Správa o založení novej súťaže pre „top“ kluby obletela celý svet a spôsobila vo svete futbalu rozruch gigantických rozmerov. Všetky detaily o super League si môžete prečítať v tomto článku.

Svoj názor samozrejme začali vyjadrovať ako aktívni, tak aj bývalí hráči či tréneri. Poďme si teda prečítať, čo si o tomto projekte myslia ľudia z futbalového fachu na čele s Jurgenom Kloppom, Davidom Beckhamom, Sirom Alexom Fergusonom či našim prezidentom Laportom.

Dani Alves

"Futbal bol, je a vždy bude športom, ktorý mení životy ľudí. Nemôžeme dovoliť tým z hora zničiť sny malých, že sa raz môžu stať veľkými."

Ander Herrera

"Zamiloval som sa do futbalu. Do futbalu, ktorý patrí fanúšikom, so snom vidieť kluby nášho srdca súperiť s tými najlepšími. Ak táto Európska Super Liga naozaj vznikne, tieto sny budú zničené. Predstavy fanúšikov o tom, že ich tím bude čeliť gigantom v najlepších súťažiach, zmiznú. Milujem futbal a nemôžem byť ticho. Verím, že Liga Majstrov by sa mala modernizovať, ale nie štýlom, že bohatí zoberú to, čo obyčajní vytvorili."

Mesut Ozil

"Malí futbalisti vyrastajú so snom vyhrať Majstrovstvá sveta a Ligu Majstrov, nie nejakú Super Ligu. To, čo robí veľké zápasy špeciálnymi je to, že sa dejú raz či dvakrát ročne a nie každý týždeň."

James Milner

"Nepáči sa mi to a verím, že to nikdy nevznikne."

Lukas Podolski

"Futbal to sú fanúšikovia, šťastie, sloboda, vášeň a má byť pre všetkých. Tento projekt je nechutný, neférový a som veľmi sklamaný, že kluby, ktoré som reprezentoval, sú toho súčasťou."

Dejan Lovren

"Futbal sa v blízkej budúcnosti dostane na hranu kolapsu. Nikto z nich neuvažuje o futbale ako celku, ale len o peniazoch. Stále si však myslím, že túto nepríjemnú situáciu dokážeme vyriešiť. V deň, keď toto nastane, môžeme „futbal“ začať volať „soccer“."

John McGinn

"Zmeňte názvy tých klubov na názvy z Pro Evolution Soccer. Man blue bude hrať proti Merseyside Red."

Patrick Bamford

"Nedokážem to pochopiť. Je úžasné, aký rozruch dokážu vyvolať, keď ide o ich peňaženky."

Benjamin Pavard

"To nie je len o odznaku na rukáve. Sú to neuveriteľné emócie pre hráčov a úžasné spomienky pre fanúšikov. Hymna, ktorá vyvoláva zimomriavky. Najlepšie súťaž je taká, do ktorej má každý hráč a každý klub šancu sa dostať a zaslúžiť si byť v nej."

Daniel Podence, Bruno Fernandes, Joao Cancelo

"Lopta, pieseň a sen. Existujú veci, ktoré si proste nekúpiš."

  • Tento príspevok Podenca následne zdieľal na sociálnej siete aj Bruno Fernandes s popisom "Sny nemôžu byť kúpené" a Joao Cancelo

David Beckham

"Ja som niekto, kto miluje futbal. Bol mojim životom odkedy si pamätám. Miloval som ho ako malý chlapec ako fanúšik a stále ním som. Ako bývalý hráč a teraz majiteľ klubu viem, že futbal bez fanúšikov nie je nič. Futbal musí byť pre všetkých. Futbal musí byť férový a musia platiť nejaké pravidlá. Ak sa neubránia tieto hodnoty, hra, ktorá všetci milujeme, bude v nebezpečí."

Gary Neville

"Bude to zhrnuté zo stola, pretože fanúšikovia to nenávidia, vlády to nenávidia, FIFA a UEFA to nenávidia, Premier League to nenávidí, ja to nenávidím, ty to nenávidíš. Sú odtrhnutí od reality, keď si myslia, že im to prejde a ešte v takejto dobe. Zúčastneným klubom by mali byť odrátané body v ligách a to zahŕňa aj môj klub Manchester United, klub, ktorý som podporoval celý život. Som však za nich zahanbený. Chcú byť súčasťou privilegovaného futbalu, nemôžeš odtiaľ zostúpiť a vlastne ani postúpiť. Myslia si, že majú privilégium hrávať veľké zápasy nonstop. Toto nie sú hodnoty, na ktorých bol postavený Manchester United. Zabudnite na majiteľov, to sú len správcovia. Fanúšikovia sú tí, ktorí sem chodia už sto rokov a len na nich záleží, oni chcú súťaživosť. Majitelia nemajú s klubom nič, tí budú čochvíľa preč. Som nahnevaný, že Manchester United, ktorý by mal ako prvý zastávať práva každého v tejto krajine ... Národná liga, severné a južné kluby sú v troskách, tieto tímy zaniknú, už kluby z League Two sú na pokraji krachu. Tento celý systém líg kvôli pandémii trpí. Preto som zhrozený z načasovania. Účasť Manchestru United v tomto je nechutná. Načasovanie v strede pandémie, ekonomickej kríze po celom svete. Mali by ukázať súcit a nie chamtivosť. Pre mňa absolútne šokujúce. Posledné roky som kritický voči niektorým veciam v klube, ale toto je úplne iný level a to platí všetky tieto kluby. Livepool? Klub ľudí? Ste trosky, rovnako ako United. You will never walk alone? Kecy. Musíme ochrániť futbal pred sebou samým. Musíme ochrániť Manchester United pred Manchestrom United. Ja chcem, aby bol United najlepší klub na svete. Chcem, aby každý rok vyhral Ligu Majstrov či Premier League, ale musia si to zaslúžiť a nie dostať miestenku. Strávil som v tomto klube 25 rokov a každý zápas sme museli bojovať, museli sme si zaslúžiť miestenku v najlepších súťažiach. Teraz? Môžeš to mať na háku, lebo miesto máš isté. Toto nie je futbal. Bol som v Lige Majstrov 20 sezón, pretože sme si to vybojovali a zaslúžili a oni chcú z toho urobiť privilégium. Zoberte si Leicester, môže vyhrať Premier League a aj tak má prednosť Arsenal či Spurs. V 70 rokoch sme zostúpili, ale vrátili sme sa. Prehrali sme veľa finále v pohári a niekoľko sezón sme neboli v Lige Majstrov, to je na tom to krásne. Mason Greenwood mi dnes dvoma gólmi pripomenul krásu toho, že bojujete o to, byť v najlepšej súťaži. A veľká 6-ka? 30 rokov dozadu tu boli top klub Villa či Everton. 70 rokov dozadu? Burnley, Bolton či Wolves. Arsenal? Preraďte ich do druhej ligy miesto Fulhamu. Nonsens. Všetky zainteresované kluby by mali dostať mastné pokuty a mali by im odrátať body. Čo je veľa, to je veľa."

Gary Lineker

"Futbal je nič bez fanúšikov. No tak Barcelona, máte na viac, ako toto. Toto nie ste Vy. Ste Més Que Un Club. Dokážte, že to je pravda.​"

Jamie Carragher

"Celý rok som počúval od Liverpoolu, ako im chýbajú fanúšikovia. Vtipné, ako zrazu na ich názore vôbec nezáleží. Účasť Liverpoolu na tejto ohrozujúcej súťaži zrádza históriu a ideály tohto klubu pre peniaze. Hanbím sa za Liverpool."

Roy Keane

"Celé je to o peniazoch a chamtivosti. Dúfajme, že sa to zastaví čím skôr, ešte v základoch."

Micah Richards

"Premier League funguje úžasne. Ja viem, že je to biznis, ale čo fanúšikovia? Čo sa stane s ich spomienkami? Na fanúšikoch im vôbec nezáleží, ide im len o peniaze. Myslím si, že je to absolútna hanba."

Luis Figo

"Táto takzvaná Super Liga je všetkým, len nie "super". Tento chamtivý ťah prinesie katastrofu pre ženský futbal a širokú futbalovú komunitu. A jediný dôvod sú vlastné záujmy majiteľov týchto klubov, ktorých už dávno nezaujímajú fanúšikovia. Tragédia."

Xabi Alonso pripol na twitter svoj starý post, keď sa lúčil s kariérou

"Prežil som to. Miloval som to. Zbohom krásna hra."

Alan Shearer

"Týchto 12 klubov zhodilo do sveta športu obrovský granát a Premier League by malo anglickým ten granát hodiť späť. Mali by ich vylúčiť z ligy."

Peter Reid

"Nedokážem pochopiť súťaž, z ktorej nemôžete vypadnúť. Súťaživosť je na futbale tá najlepšia vec. Elita? Kto má právo sa takto nazvať? Tottenham naposledy vyhral trofej, keď Wigan vyhral FA Cup. Nechcem počuť bludy o elite."

Sir Alex Ferguson

"Super Liga je odklonenie od 70 ročnej histórie európskeho futbalu. Fanúšikovia po celom svete milujú súťaživosť. Keď som bol v United, hrali sme 4 krát finále Ligy Majstrov a boli to najviac špeciálne noci. Pozrite napríklad na Everton. Investovali 500 miliónov eur do nového štadiónu s ambíciou dostať sa do Ligy Majstrov."

Jurgen Klopp

2019: "Super Liga? Pre mňa to je Liga Majstrov. Hráš tam stále s inými klubmi. Prečo by sme mali vytvoriť súťaž, kde bude dookola Liverpool hrať proti Realu Madrid? Kto chce toto sledovať každý rok?"

2021: "Moje pocity sa nezmenili, môj názor sa nezmenil."

Pep Guardiola

"Šport nie je športom, keď máte zaručený úspech a kde neexistuje vzťah medzi snahou a odmenou. Nie je to šport, ak nezáleží na tom, či prehráte. Nie je fér, ak tímy bojujú na najvyššej úrovni a nemajú možnosť sa kvalifikovať."

Arsene Wenger

"Je to zlý nápad. Futbal musí zostať zjednotený. Je založený na súťaživosti a rešpekte histórie, na ktorej bol založený. Verím, že tento nápad ďaleko nedôjde."

Marcelo Bielsa

"Čo robí futbal krásnym, je to, že je tu možnosť, že sa slabší klub vypracuje na lepší a súperí s najlepšími. Nie to, že tí silní si ešte viac utvrdia svoju moc. Logika toho celého je, že bohatší sa stanú bohatšími a chudobní ešte chudobnejšími."

Joan Laporta v januári tohto roku

"Myslím si, že Super Liga prezentuje všetko, čo je na futbale zlé. Celé je to o peniazoch. Vytráca sa pocit z krásnej hry."

Ray Hudson

"Peniaze sú vo futbale vždy topánkou zla."

Ståle Solbakken – nórsky tréner

"V posledných rokoch bol v Lige Majstrov Juventus vyradený Lyonom, Portom a Ajaxom. Ako sa teda môže nachádzať v takom turnaji? Arsenal či Tottenham aktuálne nepatria ani do top 30 tímov v Európe."

Toť názory ľudí zo sveta futbalu na tento nový projekt. Hľadal som, ale nenašiel som jediný pozitívny názor od aktívnych či exfutbalistov alebo trénerov. Ak mi niečo uniklo, kľudne to vložte do komentáru pod článkom.

zdroj: twitter
foto: twitter

Diskusia

16 komentáre
2021-04-20 11:33:36
Ozil to dobre napisal, tie velke derby slagre zapasy uz nebudu take zaujimave ked sa budu hrat kazdy tyzden
2021-04-20 11:38:10
Mam z tychto vyjadreni zimomriavky :(