Barcelona potrebovala v derby vyhrať, aby zostala v kontakte s čelom tabuľky.

V bráne chytal Marc-André ter Stegen, ktorý podal spoľahlivý výkon, keď v 20. minúte chytil center Caricola, v 59. minúte dobre vybehol takmer na polovicu a prerušil útočnú akciu súpera, no v 79. minúte inkasoval, ale na góle nenesie žiadnu vinu (8 plusových, 2 mínusové body-známka 6).

Napravo v obrane nastúpil Sergi Roberto. Podal vyvážený bojovný výkon, dobre spolupracoval aj v útoku a pred 4. gólom vybojoval loptu a založil kolmou prihrávkou akciu vedúcu k nemu (21 plusových bodov, 1 mínusový-známka 7).

Naľavo zahral výborne Jordi Alba, ktorý rovnako podporoval útok a zazanamenal aj tretí gól Barcelony, keď sa dostal v 16-ke k lopte po slalome Messiho (18 plusových bodov-známka 8).

V strede obrany hral Gerard Piqué, ktorý podal štandardne dobrý výkon až na neustráženie Morena asistujúceho na jediný gól Espaňolu v 79. minúte (17 plusových bodov, 1 mínusový-známka 7).

Partnerom na stopérskom poste mu tentoraz bol Javier Mascherano, ktorý podal bezchyný výkon a pred prvým gólom vybojoval loptu pre Iniestu, čo viedlo k úvodnému gólu (20 plusových bodov-známka 8).

Na ľavej strane zálohy začal Denis Suárez, ktorý podal len priemerný výkon bez nejakého podstatného vplyvu na hru (13 plusových bodov, 2 mínusové-známka 6). Od 66. minúty ho vymenil Rafinha, no ten sa tiež nezapojil do nejakého podstanejšieho diania (5 plusových bodov-známka 6).

Úlohou defenzívneho stredopoliara bol ako obyčajne poverený Sergio Busquets, ktorý si ju zastal, ale neponúkol nič naviac. Rozhodca nepostrehol jeho faul rukou do tváre Davida Lópeza a zase na strane druhej nebezpečný zákrok Caiceda na neho (16 plusových bodov, 2 mínusové-známka 6). V 74. minúte ho vymenil Samuel Umtiti, ktorý sa zaradil na miesto stopéra a do zálohy sa presunul Mascherano. Vybojoval za svoj vymedzený čas strávený na ihrisku veľa úspešných súbojov, no pri góle Espaňolu neustrážil jeho strelca práve Davida Lópeza (10 plusových bodov, 2 mínusové-známka 6).

Česť zálohy zachraňoval kapitán FC André Iniesta. Režíroval hru v strede poľa, svojimi prihrávkami spôsoboval rozvrat v obrannej hre súpera a asistoval skvelým hĺbkovým pasom na dôležitý prvý gól L. Suárezovi (31 plusových bodov, 2 mínusové-známka 9).

Mužom zápasu sa však stal Lionel Messi ako pravé krídlo, keď najmä v druhom polčase si z obrancov robil dobrý deň a len smola pri zakončovaní mu nedovolila sa zapísať do streleckej listiny väčším počtom zásahov. V 7. minúte pálil tesne vedľa pravej žrde, v 25. minúte z priameho kopu nastrelil len múr, v 29. minúte jeho krížnu gólovú strelu zrazila obrana na rohový kop, v 48. minúte sa zas v rozhodujúcej chvíli pošmykol a lopta z jeho kopačky letela vedľa, v 50. minúte vysunul do šance L. Suáreza, v 67. minúte pred druhým gólom predviedol skvelú individuálnu akciu, keď sa slalomovým spôsobom uvoľnil pomedzi celú obranu Espaňolu, pred tretím gólom to ukázal znovu, v 86. minúte jeho krížna strela skončila len tesne vedľa pravej tyče, v 89. minúte sa konečne dočkal a po spolupráci s Luisom dal gól pomedzi nohy brankára Jiméneza a napokon v 92. minúte vybojoval loptu a poskytol gólovku Neymarovi (31 plusových bodov, 1 mínusový-známka 10).

Luis Suárez ako stredný útočník bol mimoriadne aktívny a zdárne sekundoval svojím výkonom Lionelovi. V 18. minúte si v plnom behu spracoval pas od Iniestu, loptu potiahol a napriek dotierajúcemu obrancovi krížnou prízemnou strelou k pravej žrdi otvoril skóre. V 50. minúte mu stopercentnú príležitosť vyrazil na roh Diego López, ktorý sa pri tomto zákroku zranil a musel byť vystriedaný. V 67. minúte udrel Luis druhý krát, keď pohotovo dorazil popod brankára po spomínanom sóle Messiho. A napokon v 89. minúte asistoval Messimu na štvrtý gól (22 plusových bodov, 2 mínusové-známka 9).

Neymar na ľavom krídle podal snaživý výkon aj keď stratil pomerne dosť lôpt. V 7. minúte prihral do šance Messimu, toto si zopakoval aj v 29. minúte a do tretice aj v 86. minúte. Sám zakončoval v 57. minúte, ale vysoko prestrelil bránu protivníka a veľkú šancu spálil v 92. minúte, keď jeho pokus vyrazil brankár (27 plusových bodov, 6 mínusových-známka 8).

Barcelona si tak v poslednom ligovom súboji v roku 2016 presvedčivo vybojovala vytúžené tri body a bude zimovať na druhej priečke tabuľky.

Komentáre

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.