Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii po víťazstve 2:1 nad Osasunou. Tréner zdôraznil, že mužstvo vyhralo vďaka jednote a charakteru, pričom v tomto zápase čelilo mnohým nepriazňam.

[Catalunya Radio] Často hovoríme o tom, že mužstvo sa musí naučiť súperiť. Ukázalo dnes mužstvo, že je oveľa zrelšie?

"Áno, myslím si, že ako v uplynulom zápase, tak aj v tom dnešnom sme ukázali najväčšiu zrelosť v tejto sezóne. Dnes to bol iný kontext, pretože sme museli brániť, byť jednotní a solidárni, pretože od 30. minúty sme hrali v desiatich. Je to hodina hry o jedného hráča menej, ale takmer sme to nepocítili, pretože súper prakticky nepredstavoval hrozbu a my sme využili dve príležitosti, ktoré sme mali. Často sme hrali na polovici súpera a ukázali sme charakter. Už počas prestávky sme hovorili, že ide o zápas viery a charakteru. Je to víťazstvo tímu, rodiny. Dnes som na mužstvo naozaj hrdý."

[Marta Ramon, RAC1] Chutí toto víťazstvo výnimočne vzhľadom na všetky tie protivenstvá? Červená karta, rozhodnutia rozhodcu, inkasovaný gól...

"Áno, samozrejme. Víťazstvo sme oslávili v šatni. Všetko sa obrátilo proti nám a podarilo sa nám vyhrať. Z toho, čo hovoria, pred inkasovaným gólom bol výrazný faul. Potom nás poškodila červená karta pre Lewandowskeho, dohrávali sme v desiatich. V takýchto zápasoch si môžete pomyslieť, že sme už prehrali, ale ukázali sme, že sme rodina a máme charakter... Myslím si, že je to zlaté víťazstvo."

[Adria Albets, Cadena SER] Je to výhra, vďaka ktorým sa vyhráva liga?

"Možno áno, ale je ešte veľmi skoro. Nie je potrebné priveľmi oslavovať, ale je to veľké víťazstvo. Všetko ide proti tímu, ale ten aj tak vyhrá. Práve to ukazuje túto zrelosť, charakter a vieru..."

[COPE] Gerard Piqué dostal červenú kartu vo svojom poslednom zápase kariéry podobne ako Zidane. Čo si o tom myslíš? Počítal si s ním?

"Áno, počítal. Nakoniec do zápasu zasiahol Chadi, pretože sme vedeli, že Andreas je po zranení a trochu mu chýbal rytmus. Bol unavený. Éric mal určité problémy, urýchlil návrat, aby bol dostupný, ale počas rozcvičky sa necítil úplne dobre. Plánovali sme, že Gerard sa dostane do zápasu, ale počas prestávky dostal červenú po tom, keď po rozhodnutiach rozhodcu hustla atmosféra. Opäť sme pocítili nespravodlivosť; preto reakcia Gerarda a ostatných."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Od čoho závisela tak výrazná zmena postoja po prestávke?

"Povedali sme si, že budeme mať svoje momenty, že možno nebudeme tlačiť tak vysoko, keďže hráme v desiatich. Mohli sme to skúšať, keď brankár začínal z päťky. Museli sme zmeniť formáciu na 4-4-1 a hrať tímovo."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Ako hodnotíš výkon Ferrana Torresa?

"Ferran hral takmer vždy. Má našu plnú dôveru. Dnes zahral dobre najprv na krídle a neskôr ako deviatka. Je rýchly, útočí do priestoru, dobre vedel, kedy má vybehnúť, keď mal Jordi loptu... Gól vlastne padol takýmto spôsobom. Lopta letela na bližšiu žrď a to využil Pedri. Je to futbalista, ktorý si robí svoju prácu veľmi špecificky, veľmi pokorne a s veľkou dávkou sebavedomia. Zároveň mu veľmi verím."

[Gerard Romero, Jijantes] Bol Christensen vystriedaný preventívne? Ľadoval si členok... Prečo nehral Éric García? Nebol pripravený? Ide o vzrast a preto debutoval Chadi Riad?

"Skúšal to ešte počas rozcvičky, ale necítil sa dobre. Vynútil si skorší návrat, ale nakoniec nebol pripravený hrať. Vynaložil úsilie, dostal sa do posledných nominácií. Vzhľadom na vylúčenie Piquého sme však stavili na Chadiho Riada. V prípade Christensena to nie je nič  vážne. Drobné problémy a únava."

[TVE] Čo si myslíš ako majster sveta o reprezentácii Španielska pred šampionátom v Katare? Ako hodnotíš Ansu Fatiho a Érica Garcíu, ktorí v poslednom čase hrajú menej?

"Dobre, ale zatiaľ nebola zverejnená nominácia. Luisovi Enriquemu veľmi verím. Je to vynikajúci tréner s veľkou osobnosťou. Pracuje veľmi dobre. Pracoval som s ním a myslím si, že je to veľmi, veľmi dobrý tréner, vhodný pre reprezentáciu. Páčia sa mi jeho propozície hry. Želám La Roja veľa šťastia."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-11-09 08:58:00
Tak včera to bol pekný tlak, najskôr na nás vybehli že sme nevedeli kde je sever potom rýchly gól a červená , našťastie sme to otočili aj keď pár krat sme mali na male.. strašne jednoduché chyby robia a potom nás super zatlačí ..
2022-11-09 09:05:11
Nechápem, ako Xavi môže každý jeden nevýrazný výkon Ferrána takto hodnotiť........aj dnes to bol slabý výkon! Neschopnosť kombinácie, neschopnosť ako útočník hrať jeden na jedného, neschopnosť premieňať gólové šance.......jedinou dobrou vizitkou je dobrý tlak na obrancov pri forčekingu a to je na útočníka v Barcelone málo! Ferran, sorry..........