colchoneros ukrojili len jeden bod namiesto troch. Príčinou je predovšetkým slabá efektivita premieňania šancí, ktorá Kataláncom robí problémy počas celého prebiehajúceho ročníka.

Leo Messi poslal domáci tím do vedenia po využitom pokutovom kope. V zápase mali Katalánci kvantum ďalších streleckých príležitostí, ktoré však nedokázali využiť a Cádiz ich potrestal, keď vyrovnal na 1:1 v 89. minúte zápasu. Tiež z penalty.

Nie je to však prvý zápas, kedy si Katalánci vylámali na súperovi zuby kvôli mizernej efektivite v ofenzíve. Ťažko uveriť aj tomu, že Barcelona je mužstvom, ktoré v La Lige doteraz nastrieľalo najviac gólov - 50. Kľúčová je iná štatistika: 37 týchto gólov padlo v 10. zápasoch, kým vo zvyšných 13. dueloch Blaugranas nastrieľali v priemere 0,5 gólu.

Pritom si v zápasoch dokážu vytvoriť naozaj množstvo dobrých streleckých príležitostí. Mužstvo Ronalda Koemana zaznamená na bránku súperov v priemere na zápas viac striel, ako slávna Barcelona Pep Guardiolu v jeho prvej sezóne na Camp Nou. Barcelona pod Koemanom vyšle na súperov v priemere 16,92 strely na zápas, zatiaľ čo v prípade Guardiolovej Barcelony zo sezóny 2008/2009 hovoríme o 18,16 strelách. V 12 sezónach medzi tým sa priemer striel na bránku za jeden zápas držal pod hodnotou 16,92.

Čo nám tieto štatistiky hovoria? Efektivita streľby v podaní Barcelony je najnižšia od prvej sezóny Pepa Guardiolu v klube. Dôvodov tohto stavu je viac. Po prvé - Messi z pohľadu strieľania gólov nie je tým hráčom, ktorým bol predtým. Okrem toho mužstvo v útoku nemá hrotového útočníka na úrovni Zlatana Ibrahimoviča, Davida Villu či Luisa Suareza.

Uruguajčana Barcelona vyhodila z klubu a teraz strieľa góly za Atlético Madrid. Vedenie Blaugranas však náhradu za legendu Barcelony nedokázalo podpísať. Griezmann, Dembélé, Trincão a Braithwaite nastrieľali dovedna len 13 gólov. Suarez sám zaznamenal 16. Jediným hráčom, ktorý spĺňal očakávania, bol Ansu Fati. Do svojho zranenia zasiahol do 14. zápasov a strelil 6 gólov.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

2 komentáre
2021-02-23 10:07:04
Aby mala barcelona šancu na tituly tak nutne potrebuje ďalšieho gólového útočníka, ktorý dá aspoň 20 gólov za sezónu. Je obrovským problémom, že hráči ako Griezman, Dembele, Trinicao nie sú schopný dávať pravidelne góly ani s vyložených šancí. Podľa mňa je teraz herne na tom najhoršie Griezman, pretože sa nedokáže poriadne ani dostávať do šancí. Dembele vie aspoň prejsť cez hráčov a dostať sa do tej šance a to isté aj Trinicao. Môj názor je, že v ďalšom zápase by mal sedieť na lavičke Griezman a útok by mal byť Dembele-Messi-Trinicao. Je blbé, že bude hrať Dembele mimo svoju prirodzenú pozíciu ale bohužiaľ keď má Barcelona 4 hráčov (Griezman, Dembele, Trinicao, Messi) na jedno krídlo a na druhé len jedného, ktorý je zranený (Fati) tak to inak nejde.
2021-02-23 12:11:27
No co týče efektivity, tak by hodně pomůže Fati až vrátí. Než šel na "neschopenku" ,tak měl 1 kanadskej bod na zápas.