Chápem názory, že aj menšie kluby by mali dostať zaplatené približne rovnako ako top veľkokluby, ale nech nad tým premýšľam akokoľvek, tak tie peniaze pochádzajú primárne z televíznych práv, resp. z toho, že sa my fanúšikovia na tie zápasy pozeráme a málo kto si zapne trebars Osasunu s Rayom, ale každý si zapne el clasico, lebo Barca a Real majú fanúšikovskú základňu podstatne väčšiu. Takže ak sa na to pozerám z hľadiska zásluh je to férové rozdelenie, každý dostane to čo si zaslúži. Chápem, že to bude asi nepopulárny názor a dosť pravdepodobne ma tu niekto konfrontuje s opačným názorom, možno mi aj vynadá. Som otvorený debate, ale hádať sa nechcem.
Je to učebnicová sociální teorie rovnost vs svoboda/zásluhovost (meritokracie). Buď srovnáš startovní čáru pro všechny, ale zařízneš ty, kteří si dosud vydřeli výhodu (děti ze socioekonomicky silnějších rodin, tu “úspěšnější kluby”), nicméně obnovíš šanci “dohnat” ty s výhodou svobodně vybudovanou. A nebo to necháš na svobodě a kdo si co svobodně získá, to má. Kdo co investuje, to má (samozřejmě rizika jsou rizika, plus vlohy máme každý jiné, to je třeba zmínit).
Tedy diskuze je apriori nejdříve filosofická. Chceme stejnou startovací čáru (extrém je znárodnění), či svobodně kumulovat výhody (extrém je monopol).
Rovnakú štartovaciu čiaru môžeš urobiť v prípade, keď majú kluby rovnaké podmienky, ale v momente, keď klub, ktorý má náklady na réžiu X krát vyššie ako nejaký menší klub a zároveň je odmena v nejakej súťaži, ktorej sa účastní, generovaná zásluhami, alebo činnosťou daného klubu a ty urobíš rovnaké podmienky pre všetkých, tak väčšie kluby o túto súťaž stratia záujem už len kvôli rizikám, ktoré sú z každou súťažou spojené. Čo ostane potom a kto tam bude hrať, keď sa to veľkoklubom neoplatí...?
drussbarb v čom je to spravodlivé? Zdôvodnenie "lebo je to spravodlivé" nie je zdôvodnenie. Písal som, že ja v tom spravodlivé nič nevidím, keďže peniaze z toho idú len vďaka veľkoklubom, ktorých zápasy pozerá väčšia časť ľudí, čiže si logicky zaslúžia väčšiu časť peňazí. Ak si zápas Barci s Osasunov pozrie 95% ľudí len kvôli Barce a tým prinesú väčšiu porciu peňazí usporiadateľom a majiteľom TV práv, prečo by sa to malo deliť na rovný počet s Osasunov?
Potom je liga v takom stave akom je, pokial to nebude rozdelene rovnomerne alebo nekúpi každý klub v Španielsku nejaký arab, tak nikdy sa nedotiahne na PL.
podla mna je to extremne nespravodlive. je to turnaj ako napr. LM, pohar eufa, MS, ME atd.
v tychto turnajoch sa za ucast aj za odohrate zapasy udeluju rovnake odmeny, a dalej je to o tom, kto vyhra, remizuje a postupi do dalsich faz.
Mozno vitaz ligy by mohol mat za ucast najviac, vitaz pohara o nieco malo menej a dalsi, co isli z ligy o nieco malo menej. ale nie o tolko menej, ze ostatne kluby sa maju skladat Osasune. absolutne padnute na hlavu.
Nie leonidas129, neudeľujú sa na tých turnajoch rovnaké odmeny, nie za účasť. V LM v skupinovej fáze sme zarobili niečo cez 70 mega. Fakt si myslíš, že toľko zarobili aj také Antverpy? Nie ... cez 30-40 mega majú kluby ako Barca, Real už istých na začiatku LM. Aj vo formule ma také Ferrari nejaké extra peniaze len preto, že je to Ferrari a bez nich by F1 nebola taká ako je. A to je aj napriek tomu ako sa F1 snaží o vyrovnanie poľa. Tam je to múdrejšie v tom, že nelimitujú koľko peňazí môžeš zarobiť, ale len koľko môžeš použiť za sezónu. Funguje to lepšie ako to naše slávne FFP. Rovnako vývoj monopostov hraje väčšiu rolu vo vyrovnaní poľa. Samozrejme nie všetko sa dá aplikovať aj do futbalu, ale niečo by sa dalo.
Áno, mala by byť snaha o vyrovnanie ligy, aby sa tak zvýšila jej kvalita, ale nie na úkor oslabenia top klubov. Vyrovnaná liga s oslabenými top klubmi, ale nebude top liga. Odkúpenie takej Sevilli, Villarrealu, ... šejkami by mohlo trochu pomôcť zvýšiť počet konkurenčných klubov. Neviem prečo nie sú nejaké snahy. U Girony sa to začína prejavovať, že sú vlastnený City Group.
Gesto pěkné, ale co mi přijde nesmyslné, je celé to přerozdělování odměn. Tak by snad měli udělat nějaký základ odměny pro všechny účsatniky stejný, pak bonus za výhru (finále) a ten by měl být fixní a stejný pro všechny. Až potom by měl každý dostat odměnu za televizní práva atd...
Podľa mňa dobrý príklad toho, ako sa vedia kluby dohodnúť. Rozdelenie si schválili a aj následné mierne výhrady niektorých klubov ci federácie sa vyriešili.
Tedy diskuze je apriori nejdříve filosofická. Chceme stejnou startovací čáru (extrém je znárodnění), či svobodně kumulovat výhody (extrém je monopol).
v tychto turnajoch sa za ucast aj za odohrate zapasy udeluju rovnake odmeny, a dalej je to o tom, kto vyhra, remizuje a postupi do dalsich faz.
Mozno vitaz ligy by mohol mat za ucast najviac, vitaz pohara o nieco malo menej a dalsi, co isli z ligy o nieco malo menej. ale nie o tolko menej, ze ostatne kluby sa maju skladat Osasune. absolutne padnute na hlavu.
Áno, mala by byť snaha o vyrovnanie ligy, aby sa tak zvýšila jej kvalita, ale nie na úkor oslabenia top klubov. Vyrovnaná liga s oslabenými top klubmi, ale nebude top liga. Odkúpenie takej Sevilli, Villarrealu, ... šejkami by mohlo trochu pomôcť zvýšiť počet konkurenčných klubov. Neviem prečo nie sú nejaké snahy. U Girony sa to začína prejavovať, že sú vlastnený City Group.