Nie je žiadnym tajomstvom, že počas futbalového zápasu sa reálne hrá oveľa menej ako je stanovených 90 minút. Xavi Hernández po zápase proti Rayo Vallecano vyjadril svoje rozhorčenie nad tým, ako súper Barcelony naťahoval čas. Ponúka aj riešenie - ak lopta nie je v hre, čas sa zastaví. Takéto riešenie by vo futbale predstavovalo revolúciu.

"Podľa mňa je to absurdné. Na čo čakáme v súvislosti s efektívnym hracím časom? Vtedy by sme sa nemuseli pozerať na to, či bude nadstavených 8 minút alebo 22. Myslím si, že sme jediným športom, ktorý to nemá," povedal tréner. Madridský denník AS doplnil, že v prvom kole La Ligy sa reálne hralo v priemere len 52 minút a 31 sekúnd. Až 38 minút sa riešili veci ako protesty, naťahovanie času, lekárske zásahy, striedania, VAR či simulovanie zranenia. Najviac futbalu videli diváci v zápase Almeríe proti Realu Madrid a to 58 minút. Najmenej zas v zápase Betisu proti Elche (48 minút) a v zápase Barcelony proti Rayo Vallecano sa skutočne hralo 54 minút.

Priemerný efektívny hrací čas v španielskej lige v posledných dvoch sezónach sa hýbal na 51:59 a 52:39, čiže došlo mierne k zlepšeniu. Napriek tomu je La Liga v tejto štatistike najhoršia z piatich elitných európskych líg. V rebríčku vedie Premier League, v ktorej sa rovnako ako v Ligue 1 a Serie A hrá na zápas v priemere viac ako 54 minút. Bundesliga je štvrtá. V Španielsku sa však výrazne viac nadstavuje a to najmä v zápasoch, kde je skóre nerozhodné. To v každom prípade neznamená, že tento nadstavený čas je efektívny. Rozhodca v zápase Barcelony proti Rayo Vallecano nadstavil 8 minút a potom pridal ešte jednu minútu, no reálne sa hralo len 4 minúty. Hráči Vallecana totiž naťahovali čas ako to len bolo možné, taktiež Busquets videl červenú kartu a rozhodca preveroval anulovaný gól Falcaa.

Rozhodcovia v Španielsku boli požiadaní o to, aby menej rozprávali s hráčmi a aby v prípade, ak má nejaký hráč zdravotné problémy, neumožnil mu tak skorý návrat na ihrisko. Najviac času však strácajú samotné tímu a je len na nich, či sa to zmení. FIFA a IFAB by mohli zaviesť efektívny hrací čas, ale v tomto smere je potrebné podniknúť určité kroky.

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
2022-08-17 14:03:19
Som jednoznačne za vyskúšanie, 2x30 minút čistého času...to naťahovanie, poľahávanie, apod. je ozaj strašné...
tunno Premium
2022-08-17 14:17:03
Neviem no, podla mna by to situaciu nevyriesilo. Aj tak by sa simulovalo natahovalo aby bola hra kuskovana a favorit sa nemohol dostat do tempa.