Tréner FC Barcelona má za sebou tlačovú konferenciu pred zajtrajším ligovým zápasom proti Athletic Club, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, BarçaTV] Na Camp Nou zajtra pricestuje tím, ktorý na výjazde ešte neprehral. Chystáš sa urobiť nejaké zmeny oproti predchádzajúcemu stretnutiu?

"Očakávame veľmi ťažkého súpera, veľmi agresívneho pri získavaní lopty a vysokom presingu. Valverde patrí medzi najagresívnejších trénerov. Sú takticky veľmi dobrí. Ernesto sa teší veľkému rešpektu. Myslím si, že nás čaká úplne iný zápas v porovnaní s tým proti Villarrealu, pôjde o inú intenzitu. Určite to bude ťažký zápas."

[Ramón Salmurri, Catalunya Ràdio] V poslednom čase sa hovorilo o zmene dynamiky. Teraz vás čaká Athletic. Aké plánuješ zmeny?

"Áno, zavedieme určité zmeny, pretože niektorí hráči sú unavení. Chcel by som im dopriať určitú stabilitu, ktorú si zaslúžia, ale z dôvodu minizranení zavedieme niekoľko zmien, najmä s ohľadom na intenzitu stretnutia."

[Marta Ramón, RAC1] Dembélé bol v zápase proti Villarrealu náhradníkom. Ako to bude vyzerať zajtra?

"Idea je rovnaká - musíme tvrdo pracovať na krídlach. Ferran a Ansu sa objavujú v pokutovom území, vbiehajú do súbojov. Ousmane má veľký talent, v zostave nemáme veľa hráčov ako on. Možno častejšie stráca loptu, ale skúša dribling a robí rozdiel. Dokonca aj keď stratí loptu, z jeho strany vidíme súboje, najmä v poslednej tretine ihriska. Bez ohľadu na to, kto hrá: Raphinha, Ferran, Ansu či Dembélé, predpoklady sú podobné. Ousmane bude naďalej dôležitým hráčom."

[Adrià Albets, Cadena SER] Neraz sme od teba počuli, že Frenkie de Jong je skôr ofenzívnym hráčom, než defenzívnym záložníkom. Ako hodnotíš jeho hru ako pivota? Vieme, že to pre teba nie je ideálny defenzívy záložník.

"Frenkie je veľmi dobrý v obrane, ale môže byť lepší v útoku, lepšie nabiehať do šestnástky, zlepšiť finálnu prihrávku. V zápase proti Villarrealu veľmi dobre interpretoval zápas, zahral výborne. Hráč hrajúci na pozícii defenzívneho záložníka je pre nás kľúčový. Mám rád Frenkieho, jeho spôsob hry, cením si jeho potenciál. Musí sa cítiť komfortne. Rozprávam sa s ním a musíme sa pokúsiť dostať z neho najlepšiu verziu. Nech bude hrať kdekoľvek, bude dôležitým hráčom."

Aký rozdiel vidíš medzi zápasom proti Villarrealu, najmä v prvom polčase, a tým, čo očakávaš od mužstva v tejto sezóne?

"V tejto sezóne sme odohrali niekoľko výborných zápasoch, niekoľko výborných polčasov, niekedy bol lepší prvý polčas, druhý zas horší. Vo všeobecnosti sa tím prezentuje veľmi dobre, súperil s každým protivníkom, dokonca aj vtedy, keď výsledky neboli najlepšie. Máme zodpovedajúcu osobnosť a intenzitu a vo všeobecnosti hráme takým spôsobom, ako chceme. Dokonalosť v skutočnosti neexistuje, ale musíme sa pokúsiť k nej čo najviac priblížiť, ako z pohľadu herného štýlu, tak aj výsledkov, čo ide len málokedy ruka v ruke."

Gavi nedávno vyhral Kopa Trophy. Ako vidíš projekt Barcelony s Gavim a Pedrim a tiež porovnávania s Iniestom?

"Gavimu by som chcel pogratulovať, zaslúži si to, je to úžasný futbalista. Má výnimočný spôsob hry, je veľmi silný v defenzíve a v útoku, veľa vidí... Dokáže hrať medzi líniami, objavuje sa v pokutovom území, strieľa góly. A má len 18 rokov - to je neuveriteľné. Pedri a Gavi hrajú podobným spôsobom, ale každý z nich má svoju osobnosť, svoj charakter. Majú pred sebou úžasnú budúcnosť. Sú zárukou úspechu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Marcosa Alonsa sme videli hrávať častejšie na stopérovi, než na ľavej strane obrany. Čo si o ňom myslíš? Je súčasná situácia podmienená zraneniami, ale zvažuješ nasadiť Alonsa aj vo dvojici napríklad s Koundém?

"Neobjavil som nič nové. Marcos je fyzicky silný, je dobrý v súbojoch, rýchly, dokáže prijímať dobré rozhodnutia s loptou na nohe. Dôležité je pre nás to, aby sme mali stopéra ľaváka. Alonso je agresívny v odberoch, má množstvo predností a na tejto pozícii podáva dobré výkony."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Valverde pozná Barcelonu veľmi dobre. Komplikuje vám to situáciu? Myslíš si, že jeho prepustenie nebolo férové vzhľadom na jeho úspechy?

"Myslím si, že v Barcelone bol veľkolepým trénerom. Navyše, vždy bol profesionál, je to úžasný človek. Hodnotíme ho veľmi dobre, v Barcelone odviedol skvelú prácu. Nebudem sa púšťať do debaty týkajúcej si iných vecí."

[Laura Brugués, TV3] Ansu Fati sa v zápase proti Villarrealu objavil v základe. Máš plán, aby sa dostal do najlepšej formy? Môže sa Ansu opäť stať stálym členom základnej jedenástky?

"U mňa neexistuje nič také ako základná jedenástka a náhradníci. Máme 25 hráčov a každý z nich je dôležitý. Nasadzujeme ich v závislosti od okolností, súpera, únavy, sviežosti... Každý z nich sa musí cítiť dôležitý a prínosný pre mužstvo. Ansu je určite hráčom, ktorý môže robiť rozdiel a prakticky ho aj robí. Naďalej bude pre nás dôležitým hráčom."

[Albert Rogé, Relevo] Chcel by som sa ťa spýtať na Pabla Torreho. Už dlhšie nehral v prvom tíme, za to hráva za rezervu. Si spokojný s jeho situáciou?

"Nie, samozrejme, že by som chcel, aby hral viac. Zvažujeme, že mu dáme určitý počet minút. Snažíme sa adekvátne manažovať káder. Pablo dobre trénuje, z tohto pohľadu sme s ním spokojní, ale v tíme je na tejto pozícii obrovská konkurencia. Je to pre neho ťažké, ale musí byť trpezlivý. Jeho moment určite nadíde."

[Josep Soldado, La Sexta] Povedal si, že po napätých zápasoch proti Interu a Realu si dostal množstvo podporných správ. Objavili sa po zápase proti Villarrealu nielen správy, ale aj úľava?

"Tu je vždy napätie. Toto je Barcelona, musíme byť konkurencieschopní a vyhrávať, očakávania sú obrovské už v tejto sezóne a musíme napredovať. Naposledy sme hrali dobre proti tak skvelému tímu ako Villarreal, ale zajtra nás čaká ďalší náročný súper Athletic, ktorý je veľmi intenzívny a fyzický. Môže nám skomplikovať hru. Zajtra musíme opäť vyhrať a zopakovať dojmy zo zápasu proti Villarrealu."

[Alex Franquet, El Correo] Aké zmeny je potrebné zaviesť v zápase proti tímu ako Athletic, ktorý je tak fyzický?

"Z taktického hľadiska je to iné mužstvo ako Villarreal, ale my sa sústredíme na seba, ako útočiť a brániť. Zajtra určite zavedieme zmeny, pretože kalendár je náročný, hráči sú unavení a pociťujú určité neduhy a súper hrá veľmi fyzicky a intenzívne. Všetko to zhodnotíme. Pokúsime sa súperovi skomplikovať hru a útočiť najlepším možným spôsobom. Dnes sme ukázali video ako útočiť a brániť. Urobíme všetko preto, aby sme zajtra vyhrali."

[Jordi Gil, Sport] Ako je na tom Piqué po tom, čo bol v poslednom zápase vypískaný?

"Je na tom dobre, je spokojný. Naposledy som povedal, čo si myslím a čo dáva mužstvu. Je dôležitý a pripravený hrať. Naposledy odohral niekoľko minút a podal dobrý výkon, bol koncentrovaný."

[Joan Domech, El Periódico] Pedri patrí medzi trojicu najčastejšie hrajúcich hráčov po Ter Stegenovi a Lewandowskom. Je to hráč, ktorého je veľmi ťažké stiahnuť zo zostavy, aby si oddýchol?

"Snažím sa dopriať odpočinok väčšine hráčov, ale jeho profil s tým, ako spôsobom chcem hrať, je pre mňa fundamentálny, pretože chápe všetkým konceptom, je veľmi vyspelý. Aj keď má len 19 rokov, v našej stratégii je veľmi dôležitý. Pokúsim sa mu dopriať odpočinok, ale nechcem to urobiť vzhľadom na hru, ale pokúsime sa, pretože kalendár je veľmi intenzívny a chceme, aby boli všetci pripravení na 100%."

[Nacho Jimenez, Mas que Pelotas] Koundé sa po zranení vrátil do stredu obrany a predtým hrával na pravej strane. Je to zapríčinené absenciami v tíme alebo ho vidíš na tejto pozícii?

"Môže hrať na kraji obrany, to závisí od situácie a absencií. Na tejto pozícii už hral a podal dobrý výkon, ale môže hrávať aj v strede."

[Iniestazo] Ako sa mení Barcelona v závislosti od prítomnosti Busquetsa alebo Frenkieho z hľadiska organizácie a rozvíjania hry?

"Myslím si, že viac sa mení v závislosti od súpera. V jednom momente je defenzívny záložník krytý, v inom momente je voľný, má viac miesta a Frenkie dobre pochopil túto úlohu, odohral skvelý zápas. Defenzívny záložník musí pokrývať veľký priestor, pokúšať sa rozohrávať loptu v správnom momente a organizovať vysoký presing. Busi je v tomto majstrom. Vie, kde sa postaviť, zaznamenáva množstvo odberov, čo je pre mužstvo veľmi dôležité. Pre mužstvo bude aj naďalej dôležitý, podobne ako Frenkie."

[Juli Claramunt, Jijantes] Máš dojem, že potrebujete lepšie využívať štandardné situácie v zápasoch? Ako na tom pracujete?

"Na každý zápas sa pripravujeme ako v obrane, tak aj v útoku. Ale aj súperi vedia brániť a streliť gól nie je jednoduché. V obrane sme sa veľmi zlepšili, ale v útoku musíme vyťažiť viac zo štandardných situácii a v tomto smere sa zlepšiť."

[Culemania] Si spokojný s defenzívnou hrou v zápase proti Villarrealu?

"Áno, som veľmi spokojný, najmä s obrancami. Bol to ťažký zápas, pretože sme hrali proti dvom útočníkom a keď súper hrá bezprostredným spôsobom vzhľadom na náš presing, je to riskantné. Radi však riskujeme. Vzadu sme často zostávali jeden na jedného a museli sme vyhrávať súboje. Marcos bol skvelý, rovnako Jules. Frenkie, Jordi a Sergi dobre pokrývali priestor. Výborný zápas defenzívnej línie. Villarreal mal veľmi málo príležitostí, možno jeden a pol a pritom je to mužstvo, ktoré útočí veľmi dobre."

Frank Kessie hrá veľmi málo. Nezodpovedá hernému štýlu mužstva alebo je to otázka konkurencie?

"Konkurencia. Franck trénuje veľmi dobre, ale nakoniec o všetkom rozhodne konkurencia. Máme veľa hráčov na každej pozícii. Bude dôležitý, dobre trénuje, je motivovaný. Je to pre neho ťažká situácia, ale je skvelý profesionál a skôr či neskôr bude hrať."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-10-22 17:59:02
Těžko dneska hodnotit jestli výkon FDJ byl tak dobrý nebo Villareal tak slabý soupeř k tomu by bylo třeba více zápasů…ale byť fanoušek Sergia je nutné si přiznat že FDJ nasazením, rychlostí a bojovností předvedl o dost vyšší třídu.
2022-10-22 19:00:32
Na tlacovke povies,ze chces dat Pedrimu volno,aby si mohol vydychnut,potom vidime zapas ako s Villarealom,kde vedieme 3-0 a absolutne dominujeme a nechas ho tam hrat aj s Gavim do sameho konca.A povies ze hladas minuty pre Pabla Torreho,ale nie je to jednoduche,lebo konkurencia je velka...co ti branilo v 60- minute stiahnut aj Pedriho aj Gaviho a dat minuty Torremu a Kessiemu...?