Tréner FC Barcelona dnes absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti FC Sevilla, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Po víťazstve nad Elche zajtra čelíte Seville, ktorá je vo výbornej forme. Bolo by víťazstvo dôležitým zlomovým bodom?

"Áno, je to ďalšia šanca. Sevilla je našim priamym súperom a hrá výborne. Často pozeráme na Bayern či iný zahraničný klub, ale stojí za zmienku, ako Sevilla pracovala v posledných rokoch. Jej tréner je referenčným bodom. Lopetegui je jedným z najlepších trénerov, je tam aj Monchi, skauting. To, ako súťažia, ako riadia prestupy... Sevilla je pre nás príkladom ako z futbalového hľadiska, tak aj ako klub. Je to priamy súper, na ktorého strácame desať bodov a túto šancu nemôžeme zahodiť. V sobotu sme videli dobrý zápas, lepšie sme pochopili model, akého sa chceme držať, hráči si užívali hru, najmä v prvom polčase. Škoda, že sme nestrelili viac gólov. Zajtra budeme mať šancu zlepšiť sa, je to ďalšie finále. Výhra v Seville nám dodá veľa z hľadiska morálky pred vianočnou prestávkou. Pokúsime sa vyhrať, uvedomujeme si však ťažkosti, ktoré sa spájajú so súperením proti Seville."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Mám dojem, že realita nevyzerá tak, ako si očakával, keď si sem pred mesiacom prišiel. Pozičná hra, kontrola nad zápasom v určitým momentoch...

"Áno, niektoré veci ma v určitých momentoch zaskočili. Taká je naša realita. Moja práca spočíva na organizácii mužstva v útoku a v obrane, aby hráči pochopili herný model. V sobotu sme videli Barcelonu, ktorá bola bližšie k tej, akú chceme. Prvý polčas bol výnimočný. Do gólov Elche sme hrali veľmi dobre, bohužiaľ sa nám nedarilo zakončovať akcie. Existujú veci, na ktorých musíme pracovať. V tom spočíva moja práca, zlepšovať mužstvo po individuálnej aj tímovej stránke. Sme v dobrej dynamike, zajtra uvidíme, ako to bude vyzerať. Rozvíjame sa, potrebujeme trpezlivosť a čas, pretože základ nebol taký, aký sme chceli."

[Marta Ramon, RAC1] Čo hovoríš o dôležitosti návratu k pozičnej hre? Myslíš si, že v posledných rokoch sa upustilo od herného modelu, ktorý Barcelonu charakterizuje? Aký je tvoj pohľad na príčiny?

"Nemusíme robiť túto diagnózu. Mohol by to urobiť len niekto, kto to videl. Neviem, na koho strane je vina, v Barcelone som nebol 6 rokov. Isté veci ma prekvapili, ale to je všetko. Taká je realita, musíme pracovať a rozvíjať sa, aby hráči pochopili model, ktorý vyžadujeme. Myslím si, že v sobotu sme to už videli. To je cesta. Musíme sa pozerať na súčasnosť a budúcnosť, čaká nás zápas proti Seville, musíme sa ho pokúsiť vyhrať. Pohľad do minulosti nám nepomôže. Mal som taký dojem, pretože ma to zaskočilo, ale to nie je výhovorka."

[Adria Albets, Cadena SER] Ak porazíte Sevillu, bodovo sa dotiahnete na Rayo, ktoré je na štvrtom mieste zaručujúcom Ligu Majstrov. Čo nám povieš na túto tému?

"Máme veľkú šancu dostať sa na pozíciu zaručujúcu postup do Ligy Majstrov. V La Lige sme získali 10 z 15 bodov, to nie je až také zlé, hoci sme pracovali, aby sme ich mali 15, no nepodarilo sa. Odteraz musíme získavať body a zanechať dobrý dojem. Cestujeme na Sánchez Pizjuán, aby sme čelili priamemu súperovi, ktorý je v skvelej forme a má mimoriadne mužstvo. V posledných rokoch hráva veľmi dobre. Opakujem, že Sevilla je podľa mňa vzorom čo sa týka trénera Lopeteguiho, Monchiho, klubu a jeho filozofie. Pre nás je to veľká šanca, tri body nám zabezpečia štvrté miesto."

[Josep Capel, Radio Nacional] Nemyslíš si, že mužstvo musí po zápase proti Elche urobiť krok vpred, aby dokázalo súperiť s takým tímom ako Sevilla? Barcelona nebola schopná poraziť veľkého súpera už od zápasu proti Juventusu.

"Áno, nepochybne. Sevilla je skvelý a veľkolepý tím. Body sú však rovnaké. Elche bol náročným súperom, ktorý nás stál veľa. Mužstvo sa po góle na 2:2 v istom smere zlepšilo. V posledných minútach sme hrali dobre, strelili sme gól a opäť sme dominovali na polovici súpera, čo nám chýbalo v poslednom zápase. Rozvíjame sa. Či je súper veľký, alebo nie, musíme získavať tri body, ktoré sú pre nás kľúčové."

[Helena Condis, COPE] Gavi má jeden z najnižších platov v tíme a jeho odstupná klauzula má hodnotu len 50 miliónov eur. Je potrebné konať, aby ste s ním predĺžili zmluvu?

"Áno, a hneď (smiech). Ak bude treba, všetci sa poskladáme, pretože je veľkolepý. Nemôžeme prísť o hráčov tohto typu. Ani o Gaviho, ani o Nica, Abdeho, Ansu, Pedriho či Arauja. Musia byť základom súčasnosti aj budúcnosti klubu. Bolo mi povedané, že Barcelona pracuje na tom, aby s ním predĺžila zmluvu. Áno, Gavi je základom tohto tímu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Destov prípad sa týka fyzických problémov alebo problémov s pochopením hry, ktorú chcete hrať?

"Nie, jeho problémy sú fyzického charakteru. Určite by sme ho využívali viac. Pociťoval bolesti chrbta a teraz má problém so svalom. Nie je to mentálny ani futbalový problém, ale necíti sa dobre na 100%. Načúvame hráčom a počúvame ich pocity, to je najdôležitejšie. Povedal nám, že sa necíti dobre. Snažíme sa ho chrániť. Už v zápase proti Boca sa necítil dobre."

[Josep Soldado, La Sexta] Môžeme povedať, že Barcelonu teraz ťahajú mladí? Ako dlho to môžu robiť, pretože sezóna je dlhá.

"Mužstvo ťahajú všetci. Som spokojný s prístupom všetkých. S Piquém, Albom, Busquetsom, Ter Stegenom, Frenkiem. Nie je to otázka prístupu. Problém spočíva v pochopení herného modelu a výkonnosti, ale to platí pre všetkých. Zranených hráčov musím dokonca brzdiť, pretože sa chcú vrátiť do hry. Z tohto pohľadu som s mužstvom veľmi spokojný, s prístupom všetkých. Zdôrazňujem to pri výkonoch mladých, pretože je prekvapením, že vo veku 18, 19 či 22 rokov robia rozdiel. Zaskočilo ma to. Prístup kapitánov a hráčov v strednom veku je taktiež mimoriadny, nemôžem sa sťažovať."

[Alex Pintanel, Gol] Neraz si povedal, že už začínaš vidieť veci, ktoré sa ti páčia. Mužstvo sa však opäť trápi v defenzíve a inkasuje veľa gólov. Akým spôsobom na tom pracujete? Ako to vyriešiť?

"Hovorí sa o obrane, ale prvý gól je gól Elche a nie vina obrany. Hrali sme vysokým presingom a súper cez nás nevedel prejsť. Je to náš problém ako tímu, nie chyba obrany. Defenzíva bola dobre postavená. Cieľom je získať loptu a ak to nie je možné, treba sa postarať o to, aby ju súper nemohol presúvať dopredu. Bola to chyba ofenzívnych hráčov. Nakoniec však bránime všetci a všetci útočíme. Tak chápem futbal. Tento problém je potrebné rozvíjať, sledovať videá, učiť sa. Elche jednoducho využilo naše chyby."

[Jordi Blanco, ESPN] Ter Stegen môže zajtra odohrať svoj 300. zápas za Barcelonu. Analyzovali ste v poslednej dobe jeho zlú formu? Rozmýšľali ste nad tým, že by ste mu dopriali oddych?

"Marc je pre nás kľúčový, jeho oddanosť a profesionalita sú výborné. Chce sa zlepšovať. Samozrejme, že sa objavia ojedinelé individuálne chyby, ale jeho hra nohami je výborná. Chceme sa zlepšovať a on to vie, no nohami hrá výborne. Je to otázka formy, ale podľa nás je jedným z najlepších brankárov na svete."

[Jordi Grau, TV3] Chceš zahrať proti Seville rovnako odvážne ako proti Elche?

"Áno. Ak je odvaha vysoký presing, získavanie lopty a jej držanie na polovici súpera, tak áno. Taký je náš herný model, je to o odvahe a vytváraniu šancí. Bude to skvelý zápas pre fanúšikov. Dôjde k rýchlym výmenám pozícií. Budeme odvážni bez ohľadu na to, proti komu hráme. Rovnaké to bolo aj proti Bayernu, hoci sme prehrali o tri góly."

[Sergi Niñou, RKB] Real má pred vami 16-bodový náskok. Ako vznikol tak veľký rozdiel? Čo je príčinou?

"Je to po trochu zo všetkého. Rozdiel je obrovský, ale zostáva ešte veľa zápasov a nič nevylučujeme. Je to otázka výsledkov. Stratili sme body v zápasoch proti Osasune či Betisu a nemali sme. Musíme vedieť súperiť, vytvárať šance a byť efektívni. Musíme pracovať na detailoch."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Sevilla je v popredí už roky, odkedy získala svoj prvý Pohár UEFA. Myslíš si, že v tejto sezóne je pripravená, aby získala titul?

"Samozrejme. Pred rokom bola blízko, bojovala do posledných kôl. Ak zajtra vyhrá, na Real bude strácať len tri body a to máme polovicu sezóny. Káder Sevilly, spôsob Lopeteguiho práce... Pre mňa je toto mužstvo vzorom v každom smere. Je to kandidát na triumf v každej súťaži."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Povedal si, že zásadným problémom v mužstve je to, že sa nepracovalo na herných aspektoch, na ktorých sa malo. Odkiaľ pochádza zmena v rezerve? Pracuje Sergi Barjuán na týchto veciach lepšie? Prečo sú hráči, ktorí prichádzajú do prvého, pripravení? Prečo sa na tom pracovalo v rezerve a nie aj v prvom tíme?

"Teší nás práca Sergiho v rezerve. Všetci hráči, ktorí prichádzajú do prvého tímu, teda minimálne väčšina, sú pripravení. Najlepším príkladom je Ferran, keď bolo potrebné, nachádzal si voľný priestor, hral z prvej a zrazu strelil gól. Dostal loptu, narazil si, chápe hru. Má na to. Mal dobrých trénerov, ktorí mu to vysvetlili. V tom spočíva byť dobrým hráčom, mať dobrých trénerov. S prácou Sergiho sme veľmi spokojní."

[Jordi Quixano, El País] Má to Ter Stegen trochu ťažšie kvôli tvoje vízii hry s vysokou líniou obrany a rizikom v ofenzíve?

"Myslím si, že bez ohľadu na trénera hralo proti nám množstvo tímov s vysokým presingom. Bolo to tak od začiatku, čo Marc hrá za klub. Musíte pamätať aj na to, že nad Villarrealom sme vyhrali vďaka jeho akcii. Gól Memphisa padol po Ter Stegenovej prihrávke. Samozrejme, že sa objavili aj individuálne chyby, ale byť brankárom je ťažké. Keď urobí chybu, hneď je obviňovaný. Záložník či útočník bude mať druhú šancu, ale brankár nemôže vrátiť čas. S Marcom som spokojný, najmä z pohľadu vyvážania lopty. V tomto smere je na jeho úrovni už len Neuer."

[Didac Peyret, Sport] Na akej pozícii vidíš Nica v budúcnosti? Skôr ako tvorcu hry na úrovni Busquetsa alebo skôr ofenzívneho záložníka nabiehajúceho do šestnástky?

"Dokáže sa prispôsobiť, prakticky počas celej kariéry v akadémii hral ako šestka, ako Busquets. Má však fyzické predpoklady, dokáže hrať jeden na jedného. Je to totálny hráč. Môže byť moderným futbalistom so všetkými dôležitými aspektmi, nebojí sa hrať. Som z neho nadšený. Teraz máme Busquetsa, ktorý je pre mňa kľúčový, takže u Nica rozvíjame nabiehanie do pokutového územia, strelil už dva góly. Tlačíme na neho, aby si nabiehal, keď sa stopéri presúvajú dopredu. Nico môže hrať v zálohe na rôznych pozíciách."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] V posledných zápasoch si vždy stavil na troch hráčov rezervy. Máš obavy nasadiť štyroch, pretože v prípade červenej karty pre hráča prvého tímu by ste prehrali zápas? [platí pravidlo, že na ihrisku musia byť minimálne 7 hráči prvého tímu; pozn. red.] Pozdáva sa ti tento predpis? Chcel by si nasadiť viac hráčov z rezervy?

"Áno, samozrejme. Naposledy som to chcel urobiť, ale Carles Naval ma varoval. V prípade červenej karty by sme prišli o tri body, takže nasadiť môžeme len troch hráčov. Je to hlúpe pravidlo. Možno by malo zmysel v Copa del Rey, ale nie v La Lige. Takto sa brzdí rozvoj mladých hráčov, ktorí prichádzajú do prvého tímu. Zvažujeme, že niekomu z nich dáme číslo v prvom tíme už v januári, pretože v súčasnosti ide o hráčov základnej zostavy."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2021-12-20 22:53:08
Depay by prilozil nejake sako, kutino by dal zlaty zub a gavi by mal paradny plat
2021-12-20 22:53:26
Ano tvorí sa nové jadro budúceho tímu ale vydržia títo sedemnásť osemnásť roční chlapci nároky a záťaž ktorá je kladená na A tím ?