Ronald Koeman absolvoval tlačovú konferenciu pred zápasom s Eibarom, na ktorej odpovedal na otázky novinárov. Holanďan zdôraznil, že sa musí porozprávať s Joanom Laportom na tému svojej budúcnosti.

[Marc Brau, Barça TV] Mužstvo už nemá šancu na titul. Aký máte pred sebou cieľ v poslednom zápase sezóny?

"Ako v prípade každého zápasu sa snažíme pripraviť, aby sme zápas vyhrali a mali zodpovedajúcu intenzitu. Aj napriek tomu, že v tomto zápase nemôžeme nič vyhrať, je to posledný zápas a túto sezónu by som chcel ukončiť víťazstvom."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Nedávno si povedal, že chceš zostať, ale podmienil si to úplnou dôverou zo strany klubu. Počas tohto týždňa sa veľa hovorilo o tvojom potenciálnom nástupcovi. Myslíš si, že zostaneš na budúcu sezónu?

"Neviem. Ešte som nehovoril s prezidentom. Pred 2-3 týždňami sme sa stretli na obede a dohodli sme sa, že po sezóne sa porozprávame. Určite sa porozprávame po zajtrajšom zápase a uvidíme. Ako som povedal, chcem zostať a dodržať svoju zmluvu. Existuje niekoľko vecí, ktoré sa musia zmeniť, niektoré sme urobili počas prvej sezóny a naďalej to chceme robiť. Posledné slovo však patrí prezidentovi. Porozprávame sa a uvidíme."

[Marca Ramon, RAC1] Myslíš si, že klub dobre riadi tvoju budúcnosť? Ako sa cítiš, keď počúvaš o zozname trénerov, o ktorých sa toľko hovorí?

"Myslím si, že v poslednom čase a myslím tým posledný mesiac, by mal tréner a naši hráči byť viac rešpektovaný, pretože viem, že hráčov sa dotklo to, čo sa objavuje v tlači v posledných dňoch. Hráči si to nezaslúžia, patrí im viac úcty. Existuje veľa vecí, ktoré sa musia robiť inak."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Hovoríš o rešpekte voči tebe a hráčom. Neviem či ide o klub či o tlač. Cítiš zo strany klubu dôveru?

"V záverečnej fáze sezóny nie, pretože sme nehovorili o budúcnosti. Chápem, že existujú pochybnosti vzhľadom na posledné výsledky. Musíme sa porozprávať. Viem presne, kde som a že v takom klube ako Barcelona, aj napriek zmenám, aké sme urobili a plánujeme urobiť v nasledujúcej sezóne, je potrebné vyhrávať. Po celú sezónu som vždy reprezentoval klub na všetkých konferenciách. Po celý čas počas ročníka sa zdalo, že som bol jediným hovorcom klubu. To je potrebné priznať. V poslednom čase nevyhrávame a pozastavujeme sa nad tým, či je potrebný nový tréner, či iní hráči, v poriadku, ale je potrebné to povedať."

[Helena Condis, COPE] Ak budeš prepustený, budeš od klubu vymáhať peniaze za posledný rok zmluvy?

"Myslím si, že nemusím odpovedať vopred. Veľmi tento klub milujem, ale koniec koncov je to prezident, ktorý udáva smer vo všetkom. Pokiaľ nebudem vedieť, čo presne sa môže stať, nemôžem povedať nič na tému kontraktu. Porozprávam sa s prezidentom. Poznáte ma dobre, som človek, ktorý veľmi miluje tento klub. Ak Barcelona uzná, že nie som vhodný tréner, aby som viedol zmeny v nasledujúcej sezóne, porozprávame sa o tom. Pokiaľ však nebudem hovoriť s prezidentom, tak na túto tému nemôžem odpovedať."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Si hrdý na svoju prvú sezónu? Naplnil si očakávania, s ktorými si do klubu prišiel?

"Všeobecne povedané, myslím si, že v auguste by som takúto sezónu bral. Získali sme trofej, ešte pred 2-3 zápasmi sme bojovali o titul. Problém bol však v tom, že v priebehu 2021, keď sme stiahli náskok Atlética, spôsob, akým sme získali Copa del Rey, herný prejav tímu, zväčšil očakávania na zisk ligového titulu. Sme smutní, pretože boli zápasy, v ktorých sme nehrali na zodpovedajúcej úrovni, v ktorých sme mohli urobiť niečo viac, ale vo všeobecnosti, berúc do úvahy všetky naše problémy, nebudem ich teraz menovať jeden po druhom, táto sezóna nebola zlá. Samozrejme, že nie je veľmi dobrá, ale podľa mňa je to dobrá sezóna ak berieme do úvahy všetky okolnosti, ktoré boli proti nám. Taký je môj názor."

[German García, Radio Nacional] V nominácii na zajtrajší zápas nie je Pedri ani Messi. Bol nejaký konkrétny dôvod, prečo odišli na dovolenku skôr? Dohodli ste sa na tom?

"Sú tu 3-4 hráči, ktorí počas tejto sezóny vynaložili obrovské úsilie z každého pohľadu. Nechcem tým povedať, že ostatní nie, ale hráči, ktorí odohrali najviac minút, sú Pedri, Messi a De Jong. Frenkie bol v poslednom kole suspendovaný. Pedri si oddýchne vzhľadom na vek a sezónu, ktorú odohral. Zároveň dúfam, že pôjde na EURO. Účasť v tak dôležitom turnaji je pre neho veľmi dôležitá, tiež v súvislosti so skúsenosťami. Messi má Copa America. Ak hovoríme o fyzickom stave, tak hráčov musíme chrániť. Po rozhovore s týmito hráčmi sme dospeli k záveru, že Pedri a Messi by si mali oddýchnuť. Frenkie bude dostupný."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Znervózňuje ťa ta neistota v kontexte budúcnosti? Naďalej sa podieľaš na plánovaní budúcej sezóny?

"V zásade robím to, čo ako tréner pri plánovaní predsezónnej prípravy musím robiť, rozprávame sa o posilách či odchodoch v snahe posilniť tím. Od začiatku, keď sa začalo hovoriť o nasledujúcej sezóne, robíme to. Doteraz som hovoril s Planesom a Alemanym na tému záležitosti súvisiacimi s nasledujúcim ročníkom. Je to moja práca do samotného konca. Pokiaľ som tu, musím to robiť a chcel by som to robiť aj naďalej. Ak by som to nerobil, neviem, či by to bolo dobré pre klub. Robím to z lásky ku klubu a k svojej práci."

[Sergi Capdevila, Sport] Myslíš si, že ak by sa Messi rozhodol odísť, bola by Barcelona schopná zostaviť mužstvo, ktoré by bolo schopné ašpirovať na všetky trofeje?

"Dúfam, že Messi tu zostane mnoho rokov. V tejto sezóne opäť dokázal, že je výnimočný, nastrieľal 30 gólov. Hral fantasticky. Ako človeka a hráča ho hodnotím na 10. Ak nezostane, je potrebné trénovať iných hráčov a hľadať efektivitu v tíme, pretože by nám chýbalo 30 gólov. Barcelona s Messim má oveľa väčšiu budúcnosť ako bez neho."

[Ángel Pérez, Mundo Deportivo] Chcel by som sa spýtať na ťažkosti, ktoré športovci z elity majú, keď sa chcú rozlúčiť v správny moment. Ako si na tento moment z tvojej športovej kariéry spomínaš ty?

"Hráči nie sú hlúpi. Každý dokonale vie, čo môže dať klubu, keď viac menej prídu ich posledné roky kariéry vzhľadom na vek, ktorý sa v tomto športe neodpúšťa. Zaslúžia si však, aby sa k nim správalo s rešpektom. Veľmi dobre vedia, že v tomto klube nebudú 8 rokov. Jedného dňa príde koniec v prípade každého z nich. To je všetko."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Barcelona v tejto sezóne prehrala 11 zápasov, jeden zápas na každých 5 odohraných. Aké máš výčitky voči svojej práci, si trochu sebakritický?

"Áno, pretože som zodpovedaný za zmeny, ktoré sme urobili, za mladých hráčov, ktorým sme dali šancu, za momenty, kedy sme nehrali na zodpovedajúcej úrovni. Sebakritika je zrejmá, mrzia ma najmä chvíle v posledných týždňoch. Do úvahy je však potrebné brať okolnosti, v tejto sezóne išlo všetko proti nám. Musíme preanalyzovať všetko, čo sme urobili. Nie je to tak, že si myslím, že som najlepším trénerom pre tento klub. Nie, sú aj lepší tréneri, čo závisí aj od dôvery, hráčov, mužstva. Samozrejme si však myslím, že som veľmi kompetentný, aby som viedol tento klub v úlohe trénera."

[Xavi Lemus, TV3] Ak zostaneš trénerom, je podľa teba potrebné urobiť veľa zmien, aby mužstvo mohlo vyhrať La Ligu a Ligu Majstrov?

"Od začiatku sme hovorili, že chceme urobiť zmeny. Nemôžeme to urobiť počas jednej sezóny. Podľa mňa potrebujeme viac času na zmeny v tíme, nájsť hráčov, ktorí nám zvýšia efektivitu, vytvoria silnejšie mužstvo. Hovorím vo všeobecnosti. Ak s nami porovnáte Atlético, v každom ohľade je to hotové mužstvo. Naše mužstvo podľa mňa nie je. Diskutujeme s Planesom a Alemanym, čo musíme zlepšiť. Máme koncepciu, chceli by sme v nej pokračovať a zaviesť zmeny, o ktorých si myslíme, že sú najlepšie, aby sme mali mužstvo pripravené bojovať o všetky veľké trofeje."

[Albert Hernández, TVE] Ľutuješ príchod do Barcelony vzhľadom na všetky tie problémy a neúctu, o ktorej si hovoril?

"Nie, nikdy. Dodnes som veľmi rád, že som tu, že som trénerom tohto skvelého klubu. Vždy bolo mojim snom trénovať Barcelonu. Ako tréner viem, že tlak je veľký, akceptujem to. Niekedy si myslím, že v tejto krajine prikladáte problémom súvisiacim s trénerom väčší význam ako v iných krajinách. Myslím si, že v istom zmysle sa tu nerešpektujú tréneri. Ako cudzinec to nemôžem zmeniť. Akceptujem to, hoci v tejto otázke mám svoje pochybnosti. Som nadšený, že som tu, do klubu som prišiel v ťažkom období. Chcem zostať, ale musíme sa o tom porozprávať."

[Alex Pintanel, Gol] Stanovil si si nejaký dátum, do ktorého chceš vedieť, či zostaneš trénerom alebo nie?

"Pre klub bude najlepšie, aby sme sa porozprávali po zajtrajšom zápase. Táto téma je dôležitá pre mňa aj pre klub, aby sme mohli začať pracovať na tom, aby sme v budúcej sezóne mali konkurencieschopné mužstvo."

[Jordi Blanco, ESPN] Hovoril si s Planesom a Alemanym aj o odchode hráčov, ktorí boli v posledných rokoch dôležití?

"To, o čom sa rozprávame, zostane interné. Z tohto klubu uniká priveľa informácií, ktoré by nemali. Ak myslíme na zmeny, vzhľadom na moju prácu a z rešpektu voči hráčom, v prvom rade sa musíme porozprávať najprv s nimi a ich agentmi, vždy s rešpektom. Je to môj spôsob bytia a chcem, aby to tak aj zostalo."

[Jamie Easton, beIN Sports] Aká bola atmosféra v mužstve po slovách Laportu o konci cyklu? Myslíš si, že futbalisti prežívajú najťažší týždeň v sezóne vzhľadom na ďalšie sklamanie?

"Pre hráčov je to samozrejme ťažký týždeň vzhľadom na kritiku, ale tu nejde o kritizovanie, len o rešpekt voči hráčom. Samozrejme, že atmosféra v súčasnosti nie je najlepšia, ale to je normálne. Urobíme všetko, aby sme zajtra vyhrali, ale to, čo sa stalo v posledných dňoch, je pre niektorých hráčov veľmi bolestivé. Je to normálne, pre tento klubu urobili veľa a klub urobil veľa pre nich. Je potrebné porozprávať sa o novej situácii, o budúcnosti. Tak je to vždy na konci sezóny. Nepovedal by som, že to bol koniec pre týchto hráčov, pretože v tejto sezóne mali stále veľký prínos."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2021-05-21 18:41:07
Určitě by měl zůstat i další sezónu. Vyhrál trofej, sjednotil kabinu, dal šanci mnoha mladým hráčům. Věřím, že do příští sezóny by vyřešil problémy s Puigem a mohla by to být skvělá sezóna.
2021-05-21 21:26:31
Prial by som mu veľmi ešte aspoň jednu sezónu... vidno v ňom potenciál aj keď táto sezóna nebola pre neho bohvie aká a na základe toho na neho niektorí ľudia kidajú... on má na to im dokázať že vie čo robí, len to chce ešte nejaký čas