Posledný zápas FC Barcelona proti Bayernu Mníchov poukázal na problémy prvého tímu. Ronald Koeman je kritizovaný za to, že niekedy prijíma veľmi zlé rozhodnutia. Katalánsky denník Sport tvrdí, že v zápase proti nemeckému majstrovi sa tréner dopustil mnohých chýb.

Hrajte tak, aby ste nezabudli na svoje korene

Bayern v zápase proti Blaugranas úplne dominoval a znemožnil súperovi rozohrávať loptu. Zverenci Ronalda Koemana boli nútení hrať na dlhé lopty a dlhých pasov sme z ich strany videli až 33. Jedine štyri tieto dlhé lopty našli adresáta a mužstvo mohlo pokračovať v akcii. Toto riešenie aplikovali Ter Stegen, Sergi Roberto, Éric García, Gerard Piqué, Jordi Alba, Pedri, Sergio Busquets a Frenkie de Jong. Je to veľmi znepokojujúce. Mužstvo Ronalda Koemana náhle zmenilo spôsob svojej hry a chcelo čo najviac využiť Luuka de Jonga, ktorý trénuje s mužstvom sotva dva týždne. Sport píše, že neexistuje iný spôsob ako vrátiť sa ku korenom a tradičnému hernému štýlu.

Zbytočná improvizácia

Mužstvo sa necíti pohodlne v hre na troch stopérov. Hoci Barcelona mala v poslednom zápase až 50% držanie lopty, najviac prihrávok si medzi sebou vymenili stopéri a brankár. To má len veľmi málo spoločné s tiki-taka a DNA Barcelony. Koeman sa chce vyhnúť riziku a možným stratám lopty, ale hra tak hlboko v poli nepriniesla výsledky a zanechala veľmi zlú štatistiku - 0 priamych striel na Neuera. Vzhľadom na množstvo absencií v kádri je jasné, že Bayern bol na papieri lepším mužstvom, ale aj v zápase, v ktorom nie ste favoritom, nemôžete očakávať, že improvizácia vám vydláždi cestu k víťazstvu. Čím viac sa mužstvo vzďaľuje od svojej identity, tým horšie.

Ak nemáte útočníkov, musíte využiť záložníkov

Barcelona hrala na dvoch útočníkov, pretože Ronald Koeman ich má k dispozícii len dvoch. Tréner však alternatívu ani nehľadal. Sport naznačil, že mužstvo si môže hrať svoje ak využije hráčov zo stredu poľa, ktorí takisto dokážu vytvárať šance, strieľať a skórovať. Problém je v tom, že Barcelona v posledných rokoch od tohto riešenia upustila. Ak má nová Barcelona teraz vyzerať takto, túto ideu je potrebné učiť aj v La Masii, nielen v prvom tíme. V tejto otázke má však posledné slovo športové oddelenie.

Slabá kondičná príprava sa stáva výhovorkou

Po každej prehre sa začína používať vysvetlenie, že mužstvo bolo pripravené kondične horšie ako súper. Sport je názoru, že Barcelona využíva herný spôsob, kvôli ktorému bude behať vždy menej ako Bayern, ale je potrebné hľadať cestičky, aby sa tento rozdiel v nabehaných kilometroch vyrovnal. Busquets, De Jong a Pedri môžu hrať pekný futbal, ale v osobných súbojoch s Kimmichom, Goretzkom v strede a v ofenzíve s Musialom, Müllerom a Sanem nebudú mať šancu. Traja hráči museli často bojovať s presilou piatich súperov. Koeman bohužiaľ nevyužil polčasovú prestávku na zavedenie zmien.

Šikovne využívať mladých hráčov

V druhom polčase sa na ihrisku objavilo hneď niekoľko mladých hráčov. Je jasné, že sú budúcnosťou Barcelony. Niekedy je v každom prípade potrebné pamätať na to, že mladíci nemajú skúsenosti a staviť na nich v tak náročnom zápase je trochu ako hodiť ich do hlbokej vody. Nový projekt Barcelony musí byť vyvážený a kombinovať mladých so skúsenými. V prípade najmladších hráčov musíme byť aj trpezliví, pretože stále môžu robiť veľa chýb.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2021-09-16 13:16:32
Ten obrazok je vystizny :))) asi nema spravne papiere :)))
2021-09-16 13:16:48
Veľmi správne zhodnotene. Niet čo dodať.