Keď sa tohto leta ujal prezidentskej stoličky Sandro Rosell, tak finančná situácia klubu bola údajne viac než úbohá. Rosell neváhal ani sekundu a bleskurýchle predal Chygrynského späť do Donetsku za 15 miliónov eur, len aby zmiernil finančnú ťarchu.

Podľa španielskeho denníka MARCA dokonca Rosell obvinil Laportu, že niektoré jeho finančné operácie prekračovali kontúry normálneho zmýšľania a že Laporta zneužil svoju pozíciu prezidenta.

Laporta rozhadzoval peniazmi v dobe globálnej krízy. Však posúďte sami. Minulú sezónu Barcelona získala svoju najdrahšiu posilu v histórii klubu. Za Ibrahimoviča klub zaplatil 46 miliónov eur a do Milána sa sťahoval aj útočník Samuel Eto’o, ktorého trhová hodnota v tom čase bola vraj iba 20 miliónov eur. Dokopy teda 66 miliónov.

Zaujímavé položky sa našli aj v účtovníctve klubu. Podľa správ si Laporta založil niekoľko účtov vo viacerých nočných kluboch a podnikoch, kde konzumácia alkoholu sa platila z účtu klubu. Fotka Laportu v jednom z nočných podnikov (Luz de Gas) preletela azda celý svet, keď prezident sa nechal odfotiť po triumfe nad Realom Madrid. Úplne prepotený Laporta drží v jednej ruke cigaru, v druhej pohárik kvalitného šampanského.

Laporta bol veľmi štedrým prezidentom. Obrovské peniaze sa točili počas prestupového okna. To by bolo ešte aj OK. Vyšlo ale najavo, že klub minul na rôzne šperky a darčeky vyše 420 000 eur. Pravdepodobne sa tieto darčeky rozdali medzi protagonistami hry a technickým štábom, ale nie je celkom vylúčené, že sa ušlo aj niekomu mimo klubu.

Zaujímavý je aj fakt, že na finále Ligy Majstrov v Ríme proti Manchestru United si klub zakúpil lístky v hodnote vyše milióna eur, pričom ako účastník dostala Barcelona od UEFA dopredu určitý počet.

Barcelona je viac než len klub. Je to organizácia, ktorá sa prezentuje charitatívnou činnosťou. Najznámejšia je hádam spolupráca s celosvetovou organizáciou UNICEF. Za to, že klub má na drese nadpis nedostáva ani cent, ba naopak, klub platí ročne sumu pohybujúcu sa okolo 1,7 milióna dolárov.

Okrem toho Laporta prisľúbil finančný „darček“ Katalánskej futbalovej federácii (Catalan Football Federation) vo výške 600 000 eur. Peniaze však počas svojho panovania nestihol previesť a tak tejto úlohy sa musí chopiť Rosell.

Posledná veľmi zaujímavá položka v účtovníctve je catering (zásobovanie). Nou Camp je dejisko veľkých vecí a tak veľa slávnych osobností zavíta na tento prekrásny futbalový stánok. Samozrejme že klub chce svojich hostí privítať vo veľkom štýle a neváha vyhodiť nehorázne peniaze za všelijaké kulinárske dobroty. Posledný zápas minulého ročníka sa odohral práve na domácom trávniku proti Realu Valladolid a vedenie na čele s Laportom neváhalo zaplatiť 42 000 dolárov na pokrytie požiadaviek hostí. Catering bol Rosellom úplne zastavený.

Napriek všetkým výdavkom je Laporta jeden z najúspešnejších prezidentov v histórii klubu. Klub pod jeho érou vyhral všetko čo sa len dalo. Laporta skompletizoval prestup hviezd akými boli Ronaldinho, Eto´o či David Villa.

POZNÁMKA : Tento článok nie je nijak namierený proti bývalému prezidentovi Joanovi Laportovi. Forca Barca vám len chcela priniesť čerstvé informácie a poukázať na niektoré fakty, ktoré boli zverejnené na portáli MARCA.

Zdroj: MARCA

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.