Leovi Messimu sa splnil sen a nakoniec sa mu spolu s reprezentáciou Argentíny podarilo vyhrať Majstrovstvá sveta. Zároveň sa stal najlepším hráčom turnaja. Odchovanec La Masie predviedol v Katare spanilú jazdu a prekonal rôzne rekordy. Navždy sa zapísal do histórie Majstrovstiev sveta, čím si upevnil pozíciu najlepšieho futbalistu v histórii. Žiaden hráč nemá v štatistike viac gólov a asistencií na Majstrovstvách sveta ako Messi.

Pre Messiho bolo najdôležitejšie samozrejme tímové ocenenie, o ktoré bojoval počas celej svojej kariéry. Za zmienku každopádne stoja aj iné skvelé výsledky, ktoré bývalý kapitán Blaugranas dosiahol v priebehu turnaja v Katare. Argentínec vytvoril nový rekord šampionátu v počte odohraných zápasov (26), keď predbehol Lotthara Matthausa (25). Vďaka dvom gólom do siete Francúzska má na konte dovedna 13 gólov na Majstrovstvách sveta. Lepším výsledkom sa môže pochváliť už len Miroslav Klose (16), Ronaldo Nazario (15) a Gerd Müller (14). Rovnaký počet gólov ako Messi nastrieľal Just Fontaine. Messimu sa v Katare nepodarilo získať korunu kráľa strelcov, ktorú mu vyfúkol Mbappé (8), ktorý vo finále strelil hetrik. No spomedzi Argentíncov sa len Guillermovi Stabilemu podarilo streliť viac gólov na jednom turnaji a to 8 v roku 1930. Hviezda z Rosaria je zároveň druhým najstarším hráčom v histórii Majstrovstiev sveta, ktorý strelil gól vo finále (35 rokov a 177 dní). Starším bol už len Nils Liedhold v roku 1958 (35 rokov a 264 dní).

Messi sa tiež stal prvým hráčom v histórii, ktorý skóroval v každej fáze turnaja v jednom vydaní: skupinová fáza, osemfinále, štvrťfinále, semifinále a finále. O jeho výnimočnosti svedčí aj to, že získal ocenenie pre najlepšieho hráča zápasu v 5 z 7 zápasov. Messi priviedol tím k úspechu, ukázal víťaznú osobnosť a dokázal sa presadiť vo všetkých kľúčových momentoch, možno okrem jedenástky proti Poľsku, na ktorej napokon aj tak veľmi nezáležalo. 35-ročný hráč umne reguloval tempo akcií a neustále vytváral šance pre svojich spoluhráčov.


Leo Messi je majster sveta! Vyber si svoje spomienkové tričko!


Nikto nezaznamenal na včera skončenom šampionáte viac asistencií ako Messi (3). Od Diega Maradonu v roku 1986 žiadny hráč nezaznamenal 10 gólov a asistencií na jednom turnaji. Teraz to okrem Messiho dosiahol aj Mbappé. Messi mal spolu s Griezmannom najviac kľúčových prihrávok na turnaji (21) a jednoznačne najviac prihrávok do pokutového územia súpera (18). Len Modrić zaznamenal viac progresívnych prihrávok (61) ako Argentínec (49) a len Mbappé bol zapojený do viac akcií, ktoré sa skončili strelou na bránu súpera, ako Messi (46:43). Všetky tieto štatistiky pomohli Messimu získať ocenenie pre najlepšieho hráča turnaja. Dostal ho už druhýkrát v kariére, zatiaľ ako jediný hráč v histórii Majstrovstiev sveta. Za zmienku stojí, že Messi má aj najviac bodov v kanadskej klasifikácii v dejinách turnaja (13 gólov a 8 asistencií).

Messi už vďaka víťazstvu na majstrovstvách sveta vyhral v profesionálnom futbale úplne všetko. S Barcelonou vyhral 10x La Ligu, 4x Ligu Majstrov a množstvo ďalších titulov. V drese Argentíny si na veľké úspechy musel počkať veľmi dlho, ale nakoniec slávil triumf na Copa América a tiež na Majstrovstvách sveta. Okrem toho získal 7 Zlatých lôpt a tá 8 je podľa všetkého na ceste.

zdroj: MisterChip, Opta, AS, Cadena SER, FBREF
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2022-12-19 15:23:43
A Leo v pocte golov a asistencii na MS prekonal Peleho. Zas ?
2022-12-19 15:34:27
Želal som mu to, ale priznám sa, že som veľmi neveril. Ale Leo sa teda na staré kolená poriadne vyhecoval :)