Bývalý podpredseda Technickej komisie rozhodcov José Maria Enriquez Negreira použil desiatky tisíc eur od FC Barcelona na pohostenie rozhodcov rôznymi darčekmi a suvenírmi, zistil denník El Mundo. Daňový úrad zamietol nekonečný zoznam nákladov, ktoré sa mali odpočítať od spoločnosti Dasnil, ktorú vlastnil Negreira a ktorej jediným klientom bola Barcelona.

Novinári z El Mundo sa dostali k faktúram spoločnosti Dasnil 95. Veľkú časť operácií, ktoré sa v očiach finančnej správy považovali za neodpočítateľné, tvoril nákup darčekov pre rozhodcov Primera División. Podľa dokumentácie ministerstva financií, ku ktorej sa dostal denník El Mundo, Negreira napríklad získal 1 500 personalizovaných červených a žltých kariet, ktoré rozdával svojim podriadeným v profesii rozhodcu, spolu s príslušnými "skrinkami na karty". Kúpil aj stovky mincí na žrebovanie na ihrisku, tiež s identifikáciou príjemcu, za ktoré v roku 2016, keď bol podpredsedom Technickej komisie rozhodcov (CTA), minul 2 032 eur. Na nákup kartičiek zasa v tej istej sezóne minul 4 460 eur. Táto operácia sa opakovala rok čo rok.

Popri týchto druhoch darov súvisiacich s profesionálnym výkonom rozhodcov Negreira získal aj šunky v celkovej hodnote približne 10 000 eur a nekonečné množstvo vstupeniek na futbalové zápasy. Pokiaľ ide o poslednú časť, Negreira ministerstvu financií vysvetlil, že išlo o láskavosti za jeho záväzky a že v mnohých prípadoch mu príjemcovia vstupeniek peniaze uhradili bankovými prevodmi. Pri iných príležitostiach, najmä pri príležitosti finále Kráľovského pohára, bývalý podpredseda rozhodcov uviedol, že išlo o "pozvánky".

Podľa denníka El Mundo Negreira zabával rozhodcov aj letnými darčekmi, ako sú "plážové pádla, slnečníky a termotašky". Daroval im aj "vývrtky, hriankovače, sendviče, deky, nohavice a perá s laserovým ukazovátkom". Využil tiež príležitosť a pozval rozhodcov na jedlo do známych reštaurácií s morskými plodmi v Madride a Barcelone, kde zaplatil účty vo výške viac ako 2 000 eur za večer. Účty firmy DASNIL zahŕňajú aj nákup "sladkostí, vín, likérov a syrov", "nákup žrebov vo veľkom množstve" a vyplatenie finančných prostriedkov na bližšie nešpecifikované "rôzne pozvania".

V súčasnosti je hlavným cieľom vyšetrovania barcelonského súdu č. 1 zistiť "konečné určenie" peňazí, ktoré Barcelona vyplatila Negreirovi. Keďže väčšina prostriedkov odišla z Negreirových účtov v hotovosti, nie je známe, kam sa podeli. Pokiaľ ide o peniaze, ktoré skutočne zanechali stopy v jeho spoločnostiach, teraz sa objavuje doteraz nepublikovaná paleta darov rozhodcom.

zdroj: El Mundo
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-03-22 14:31:38
No neviem, ak je toto pravda, tak to smrdí... Na druhej strane-El Mundo... A bude to ešte zaujímavé. Snáď so šťastným koncom.
2023-03-22 14:39:14
Podla mna to je asi takto:
Negreira prisiel medzi rozhodcov a povedal:

"chlapi,my tak je...me tu Barcu v kazdom zapase,ze to bije do oci aj tym,co futbal nepozeraju. trochu uberieme a budu nam zato platit. Stale ich budeme poskodzovat,len skuste o nieco menej.
Je to vlastne vyplane od Barcy,aby nedostala v kazdom zapase dve cervene a styry zlte. Aj tak to nepomohlo a vsetko fungovalo s "miernym" madidskym podtonom.