Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Atléticu Madrid. Holanďan priznal, že netuší, čo ho v budúcnosti čaká, prezradil aj svoj najlepší a najhorší moment v klube.

Koeman vošiel do konferenčnej miestnosti mimoriadne uvoľnený, pričom prítomných novinárov oslovil slovami: "Spomínam si na výrok Van Gaala. Dobrý deň, priatelia z tlače!" Potom sa novinári začali vypytovať.

[Marc Brau, Barça TV] Zápas proti Atléticu bude zápasom mužstiev, ktoré vyznávajú rôzny herný štýl.

"V minulej sezóne boli majstrami. Zaslúžili si to vďaka svojej hre, je to veľmi konkurencieschopné mužstvo. Je veľmi ťažké vytvoriť si šance proti Atléticu, pretože uzatvára priestor a dobre bráni vo svojom pokutovom území. Je to vynikajúce mužstvo. Ide o to, aby sme sa pokúsili nájsť dobrú finálnu prihrávku s cieľom vytvorenia šance. Bude to náročné, ale šance máme v každom zápase, ako proti Benfike. V konfrontácii s Atléticom ich určite nebudeme mať viac, ale ak ich budeme mať 3 alebo 4, musíme ich využiť, aby sme zápas vyhrali."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Odkázal si na výrok Van Gaala, ktorým povedal: "Priatelia z tlače, odchádzam." Ty zostávaš?

"Ešte zostávam (smiech)."

[Damia López, RAC1] Ako môžeš zmeniť situáciu mužstva, ak zostaneš trénerom?

"Budeme naďalej pracovať ako to robíme, meniť isté veci v tíme. Ako je vidieť, zápasy dohrávame s mnohými mladými hráčmi. Získame späť dôležitých hráčov, predovšetkým v útoku. Musíme postupovať v súlade s plánom a zvyšok závisí od výsledkov, to je normálne."

[Adria Albets, Cadena SER] Si veľmi pokojný a spokojný. Nemáš pocit, ako by to bol tvoj posledný zápas v Barcelone? Klub ti nič nepovedal?

"Nie, nič mi nepovedal, to je pravda. Dozvedel som sa, že ráno tu bol prezident, ale nevidel som ho, pretože sme sa pripravovali na zajtrajší zápas. Trénovali sme a nemôžem nič povedať, všetko je po starom. Je zrejmé, že mám oči a uši a viem, že uniká množstvo informácií. Určite je to pravda, ale nikto mi nič nepovedal."

[German García, RNE] Ako nesieš to, že situácia je zjavne nekomfortná. Mohol by niečo zmeniť výsledok zajtrajšieho zápasu?

"To je otázka na zajtra. Teraz môžem povedať, že ja nie som najdôležitejší, ide o tím, ktorý musí zajtra hrať a dosiahnuť pozitívny výsledok. Všetci vedia, že som tu kvôli tomu, že mám tento klub rád, prišiel som vo veľmi ťažkej situácii, ktoré sa zdá byť komplikovanejšia, než v môj prvý deň. Každý má však v tomto smere svoj názor, ale mňa zaujímajú hráči a príprava na zápas."

[Víctor Navarro, COPE] Ako by si zhodnotil tvoj vzťah s prezidentom?

"Na túto otázku nebudem odpovedať."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Akú známku by si si pridelil za obdobie do konca septembra?

"Som unavený z toho, že sa musím toľko brániť. Nedáva to žiadny zmysel. Myslím si, že sú ľudia, ktorí dokonale poznajú situáciu mužstva a klubu a vedia, čo významné sme urobili a aké sme mali zmeny, berúc do úvahy aj zmeny na strane klubu. To je otázka na vás. Určite existujú ľudia, ktorí si pomyslia, že ide o nedostatok úcty a iní, že klub potrebuje čas. Myslím si, že toto nie je téma na dnešok. Jedného dňa by som chcel vyjadriť to, čo si myslím, že je pravda."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Hovoril si o absenciách dôležitých hráčov ako Dembélé, Agüero či Fati. Myslíš si, že iný tréner by dokázal z toho mužstva dostať viac?

"Neviem. Som názoru, že mužstvo je už tri mesiace rovnaké. Máme veľa mladých hráčov, potom hráčov, ktorí sa musia zotaviť... Vždy hovoríme o rozostavení, ale podľa môjho názoru o to nejde. Myslím si, že rozostavenie je potrebné vytvoriť podľa hráčov, akých máme. Ak nemáme krídelníkov, ktorí vedia hrať jeden na jedného, musíme počítať s krajnými obrancami. Práca trénera závisí od hráčov, akých má. Ak by som mal fúrik peňazí, mal by som Messiho, ktorý by tu bol aj naďalej a iných hráčov pripravených hrať v lepšom systéme, aby sme dominovali. Ak nemáte rýchleho krídelník a máte praváka do hry na ľavej strane, ktorý zbieha do stredu, musíme s tým žiť a pripraviť sa na zápas s tým, čo máte. Mužstvu chýbajú isté veci, ale ak získame späť útočníkov, budeme mať silné mužstvo a okrem toho si mládež pýta šance a zaslúži si ich."

[Anais Marti, La Vanguardia] Mrzí ťa ako sa rieši celá tvoja situácia? Myslíš si, že je to voči tebe tak trochu prejav neúcty?

"Myslím si, že na túto otázku nie je nutné odpovedať. Prečo si to myslíš? Je to normálne, áno. Ste veľmi vážni. Môžeme pomáhať, kritizovať, ale nie je to otázka byť dobrým alebo zlým, taký je môj pohľad."

[Alex Pintanel, Gol] Ako sa cítiš z emocionálneho pohľadu?

"Aby som bol úprimný, mohlo by to byť aj lepšie."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Aký bol tvoj najlepší a najhorší moment počas práce v úlohe trénera Barcelony?

"[dlhé premýšľanie]... Najlepší moment? Otázka je taká, ako keby som už odišiel, ale najlepší bol vtedy, keď som podpísal zmluvu s Barcelonou. Najhorší? Odchod Messiho."

[Joan Domenech, El Periódico] Povedal si, že mužstvu sa ťažko súperí s elitnými klubmi. Čo mužstvu chýba - skúsenosti, schopnosti, vyrovnané výkony?

"Myslím si, že v tejto chvíli chýba rovnováha, pretože máme málo dostupných útočníkov. Ansu sa postupne vracia, ale to ešte potrvá, pretože je to normálne, ak bol mimo hru tak dlho. Sme limitovaní. V súčasnosti nám chýbajú rýchli hráči vysokej kvality schopní hrať jeden na jedného, pretože ak niekto vyhľadáva súboje a predribluje súpera, kryť ho musí iný obranca. Vtedy máte priestor. Samozrejme nám chýba aj efektivita, to je dôležité. Atlético si v minulej sezóne vytvorilo menej šancí ako my, ale ide o mužstvo, ktoré môže zaznamenať jednu strelu na bránu a streliť gól. V našom poslednom zápase Ligy Majstrov na vysokej úrovni, ak si vytvoríte 4 šance, musíte streliť gól, minimálne jeden. Je to obrovský rozdiel, potom vás to môže vyjsť draho."

[Francesc Latorre, TV3] Medzi tvojimi možnými nástupcami sa objavilo aj meno Jordiho Cruyffa, ale on sa nechce ujať postu trénera vzhľadom na kamarátsky vzťah, ktorý máte. Hovoril si s ním na túto tému? Nie v kontexte toho, že ťa môže nahradiť, ale o celej tejto situácii.

"Jordi mi od samého začiatku hovoril, že sa nestane trénerom tohto klubu. Hovorím s ním každý deň, ale to, o čom sa rozprávame, zostane medzi nami."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

14 komentáre
2021-10-01 19:46:04
Tak, teď už jen počkat na to, kdo příjde po něm...
2021-10-01 19:58:56
Koeman mal túto sezónu dotiahnuť, prinajmnešom mal ostať do polky sezóny. Aj keď príde nový tréner, nemyslím si, že sa udeje nejaký zázrak, a preto by ma neprekvapilo, keby toto (Ak bude Keman skutočne prepustený) nebola posledná zmena trénera v Barcelone. Hovorí sa o Pirlovi. Pirlo bol skvelý záložník, ale čo dokázal ako tréner?