neviem či si nečítal, ale nabral 7 kíl svalovej hmoty, resp. premenil telesný tuk na svaly, keďže trénuje s áčkom tak ako sa rozvíja tak telo sa tomu veľmi dobre prispôsobuje. nemáš za čo.
Sunflower- tuk sa premieňa na svalovúe hmotu?to som ešte nepočul 🙂
Ten novinár by mal rozprávať skôr do toho v čom sa vyzná lebo každý kto reálne cvičí tak vie že nabrať 7kg za pól roka neznamená nabrať 7kg svalovej hmoty. Reálne tak môže nabrať 2-3kg za rok,ostatne je voda. Každopádne áno pribral na váhe čo je pre neho dobre v súbojoch .
Cule90- moc som nepochopil čo hovoríš tou vetou . Ani sval natiahne do seba vodu ale sval neni voda ,svalová hmota neni voda. Sval je z buniek ktoré do seba tu vodu natiahnu a tým sa zväčšia ,tým pádom ideš aj na váhe hore .Ale sval neni voda,reálne svalovej hmoty vieš nabrať tak 2 možno 3kg za rok aj tie 3kg je hrot. Dupľom pri takych športovcoch co cvicia tolko kardio.
Puding, viem. Len reagujem na to ako si napisal, ze nabrat moze 2-3kg svalov a zbytok (4-5kg) je voda. A len som sa ta pytal, kde myslis ze ma tych 4-5kg vody, ak nie vo svaloch? Lebo v krvnom riecisti a ani v inych organoch nie:) Sval nie je voda, ale obsahuje viac ako 60% vody a ak sa zvacsi sval zvacsi sa aj obsah vody vo svalovych bunkach...
Veď ja ti netvrdim že sval neobsahuje vodu a ani že nie viac ako 60% .. moje tvrdenie je že nenabral svalovú hmotu .. svalová hmota je sval(bunky svalové) tie na seba viažu tu vodu. Autor povedal že nabral svalovú hmotu ,respektíve svaly…čo neni pravda. Keď človek začne “sypat” a za mesiac natiahne do seba 10-12kg vody do svalov ,tiež nepovieš že nabral svalovú hmotu. Voda zo svalov odíde ,svalová bunka ale ostáva .
Hej chapem ako to myslis, ale preto sa hovori, ze pribral svalovu hmotu a nie "pribral" vodu, lebo nie je mozne nabrat svalovu hmotu bez vody (lebo ta bunka prirodzene obsahuje vela vody), ale je mozne "pribrat" vodu bez svalovej hmoty (ked jej vela vypijes a kym ju nevyštíš) :)
Puding dobre hovorí,jednak tuk sa nedá premeniť na sval a 7kg za Pol roka čistej svaloviny je úlet.Cvičím celý život,z toho cca 8rokov som to bral ozaj seriózne a ani som sa tomu nepriblížil a nikto ,koho som poznal a bol natural
Respek10- k tomu sa ani nedá priblížiť . Áno vody vieš natiahnuť do seba tolko ale nie vytvoriť svalovú hmotu v takom množstve za takú dobu. Ja keď príklad dám do seba creatine monohydrat tak na šupu pôjdem 3kg hore za 2,3tyzdne ,keďže mi to natiahne vodu do svalov .Je to ale individuálne podľa toho kolko mas reálne svalov(svalových buniek) ktoré na seba tu vodu naviažu .
Obdobie prvého roku poctivého a pravidelného posilňovania by malo byť tým, počas ktorého jedinec naberie pomerne veľkú časť svalovej hmoty (samozrejme v prípade, ak je to jeho cieľom). Ak cvičíte správne a vhodne sa stravujete, v ideálnom prípade môžete nabrať zhruba 7 až 10 kg čistej svaloviny počas prvého roku cvičenia.
Koľko svalovej hmoty je možné nabrať naturálne
U geneticky veľmi dobre vybavených ľudí môže byť toto číslo až na úrovni približne 12 až 13 kg. Vyššie čísla sú v prípade naturálneho cvičenia skôr zázrakom a preto, ak vám niekto tvrdí, že v tomto období pribral 15 alebo viac kg čistej svalovej hmoty, s najväčšou pravdepodobnosťou je to výmysel.
Po uplynutí tejto doby sa začnú svalové prírastky každým rokom zmenšovať a každé ďalšie kilo čistej hmoty si bude vyžadovať väčšie a väčšie úsilie. Nie je to pesimistický pohľad na situáciu, ale realita. Mnoho príslušných trénerov a odborníkov na túto oblasť tvrdí, že vhodným systémom tréningu sa môžete priblížiť veľmi blízko k svojmu genetickému potenciálu rozvoja svalovej hmoty za prvých 4-5 rokov posilňovania.
Samozrejme, že aj po piatich rokoch budete schopní naberať ďalšiu svalovú hmotu, no pôjde to pomalšie a za obdobie nasledujúcich 10 až 20 rokov to bude svalový prírastok na úrovni zhruba 2 až 5 kg čistého svalstva.
Zhrňme si teda, aké svalové prírastky môžete reálne očakávať počas jednotlivých časových úsekov, ak je váš prístup k tréningu a motivácia na vysokej úrovni:
1. rok posilňovania: 7 až 13 kg 2. 2.rok posilňovania: 4 až 7 kg 3. 3.rok posilňovania: 2 až 3 kg 4.-5. 4.rok posilňovania: 2 až 3 kg 5.-20. rok posilňovania: 2 až 5 kg
Nie sú to náhodne vygenerované čísla, ale reálne výsledky a skúsenosti ľudí, ktorí posilňujú naturálne dlhý čas. Samozrejme, že prírastky sa môžu do určitej miery a v závislosti na mnohých okolnostiach u iných ľudí líšiť. Sú však pomerne presným odhadom a na základe nich môžeme povedať, že jedinec, ktorý má cieľ naberať svalovú hmotu, jej môže získať za prvých 5 rokov cvičenia cca 15 až 25 kg a za ďalších približne 15-20 rokov cvičenia môže pridať ešte okolo 2 až 5 kg.
Na hranicu 25 a viac kg čistého svalstva sa však skutočne dostane len minimum jednotlivcov (majú výnimočnú genetiku, prípadne sú veľmi vysokí). Oveľa reálnejší je celkový prírastok 20 až 25 kg, čo je však tiež veľmi solídny progres, ktorý si vyžaduje mnoho tvrdej práce a disciplíny.
Nezabúdajte pritom, že sa tu bavíme o čistej svalovej hmote. Tieto hodnoty je totiž možné napríklad aj dvojnásobne prekročiť, no v týchto prípadoch už nebudeme hovoriť o relatívne čistom naberaní aktívnej hmoty. Takíto jedinci budú mať potom častokrát ďaleko cez 10-12% telesného tuku.
To mas odkial tie hlúposti? Z prípravkov na cvičenie? Tých zázračnými ti skopirujem kopu. Necitaj hlúposti ,ja cvičím cca 20rokov ,cvicieval som 6x do týždňa a stravu držím približne podobne dlho . Skús trénera sa opýtať či barz koho kolko vieš reálne pribrať svalovej hmoty za rok alebo si to vyskúšaj ,ja to mám vyskúšané reálne a nie len na sebe ale aj na ludoch okolo seba.
Sunflower a o tom že na začiatku naberas o trochu rýchlejšie sa nemusíme ani baviť ,to pravda je ale nie 7kg za pól rok a dupľom chalan čo nonstop behá a cvičí aerobne cviky. Najrýchlejšie dokážeš naberať keď si príklad v objemovke a veľa jes ,ale to naberies ak tuk atd ,čistá svalová hmota sa naberá pomaličky. Možno tých 5 za rok ešte v prvom roku ale 14 za rok to je jak keď ti napisu že BMW 3liter žerie 6litrov podľa papierov ale ešte ich nikto nikdy nedosiahol ,merané v ideálne podmienkach bez náporu vzduchu ,bez vodiča atd atd. Potom reálne jazdis za 9😁
7 kg svalov Yamal určite nenabral od začiatku sezóny, ale je skvelé že sa fyzicky rozvíja. Škoda, že taký Pedri už svoju fyzičku veľmi nezlepší, prospelo by mu to.
Ten novinár by mal rozprávať skôr do toho v čom sa vyzná lebo každý kto reálne cvičí tak vie že nabrať 7kg za pól roka neznamená nabrať 7kg svalovej hmoty. Reálne tak môže nabrať 2-3kg za rok,ostatne je voda. Každopádne áno pribral na váhe čo je pre neho dobre v súbojoch .
Obdobie prvého roku poctivého a pravidelného posilňovania by malo byť tým, počas ktorého jedinec naberie pomerne veľkú časť svalovej hmoty (samozrejme v prípade, ak je to jeho cieľom). Ak cvičíte správne a vhodne sa stravujete, v ideálnom prípade môžete nabrať zhruba 7 až 10 kg čistej svaloviny počas prvého roku cvičenia.
U geneticky veľmi dobre vybavených ľudí môže byť toto číslo až na úrovni približne 12 až 13 kg. Vyššie čísla sú v prípade naturálneho cvičenia skôr zázrakom a preto, ak vám niekto tvrdí, že v tomto období pribral 15 alebo viac kg čistej svalovej hmoty, s najväčšou pravdepodobnosťou je to výmysel.
Po uplynutí tejto doby sa začnú svalové prírastky každým rokom zmenšovať a každé ďalšie kilo čistej hmoty si bude vyžadovať väčšie a väčšie úsilie. Nie je to pesimistický pohľad na situáciu, ale realita. Mnoho príslušných trénerov a odborníkov na túto oblasť tvrdí, že vhodným systémom tréningu sa môžete priblížiť veľmi blízko k svojmu genetickému potenciálu rozvoja svalovej hmoty za prvých 4-5 rokov posilňovania.
Samozrejme, že aj po piatich rokoch budete schopní naberať ďalšiu svalovú hmotu, no pôjde to pomalšie a za obdobie nasledujúcich 10 až 20 rokov to bude svalový prírastok na úrovni zhruba 2 až 5 kg čistého svalstva.
Zhrňme si teda, aké svalové prírastky môžete reálne očakávať počas jednotlivých časových úsekov, ak je váš prístup k tréningu a motivácia na vysokej úrovni:
1. rok posilňovania: 7 až 13 kg 2. 2.rok posilňovania: 4 až 7 kg 3. 3.rok posilňovania: 2 až 3 kg 4.-5. 4.rok posilňovania: 2 až 3 kg 5.-20. rok posilňovania: 2 až 5 kg
Nie sú to náhodne vygenerované čísla, ale reálne výsledky a skúsenosti ľudí, ktorí posilňujú naturálne dlhý čas. Samozrejme, že prírastky sa môžu do určitej miery a v závislosti na mnohých okolnostiach u iných ľudí líšiť. Sú však pomerne presným odhadom a na základe nich môžeme povedať, že jedinec, ktorý má cieľ naberať svalovú hmotu, jej môže získať za prvých 5 rokov cvičenia cca 15 až 25 kg a za ďalších približne 15-20 rokov cvičenia môže pridať ešte okolo 2 až 5 kg.
Na hranicu 25 a viac kg čistého svalstva sa však skutočne dostane len minimum jednotlivcov (majú výnimočnú genetiku, prípadne sú veľmi vysokí). Oveľa reálnejší je celkový prírastok 20 až 25 kg, čo je však tiež veľmi solídny progres, ktorý si vyžaduje mnoho tvrdej práce a disciplíny.
Nezabúdajte pritom, že sa tu bavíme o čistej svalovej hmote. Tieto hodnoty je totiž možné napríklad aj dvojnásobne prekročiť, no v týchto prípadoch už nebudeme hovoriť o relatívne čistom naberaní aktívnej hmoty. Takíto jedinci budú mať potom častokrát ďaleko cez 10-12% telesného tuku.